Hava Durumu

Bursa'da kadınlar ilmek ilmek tarih dokuyorlar

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin sanduka örtüsü Bursa'da 8 kadın tarafından 2 yıldır ilmek ilmek işleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2018 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2018 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da kadınlar ilmek ilmek tarih dokuyorlar

Osman Gazi'nin 200 yıl önce yaptırılan sanduka örtüsü eskiyince yerine yenisinin yapılmasına karar verildi. Bursa Olgunlaşma Enstitüsü'nde görevli 8 kadın tarafından örtünün aynısı 4 yılda yapılacak. 2 yıldır örtüyü işleyen kadınlar, 2 yıl sonra örtüyü bitirecek. Önce eski örtü laboratuarda incelendi. Eski örtünün hangi malzemeler ve hangi aletlerle yapıldığı tek tek tespit edildi. Enstitü hocaları, 200 yıl önceki malzemeler ve aletlerle 4 yılda tarihi örtünün aynısını ilmek ilmek işlemek için işe koyuldu. Örtünün sadece kopyasının çıkartılması 1,5 yıl sürdü. Her gün düzenli olarak türbeye giden kadınlar, yapacakları bölümün kopyasını çıkartarak titiz bir çalışma çıkartıyor. Bugüne kadar 3 padişahın örtüsünü yapan marifetli kadınlar, işlerinde ustalaştıktan sonra Osman Gazi Han'ın türbesini en sona bıraktı.

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nilüfer Karakoç,

"Olgunlaşma enstitüsülerinin genel çalışma prensibi, gelenekten geleceğe yolculuk misyonuyla ortaya çıkmıştır. Biz de bu misyonla birlikte Bursa'da yaşayan Osmanlı padişahlarının sanduka örtülerini işliyoruz. Şu an işlediğimiz sanduka örtümüz 4'üncü eserimiz. Daha önce Birinci Murad, Orhan Gazi ve Yıldırım Beyazıd'ın sanduka örtülerini işledik. Şu anda Osman Gazi'nin türbe örtülerini işlemekteyiz. Örtüler eskidiği için yenisini işliyoruz. Daha önceki örtüler 200 yıllık. Sarayda işlendiğini tahmin ediyoruz. Bu işin her aşaması ayrı bir emek istiyor. Bu örtüyü o dönemin tekniğinin aynısıyla işliyoruz. Bu da örtünün yapım sürecini uzatıyor. Örtüler 1 ila 3 yıl arasında işleniyor" dedi.

Padişahların sanduka örtülerini işleme işine Orhan Gazi'nin sanduka örtüsü çalınınca başladıklarını ifade eden El Banatları Bölümü Başkanı Güleser Sencar,

"Orhan Gazi Han'ın türbesine yeni bir örtü ihtiyacı doğdu. Biz bu işi ısrarla aldık. Orhan Gazi Han'ın sanduka örtüsünü 1 yılda tamamladık. Bu örtü çok beğenildi ve Bursa'da meftun bulunan diğer Osmanlı padişahlarının da sanduka örtülerinin yapım işini aldık. Bursa'da bu zamana kadar 3 padişahın sanduka örtüsünü işledik. Osman Gazi'nin sanduka örtüsünü bilhassa en sona bıraktık ki ustalık esirimiz olsun istedik. Çok titiz çalışarak, eskisinin her şeyiyle aynısı olacak bir örtü hazırlıyoruz. Örtünün yapımındaki birinci aşamamız, desenlerini çıkartıyoruz. Deseni çıkartıp prova yapmak için türbeye tekrar gidiyoruz. Bu bazen insanlara anlamsız geliyor. Biz bunun aynısını yapmak istiyoruz. Desen aşaması çok çileli bir iş. Sonra kağıtlarını hazırlıyoruz. Kağıtları hayvani yapıştırıcılar ile yapıştırıyoruz. Desenleri kağıtların üzerine yapıştırıp, möhlikelerle kesiyor, desenleri çıkartıyoruz. Daha sonra o günün şartlarında kullanılan bıçaklarla oyma tekniklerini yapıyoruz. Sonra oyulmuş kağıtları desenin belirlenen yerlerine yapıştırıyoruz. Ardından bu desenlerin üstünü gümüş telle işliyoruz" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.