Hava Durumu

Bursa'da Konkordato rüzgârı!

Şirketler artan borç yükü altında ezilirken, konkordato kararlarındaki artış devam ediyor. Ticaret Bakanı Bursa'da 25 firmanın konkordato ilan ettiğini söylese de rakamlar bu sayının 41 olduğunu gösteriyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2018 08:38
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2018 08:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da Konkordato rüzgârı!

Haber I Onur FİDANSOYI

Döviz kurlarından yaşanan artışlar ile beraber maliyetlerin yükselmesi şirketlerin zor günler geçirmesine sebep oluyor. İlan.gov.tr'de yayınlanan mahkeme kararlarına göre, sanayi kenti Bursa'da konkordato ilan eden şirket sayısı 41'ye yükselirken, 9 firma da iflas açıklamış durumda. İflas ertelemenin kaldırılmasının ardından konkordato uygulaması kullanılmaya başlanmıştı. İflastan önceki 'son çıkış' olarak da tanımlanan konkordato kararı Ticaret Mahkemeleri tarafından alınıyor ve mahkemenin belirttiği süre içerisinde şirketin tekrar ayağa kaldırılması için, atanan komiserler gözetiminde çalışmalar yapılıyor.

PEKCAN 13 DEMİŞTİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 9 Kasım tarihinde yaptığı açıklamada Türkiye'de 356 firmanın konkordato ilan ettiğini belirtmiş Bursa'da ise bu sayının 13 olduğunu sözleri-ne eklemişti. Bakan dün de yeni bir açıklama yaptı. İlk açıklamada 34 gün sonra firma sayılarını güncelleyen Bakan Pekcan, Türkiye genelinde 846 firmanın konkordato ilan ettiğini, Bursa'da ise bu rakamın 25 olduğunu söyledi. Bakanın açıklamasına göre Türkiye'de konkordato ilan eden firma sayısı bir ay içinde 490 adet artış göstermiş oldu.
Pekcan, 846 firmanın, 282'sinin İstanbul, 115'inin Ankara, 65'inin İzmir, 46'sının Kocaeli, 28'inin Mersin'de bulunduğunu söyledi.

İLANLAR YAYINLANIYOR

Her ne kadar Ticaret Bakanı Pekcan Bursa'da konkordato ilan eden firma sayısının 25 olduğunu belirtse de, İlan.gov.tr'de yayınlanan 'iflas hukuku davaları'na ait ilanlar sayının çok daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu sitedeki ilanlara göre Bursa'da haziran ayından bugüne kadar konkordato ilan eden firma sayısı 41'i bulmuş durumda. Ticaret Mahkemesi'nin başlangıçta verdiği 3 aylık süre zarfında bütçelerini iyileştiremeyen, 7 firmaya ise ek süre tanındı. Ek sürede de iyileşme sağlayamayan bir firma için ise yeniden süre verilmedi.

İNEGÖL'DEN 17 ŞİRKET

41 firmanın, 20'si Bursa merkezli olurken, mobilya sanayisi ile ön plana çıkan İnegöl'den 17 şirket konkor-dato ilan etmek durumunda kaldı. Kalan diğer şirketler ise Yenişehir, Karacabey ve Mustafakemalpaşa'dan... İne-göl'deki konkordato kararlarının 7 tanesi mobilya sektöründe faaliyet gösteren şirket için alındı.
Bursa genelinde tekstil ve mobilya sektörlerinde 7'şer, inşaat sektöründen ise 5 firma mali darboğaz nedeniyle konkordatoya gitti.

9 firma iflas açıkladı

Konkordatonun kâr etmediği şirketler de var. 2018 yılında, Bursa'da 9 şirket iflasını açıkladı. İflas eden şirketlerin içinde iki tane yemek firmasının bulunması, yüksek gıda enflasyonunun işletmeleri zora soktuğunu gösteriyor.

Burkay, moral vurgusu yapmıştı

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın ekim aynı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, "Bugün itibariyle Bursa'da 3 aylık geçici konkordato ilan eden firma sayısı sadece 10..." ifadelerini kullanmış, "Bu krizin yaklaşık yüzde 50'si moral ve motivasyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Biz ülkede 'kriz yok' demi-yoruz. Fakat iş dünyası temsilcileri olarak krizi aşmak için kullanılacak politikaları biliyoruz" diye konuşmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.