Hava Durumu

Bursa'da madde bağımlılığından kurtulan gençten altın değerinde tavsiyeler

Bursa'da madde bağımlılığından AMATEM'de gördüğü tedavi ile kurtulan K.T., uyuşturucunun pençesine düşenlere altın değerinde tavsiyelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2017 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2017 11:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da madde bağımlılığından kurtulan gençten altın değerinde tavsiyeler

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dörtçelik Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ek binasında Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) hasta kabulüne başladı.

Ziyaret ve incelemelerde bulunan Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Rüstem Aşkın, "Bu kliniğimiz 18 yataklı bir AMATEM kliniği olarak birkaç hafta önce açıldı.

İlerleyen haftalar içinde yine ihtiyaca göre yatak sayısını arttıracağız. Burayı biz hem denetimli serbestlik hem yatarak tedavi birimi olarak tasarlıyoruz" dedi.

"Büyük ölçüde hastalarımızla iyi bir kontak kuruyoruz"

'Ovaakça'da bulunan AMATEM'imizi de rehabilitasyon birimi olarak düşünüyoruz' diyen Aşkın sözlerine şöyle devam etti: "Milletimizin devletimizin yumuşak karnı. Bu madde bağımlılığı gerçekten çok kritik bir sorun. Madde bağımlılığı ile mücadelede bu kliniğimiz iyi bir cephe oluştursun. Hem çalışanlarımız özverili çalışıyor. Hem de büyük ölçüde hastalarımızla iyi bir kontak kuruyoruz. Bir konuda uyarıda bulunmak istiyorum. Bazen hastalarımız burada tedavi gördükten sonra tekrar maddeye bulaşabiliyor. Bağımlılık tekrarlayabilir. O zaman yine hastalarımıza kapılarımız açık."

"Maddeyi bırakan ya da bırakma sürecinde olan hastalarla çatışmaya girmesinler"

Bağımlılığın 'kronik tekrarlayan ömür boyu süren bir hastalık' olduğuna dikkat çeken AMATEM kliniği hekimlerinden Psikiyatri Uzmanı Dr. Çetin Turan ise, "Ömür boyu süren bir hastalıkla mücadelede hastanın yaşantısında değişim yapması, alışkanlıklarını değiştirmesi, bu disiplini ömür boyu sürdürmesi gerekiyor. Bazen hasta ya da hasta yakınları bize geliyor, 'ne yapmalıyız' diye soruyor. Hastanın motivasyonunun çok önemli olduğunu ve bizim de motivasyonunu artıracak görüşmeler yaptığımızı, hastanın AMATEM takibinde tutulması gerektiğini anlatıyoruz. AMATEM her hastaya eğilir ve yardımcı olmaya çalışır. Hastanın isteği olmasa da tedavi motivasyonu olmasa da ama en motive hastalar dibe vurmuş diye tanımladığımız, birçok kayıpları olan ve bu kayıpların farkında olup yardım arayışı içinde olan hastalardır. Hastaların şunu bilmesini istiyoruz. Her hastanın tedavisi AMATEM yatışından geçmiyor. AMATEM; tekrar tekrar ayaktan tedavilere rağmen bırakamamış hastaların ya da tıbbi ya da psikiyatrik eş tanıları olan hastaların yatışının yapıldığı bir birim. AMATEM'de yatmayan hastanın tedavi olmayacağı düşüncesi bir efsanedir. Madde bağımlığının tedavisi ayaktan, poliklinik takipleri ve psiko-eğitimlerle de mümkündür. Her maddenin spesifik ilacı yoktur. Maddeyi bıraktıran ilaç değil hastanın yaşadığı değişimdir. İlaç alışkanlıkları değiştirmez tedaviyi destekler. Ailelere şunu öneriyoruz. Maddeyi bırakan ya da bırakma sürecinde olan hastalarla çatışmaya girmesinler, Onları dinlesinler. Onların polikliniğe gelmesini teşvik etsinler. Olumlu davranışlarını takdir etsinler istiyoruz. Madde bağımlılığının tedavisinin yapıldığı yerler AMATEM ve psikiyatri klinikleridir. Takibinde ve rehabilitasyon sürecinde diğer kurumlardan da destek alabilirler ancak hekim takibini bırakmamak gerekiyor" diye konuştu.

"Madde ile ilgili süreci kapattığıma inanıyorum"

Madde bağımlılığından arınma sürecini tamamlayan hasta K.T. ise, "Buradan çıktıktan sonra ilk olarak madde kullanan arkadaşlık çevremi değiştirerek hayata başlayacağım. Dışarı çıktığımda işime daha çok yoğunluk göstereceğim. Hayatımı düzene sokup düzgün, mutlu bir hayata başlayacağım. Kötü arkadaşlarımı ve sosyal çevremi değiştirerek hayata iki sıfır önde başlayacağım, bu maddeye karşı. Buradan aldığım destek çok büyük bir destek. Hani herkes desteğin yüzde 20 ya da 30'unu hastane verir der ancak bu hastane bana yüzde 70 destek verdi. Bu destekle ve kendi gücümle bundan sonra madde kullanmayacağım. Burası bana gücümü gösterdi. Hastaneye gelmekten korkmayın. Burada ayaktan da gelip tedavi olabilirsiniz. Buradan herkesin hastaneye bir kere uğramasını rica ediyorum. İllaki yatmanız gerekmiyor. Madde ile ilgili mücadelede bundan sonra bir zorluk yaşarsam önce kendi gücümle yenmeye çalışacağım. Eğer yenemezsem ilk yapacağım iş koşarak bu hastaneye gelip hocalarıma başvurmaktır. Madde ile ilgili süreci kapattığıma inanıyorum. Dediğim gibi bir zorluk yaşarsam ilk işim buraya gelmek olacak" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.