Hava Durumu

Bursa'da kaçak yapıya kökten çözüm geliyor

Yıldırım Belediyesi, kurduğu gezici ekiplerle kaçak inşaatlara başlamadan anında müdahale edecek. Kaçak yapıyı temel aşamasında tespit etmeyi amaçladıklarını ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, gezici ekiplerle kaçak inşaatlara anında müdahale edeceklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2014 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2014 10:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da kaçak yapıya kökten çözüm geliyor

Yıldırım Belediyesi Bursa’nın en önemli sorunlarının başında gelen kaçak yapılaşmayla mücadele konusunda uzun soluklu yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, büyük bir kentsel dönüşüm hamlesini gündemine alan ilçede artık kaçak yapılaşmaya yer olmadığına dikkat çekti. Yıldırım'daki inşaat kalfaları ve beton firmaları ile bir araya geleceklerini belirten Edebali, işçilere kaçak yapılarda çalışmamaları konusunda uyarıda bulunacaklarını söyledi. Bütün mahalleleri an an izleyecek bir de özel ekibin kurulma aşamasında olduğunu ifade eden Başkan Edebali, kaçak yapıyı daha temel aşamasındayken tespit edip müdahale edeceklerini kaydetti

“KAÇAK YAPIYI TEMELİNDEN KURUTACAĞIZ”

Yapacakları çalışma ile kaçak yapının önüne geçmeyi ve kentsel dönüşüm projesini mahallelerde bir an önce başlatmayı hedeflediklerini aktaran Edebali, kuracakları ekiplerin her an mahallede olan biteni kendilerine aktaracaklarını söyledi. Kaçak yapıya temelinden müdahale ederek hem milli geliri heba etmeyeceklerini, hem de kentsel dönüşüme biran önce başlama için adım atacaklarını belirten Edebali, “Kaynaklarımız heba olsun istemiyoruz. Neticede insanların da üzüldüğü yıkım işlemleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Kaçak inşaatlar başlamadan temel halindeyken müdahale ederek, inşaat kalfalarına kalıplarını sökmeleri için iki saat süre vereceğiz. Sökmemeleri halinde kendimiz söküp yediemine teslim edeceğiz. Hafriyat aşamasındayken eğer vatandaş inşaatı durdurmaz ise kalıpları alıp olağan üstü encümen kararı ile o inşaatı durduracağız. Bununla birlikte o inşaatı yapacak olan inşaatın sermayesinin heba olmasını engellemiş olacağız. Vatandaş sonra elektrik, su, ruhsat alamayacağını gayrimenkulünü varislerine devredemeyeceğini bilse bu kadar eziyete girmez. Biz de bu sıkıntıyı başından çözümleyerek bir nebze de olsa vatandaşı korumuş olacağız. 1 ay içerisinde bu çalışmalarımızı başlatmış olacağız. Kentsel tasarım ofisimiz de faaliyete geçecek. Kurduğumuz ekiplerle mahallelerde başkan yardımcıları ile bize ilettikleri sorunlarıyla yakından ilgileneceğiz” dedi.

“YILDIRIM’DA KAÇAK YAPININ ADI ANILMAYACAK”

Yıldırım Belediyesi olarak artık afları, imar aflarını, kaçak yapılaşmayı konuşmayacaklarının altını çizen Edebali, artık kentsel dönüşümü ve şehrin yeniden planlanmasını konuştuklarını söyledi. Şehrin yeniden planlanmasının konuşulduğu bir bölgede artık kaçak yapılaşma ile ilgili müsaadenin olmayacağını herkesin anlaması gerektiğini ifade eden Başkan Edebali, “Vatandaşın da bu konuda duyarlı olması gerektiğini herkes ile paylaşacağız. Tabi bu konuda belirli kesimler var. Onlarla da toplantılar ile bir araya geleceğiz. Kaçak yapılardaki inşaatlarda çalışan kalfalarımız ile bir araya geleceğiz. Onlara el emeklerini kaçak yapılarda harcamamalarını, kentsel dönüşümün inşaat sektörünün bir parçası olacağını anlatacağız. Çünkü kentsel dönüşümle birlikte tüm inşaat sektöründeki herkesim olumlu yönde etkilenecektir. Artık herkes enerjisini şehrini geleceği için harcamalıdır. Herkes iz bırakacak şehri yeniden inşa etme çabasında olacak. Tüm aktörlerle mahalleli vatandaşımızla belki broşürlerle de bilgilendirerek artık Yıldırım da asla kaçak yapı istemiyoruz. Bunu başarabilirsek kentsel dönüşümde de attığımız adımlarda da bizi güzel projelere götürecektir. Beton firmaları ile de bir araya geleceğiz. Bu konuda da onlardan hassasiyet göstermelerini bekleyeceğiz. Cezai yaptırımla alakalı hukuki çalışmaları arkadaşlarımız araştırıyor. Ama öncelikle bu konu onlar tarafından da doğru anlaşılır ise yaklaşımlarının ben olumlu yönde olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE YAŞAM KALİTESİ DE ARTACAK”

Mahallenin, sokağın ve evin insanların kendi yaşam kalitesini tarif ettiğine değinen Edebali, "Bugün Cumalıkızık köyü dünya mirasında korunması gereken yerlerden bir olarak listeye girdi. Çünkü 700 yıl önce Osmanlı’daki kırsal mimari yaşamı bugüne kadar korundu. Bunu koruduğumuz için bugün dünya bizi ödüllendiriyor. Mekan; insanı tarif ediyor. İnsanlarımız bugün onu korudukları için ödüllendirildi. Cumalıkızık'taki turizm potansiyeli artacak. Yıldırım'ın tarihi ve kültürel mirası ile doğal güzellikleri buna çok müsait. Yıldırım bu potansiyele sahip olduğu için insanlarımız da buna inanırsa hayatlarının her anı değişecek. Sadece binalar değişmeyecek. Moralleri yüksek olacak. Şehirdeki suç oranları düşecek. Güvenlikle ilgili problemler ortan kalkacak. Şehrin huzuru sağlamış olacak. İnsanlar kendilerini daha çok bu şehre ait olduklarını hissedecekler. Sosyal dayanışma daha fazla olacak. Çocuklarımızın eğitim seviyesi daha çok artacak. Sağlık ile ilgili giderlerimiz daha da azalacak. Yani şehrimizin dönüşümü sadece fiziki anlamda olmayacaktır. Bununla birlikte evimizin ve arsamızın değeri artacak. Genel olarak bakarsanız ise ilçenizde planlı bir yapılaşma olduğu zaman ilçenizin değeri artmış olacak” dedi.

“HER VATANDAŞ, KENDİ EVİNİ 3 BOYUTLU OLARAK GÖRECEK”

Kentsel Dönüşüm Merkezi için çalışmaların bittiğini ifade eden Edebali, “Yıldırım Belediye binasının altındaki otoparkı ve üstündeki alanı kentsel dönüşüm merkezi olarak yapılandırıyoruz. Yaklaşık 70’e yakın bir kadro ile artık Yıldırım’ın kentsel dönüşümü için çalışmaya başlayacağız. Yıldırım kendi kentsel dönüşümünü kendini bilgi, becerisi ve yıldırımlılar ile birlikte yapacak. Bir şehrin dönüşümü o şehrin tarihini bilen, o şehrin dokusunu bilen bilinçli bir kadro tarafından yapılabilir. O kadroyu oluşturuyoruz. Bir kısmımız mahalle mahalle gezerek bilgi toplayacak. Teknik kadro ise bir taraftan planlama ve modelle çalışmalarını yürütecek. Vatandaşları tek tek davet ederek dönüşüm ile ilgili yaptığımız çalışmaları onlara video görüntüleri ile birlikte 3 boyutlu olarak aktaracağız. Yaptığımız maket çalışmaları ile onların eski evlerini ve dönüşümden sonraki evlerini göstererek arasındaki yaşam kalitesini aktaracağız. O mahalle ile ilgili 3 boyutlu olarak tasarladığımız çalışmalarla neye sahip olacağını görecek. Vatandaş miktara takılmayacak. ‘3 evim var 3 ev isterim’ demeyecek. Önemli olan sahip olduğu gayrimenkulün ne kadar değerli olduğu olacak. 3 eviniz olabilir ama sadece tapusudur. Onun üzerinden kredi bile alamazsınız” diye kaydetti.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TOPLUMSAL DESTEK ŞART”

Kentsel dönüşümün olmazsa olmaz tek şartının toplumsal destek olduğuna vurgu yapan Edebali, "Toplumsal desteği yakalamadığınız zaman başarılı olma şansınız çok zayıftır. Vatandaşın buna inanması gerekiyor. Biz ona zihinsel dönüşüm diyoruz. Bazı ülkeler kentsel dönüşümü başaran ve başaramayan şehirler var. Başaramayanlara baktığınız zaman toplumsal destekten yoksun bir çalışma gerçekleştirmiştir. O şehirdeki mahalle sakinleri ve daire sakinleri kentsel dönüşüme inanmaz ise ertelemek isterler ve sizde dönüşümü başarılı olamazsınız. Herkes elini taşın altına koyması gerekiyor. Ama başarılı olan yerlere baktığınız zaman toplumsal desteği her zaman yanında bulmuştur. Bizim içinde toplumsal desteğimiz olmaz ise olmazımızdır. Bize de yakışan kendi değerlerimizi yansıtan mahalle konseptidir. İlk 5 yılımızda projelerini tamamladığımız 69 mahallemizden 3’ünün kentsel dönüşümünü başlatacağız. Vatandaşlarımız eski ve yeniyi uygulamalı olarak gördüğü takdirde ise gerisi gelecektir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.