Hava Durumu

Bursa'da kaldırımlar buz tuttu, ortopedi servisleri dolup taştı

Kar yağışı Türkiye genelinde etkili olurken, hastanelerin ortopedi servisleri dolup taştı.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2016 09:36
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2016 09:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da kaldırımlar buz tuttu, ortopedi servisleri dolup taştı
Düşmeye bağlı sakatlanmaların önüne geçilmesi için karlı ve buzlu yollarda dikkatli olunması gerektiğini ifade eden uzmanlar, yaşlıların ve çocukların gerekmedikçe dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.

Vatandaşları yürürken dikkatli olmaları hususunda uyaran Bursa Özel Hayat Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Özkan, “Kaygan zeminlerde daha çok iyi ayakkabı giymemekten dolayı vatandaşlar düşüp sakatlanıyor. Sakatlanmalarda çoğunlukla el bileği yaralanmaları görülüyor. Özellikle yaşlı hasta grubunda kemik kuvvetinin azalmasına bağlı olarak basit düşmelerle ortaya çıkan el bileği ve kalça kırıklıkları oluyor. Sakatlanmalardan kaçınmak için ayakkabının fonksiyonel olması lazım. Özellikle kösele ayakkabı giyilmemeli. Yer temasının daha yoğun olduğu ve yeri kavrayan, altı kauçuk olan ayakkabılar giymek gerekir. Çünkü bunlar zemine, buza, kara yapışan ve ayağı bırakmayan ayakkabılardır” dedi.

Karda yürürken ellerin mutlaka ceplerden çıkartılması gerektiğini tavsiye eden Özkan, herhangi bir düşme pozisyonunda ellerle vücudun dengesinin sağlanabileceğini açıkladı. Özkan, “Küçük adımlar atılması gerekir. Kar ayakkabısı, ortopedik, altı tırtıllı, düz topuksuz olması gerekir. Topuklu ayakkabılarda kayma ve düşmeye bağlı olarak bilekte burkulma ve kırılma olabilir. Karda yürürken düşüldüğü takdirde kişi ayağa kalkmadan önce yaklaşık 1 dakika vücudunu dinlemelidir. Herhangi bir yerinde ağrı olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Ağrı yoksa yardımla ayağa yavaşça kalkması gerekir. Ağrıyan bölgede kırık varsa bu bölge üzerine basmayarak ve fazla vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekir” diye konuştu.

Karda yürürken düşmeye bağlı olarak belde disk kayması da olabileceğini belirten Özkan, son olarak ise başı yere çarpma hızına bağlı olarak travma veya kol ve bacaklarda kırılma meydana gelebileceğini, bu tür durumlarda en yakın hastaneye başvurulması gerektiğini söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.