Hava Durumu

Bursa'da ikizine canından bir parça verdi

Bursa'da bir esnaf ikizinin böbreğiyle hayata tutundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2017 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2017 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da ikizine canından bir parça verdi

Esnaf olan 46 yaşındaki Gürdal Berkan, 10 yıl önce böbrek yetmezliği ile karşı karşıya kaldı. Uzun süre çektiği rahatsızlıktan sonra diyalize girmesi gerektiği belirtilen Berkan, ikizinin böbreği ile hayata tutundu. 46 yıldır ikizi Erdal ile beraber okula ve askere gidip, aynı işyerinde çalıştığını belirten Gürdal Berkan, "Ancak şu ana kadar aldığım en güzel hediye buydu. 6 ay önce diyalize bağlanacağımı öğrendim. O gün testlerimiz yapıldı. Uyumlu olduğunu anlaşılınca başarılı bir operasyon yapıldı. Allah'a şükürler olsun şu an ikimiz de çok iyiyiz. Benim böyle bir imkanım olsaydı ben de aynısını yapardım. Diyalize bağlanmadan hayata devam ettiğim için çok mutluyum. Tek yumurta ikizi olduğumuz için benim çektiğim rahatsızlığı onun da çekmesi gerekebileceğini düşünmüştük. Ancak bu ihtimal 30 yaşına kadar varmış" dedi.
İkizine verdiği böbrekle onu mutlu eden Erdal Berkan ise, "Bu zaman kadar her şeyimizi paylaşmıştık. Bugün de böbreğimizi paylaşmak nasip oldu. Eminim benim başıma böyle bir şey gelseydi o da hiç düşünmeden bana böbreğini verirdi" diye konuştu.

İkizlerinin başından bi ran olsun ayrılmayan anne Cevriye Berkan ise, "Onlar beraber ağladı, beraber güldü. 15 dakika araları vardı. Gözümden sakınarak büyüttüm. Rahatsızlandıktan sonra Erdal, Gürdal'a böbreğini verdi. Allah'a şükürler olsun ikisinin de durumu çok iyi" şeklinde konuştu.

Operasyonu gerçekleştiren Acıbadem Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay ise, "Bu ilginç olayla karşılaştık. Genelde ikizlerin her şeyi benzer olduğu için hastalıkları da benzer olur. Ancak ikizlerden birinin böbrekleri sağlıklı olduğu için diğerine böbreğini verdi. Bir başka ilginç yanı ise , dünyada ilk ikizlerden başarılı böbrek naklinin 1954 yılında yapılmasıydı. Daha önceki bütün nakillerde ameliyatlar başarılı olmuş, ancak böbrekler kısa bir süre sonra çalışmalarını durdurmuştu. Bunun sebebi araştırılınca, dokuların bir birine benzemeyeceği ortaya çıkmıştı. Tek yumurta ikizlerinden yapılan naklin başarılı olduğu anlaşıldı. Bundan sonra doku uyumu fikri ortaya çıktı ve bu tıbba büyük bir katkı sağladı. Bu açıdan ikizlerin ameliyatları çok önemli. Ben 1989 yılından beri nakil yapıyorum, ilk defa ikiz nakli gerçekleştirdim" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.