Hava Durumu

Bursa'da dönüşüme bütçe engeli!

Uzun süredir ekonomik sıkıntılar ile boğuşan Yıldırım Belediyesi, 9 kentsel dönüşüm projesini durdurdu.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2019 08:33
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2019 08:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da dönüşüme bütçe engeli!

HABER | Ayşegül SEVER

Yıldırım Belediyesi'nin borçları 9 kentsel dönüşüm projesini etkiledi. Yıldırım'da devam eden belediye bünyesine ait 9, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait 1 dönüşüm projesi bulunuyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın projesi olan Mevlana Ulus Kentsel Dönüşüm Projesi'nde ilk etap tamamlandı. Fakat belediyeye ait 9 proje yarı yolda kaldı. Yetkililerden alınan bilgiye göre; Yıldırım'ın önceki dönem belediye başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin döneminde, projenin hak sahipleri ile yeterli uzlaşma sayısına ulaşılamaması nedeniyle 5 proje durdu. Yeni dönemin belediye başkanı Oktay Yılmaz ise 4 projeyi daha ekonomik nedenlerden dolayı durdurdu. Önceki dönemin borçlarına ödenek bulmaya çalışan Yılmaz, şimdilerde ise yeni bütçe oluşturmaya çalışıyor.

Konu hakkında Bursa Hâkimiyet'e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ise, 9 kentsel dönüşüm projesinin durdurulmasında imar barışının etkili olduğunu söyledi. Vatandaşın deprem riski altında olan evini dahi, imar barışı kapsamına aldırdığını söyleyen Albayrak, durdurulan projelerin 2 yıldan önce başlamasının zor olduğunu savundu. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, borçların projeleri etkilediğini söyledi. Aydın; "Yıldırım Belediyesi'nin resmi borcu 352 milyon lira. Duyumlarımıza göre resmi olmayan ise 700-800 milyon civarında. Bu borçlar geçen döneme ait. İsmail Hakkı Edebali döneminden kalan borçlarla, yatırım ve kentsel dönüşümü mevcut yönetimin yürütmesi çok zor. Ödenek bulunması da zor. 5 yıllık kötü yönetimin cezasını bugün Yıldırımlılar çekecek" dedi. 470 milyon lira olan belediye bütçesinin büyük bir kısmının personel giderlerine ait olduğuna dikkat çeken Aydın, borçlar bitmeden Yıldırım'a yatırım yapılamayacağını söyledi.

TALEP AZ BELEDİYE ZORDA

Aydın, "Kaynaklar doğru ve verimli kullanılamadı. Şu anda Yıldırım Belediyesi içinden çıkılamayacak bir hale geldi. Belediyenin bütçesi 470 milyon. İki yıl içerisinde durdurulan kentsel dönüşüm projelerinin başlaması mümkün değil" şeklinde konuştu. İYİ Parti Meclis Üyesi Ferit Gürsoy ise projelerin talep azlığından ve ekonomik nedenlerden dolayı durdurulduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm projelerinin önceden mahalle bazlı yapıldığını söyleyen Gürsoy, şimdilerde dönüşümlerin ada bazına döndüğünü ifade etti. Gürsoy, "Talep az olduğu ve belediyenin bütçesi olmadığı için projeler durduruldu. Mevlana'daki projede belediyeye kalan daireler var. O dairelerin satışı için kampanya düzenleme kararı alındı ve belediye için bütçe oluşturulmaya çalışılıyor. Belediye maddi anlamda zorda. En az 2 sene dönüşüm olmayacak" dedi.

EDEBALİ DÖNEMİNDE DURDURULAN PROJELER:

Yiğitler Kentsel Dönüşüm Projesi
Beyazıt 152 Evler Kentsel Dönüşüm Projesi
Yediselviler-Sıracevizler Kentsel Dönüşüm Projesi
Vatan Kentsel Dönüşüm Projesi
Şükraniye Beyazıt Kentsel Dönüşüm Projesi

YILMAZ DÖNEMİNDE DURDURULAN PROJELER:

Ortabağlar-Güllük-Mimarsinan Kentsel Dönüşüm Projesi
Teferrüç Kentsel Dönüşüm Projesi
Esenevler Kentsel Dönüşüm Projesi
Ertuğrulgazi-Kaplıkaya Kentsel Dönüşüm Projesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.