Hava Durumu

Bursa'da katil arı alarmı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Uludağ'da ve Yalova'daki kestane ağaçlarını kurutan katil arılara karşı biyolojik mücadele başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2016 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2016 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da katil arı alarmı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Türkiye'de kestane ağaçlarına zarar veren zararlı böceklerden gal arılarına (Drycosmuskuriphilus) karşı başlattığı etkin mücadele çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede Bursa ve Yalova’da gal arılarının düşmanı olan faydalı böcekler ormanlara salındı.

İLK KEZ YALOVA'DA GÖRÜLDÜ

Türkiye'de ilk defa 2014 yılının Nisan ayında Yalova’daki kestane ormanlarında görülen gal arısı kestanede verim düşüklüğüne sebep olan zararlı bir böcek olarak biliniyor. Kestane ağaçlarının kurumaya başladığnıın tespitinin ardından 50 bin dekar alan karantinaya alınarak gerekli tedbirler uygulanmaya başlanmıştı.

BİYOLOJİK MÜCADELE

Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok mümkün olmayan bu zararlı ile kimyasal mücadele metotları ile baş etmek kısmen mümkün görünse de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu metodları tercih etmiyor ve biyolojik mücadele metotları ile önlemlerini alıyor.

Bu çerçevede gal arısının doğal düşmanı olan faydalı böcekler laboratuvarlarda üretilerek bu zararlıların bulunduğu alanlara salınarak biyolojik mücadele hızlandırıldı. Bursa ve Yalova’daki kestane ormanlarında görülmeye başlanılan bu zararlı böceklere karşı Torymus Sinensis faydalı parazitinden ormanlara yüklü miktarda salındığı ifade edildi. 
Gal arısının ilk kez 1941 yılında Çin’de görüldüğünü vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu zararlı daha sonra Japonya’ya ve ardından İtalya’ya sıçradı. Türkiye’de ise ilk kez 2014 yılında tespit edildi. Bakanlık olarak hemen mücadelemize başladık. Bu konuda tecrübeli olan İtalya ile işbirliğine gittik ve oradan bu zararlının düşmanı olan böceklerin anaçlarından getirerek laboratuvarda üretmeye başladık Kurduğumuz laboratuvarda üretilen faydalı böcekleri şimdi biyolojik mücadele çerçevesinde Gal arısının görüldüğü ormanlara bırakıyoruz" diye konuştu.

Bakan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu zararlı böcekler kestane ağaçlarının çiçek açan ilk sürgününü, tomurcuklarını ve yapraklarını etkiliyorlar. Dolayısıyla zararlı böceklerin bu etkileri meyve verimini de yüzde 10’lara kadar düşürmekle birlikte kestanenin çiçeğinden bal üreten arıların verimini de olumsuz etkiliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak uzun vadeli hedeflerimiz kestane ormanlarının sağlığını koruyarak gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak. Kısa vadede ise kestanenin meyvesini toplayan ve kestane balı üretimi yapan orman köylülerinin gelirinin artırılmasını hedefliyoruz" 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.