Hava Durumu

Bursa'da gündeme bomba gibi düşen skandal sünnet düğününe flaş yalanlama

Vakıflar Bölge Müdürü Sarı: "Vakıflar Bölge Müdürlüğünce ilgili şahsa söz konusu mekanda sünnet cemiyeti yapılması için asla izin verilmemiştir. Dilekçe ile başvuru yapmış olmanın o konuda izin verildiği anlamına gelmeyeceği izahtan vareste bir durumdur"

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2014 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2014 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da gündeme bomba gibi düşen skandal sünnet düğününe flaş yalanlama

Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, 2 Haziran itibarıyla yaş haddinden emekli olan Bursa Vali Yardımcısı Mehmet Özcan'ın oğlunun sünnet töreninin, 1. Murat Hüdavendigar Camii avlusunda yapılması konusunda bölge müdürlüklerince herhangi bir izin verilmediğini belirterek, "Dilekçe ile başvuru yapmış olmanın o konuda izin verildiği anlamına gelmeyeceği izahtan vareste bir durumdur" ifadesini kullandı.

Sarı, yazılı açıklamasında, "Tarihi cami avlusunda sünnet düğünü", "Şehzade Mehmed'e Osmanlı düğünü", "Vakıflar Bölge Müdürlüğünden izin alınmış" gibi kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine neden olan haberler üzerine açıklama yapmanın zorunluluk haline geldiğini kaydetti.

Osmangazi ilçesi Çekirge Mahallesi'nde bulunan mülkiyeti idarelerine ait "Hüdavendigar Gazi Vakfı" adına kayıtlı korunması gerekli vakıf kültür varlığı olarak tescilli 1. Murat Hüdavendigar Camii'nin tüm vakıf camilerinde olduğu gibi 633 sayılı kanun gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına dini hizmetlerin verilmesi amacıyla tahsisli olduğunu belirten Sarı, "Dolayısıyla caminin kullanımına yönelik her türlü tasarruf hakkı Diyanet İşleri Başkanlığına aittir" ifadesini kullandı.

Külliye şeklinde olan bu yerde bulunan Sultan 1. Murat Hüdavendigar Hazretlerinin türbesinin ise protokol düzenlenerek bakım, onarım, ihya, çevre düzenlemesi ve güvenliğinin sağlanması görevi ve yetkisinin Bursa Büyükşehir Belediyesine verildiğini belirten Sarı, bu çerçevede gerekli onarım ve çevre düzenlemesi yapan büyükşehir belediyesinin türbede ve bahçesinde sürekli özel güvenlik elemanı bulundurduğunu bildirdi.

Sarı, taşınmazın mülkiyetinin kurumlarına ait olması nedeniyle Vali Yardımcısı Mehmet Özcan'ın Vakıflar Bölge Müdürlüğüne hitaben, "29 Mayıs Perşembe günü öğle namazından önce 1. Murat Hüdavendigar Camii'nde mevlüt ve namazı müteakiben avlusunda sünnet cemiyeti düzenleyeceğinden, gereğini bilgilerinize arz ederim" ifadelerini içeren dilekçenin sünnet töreninin yapılacağı tarihten 1 gün önce mesai bitimine yakın saatte ulaştığını kaydederek, "Yazılı cevabın sünnet merasiminden önce kendisine ulaşamayacağı dikkate alınarak, aynı gün, dilekçede yer alan telefon numarasından konu ile ilgili şube müdürümüz tarafından Vali Yardımcısı Mehmet Özcan'a ulaşılarak talebin uygun görülmediği bildirilmiş ve dilekçesine cevaben de 28 Mayıs tarih ve 2133 sayılı yazıyla kendisine olumsuz cevap yazılmıştır" ifadesini kullandı.

Olumsuz sözlü cevaba rağmen söz konusu tarihte anılan eserde sünnet düğünü düzenleneceğinin Bursa Büyükşehir Belediyesi özel güvenlik görevlilerince kendilerine iletildiğini aktaran Sarı, şunları kaydetti:

"Durum, 29 Mayıs günü teknik elemanlarımızca mahallen tetkik edilmiş ve taşınmazın yaklaşık 650 metrekaresine koltuk-masa-sandalye gibi malzemelerin konularak cemiyet hazırlıklarının yapıldığı ve aynı gün cemiyet organizasyonunun yapıldığı tespit edilmiştir. Yapılan tespit üzerine aynı gün bu tür bir törenin din hizmetleri ve türbe alanındaki ziyaretleri engelleyeceği hatırlatılarak anılan alanda bu tür bir cemiyetin yapılmasının 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu ve büyükşehir belediyesiyle yapılan ilgili protokol hükümleri gereğince mümkün olmadığı hususu protokol gereği türbenin güvenliğini sağlamakla görevli ve yetkili kurum olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına da 2145 sayılı yazımızla bildirilmiştir.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünce ilgili şahsa söz konusu mekanda sünnet cemiyeti yapılması için asla izin verilmemiştir. Dilekçe ile başvuru yapmış olmanın o konuda izin verildiği anlamına gelmeyeceği izahtan vareste bir durumdur. Manevi önemi yüksek olan 14. yüzyıldan bu yana cami, medrese, imaret gibi külliye olarak hizmet veren bu kutlu mabet gibi vasıflar taşıyan diğer vakıf abidelerinde de bu tür durumların tekrarlanmaması amacıyla yetkili ve görevli kurumlar tarafımızca uyarılmış olup, süreç içinde takip işlemlerine de devam edilecektir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.