Hava Durumu

Bursa'da "Mehmet H. Doğan Ödülü" sahibini buldu

Nilüfer Belediyesi'nin, Türk şiirinin önemli eleştirmenlerinden biri olan ve 2008 yılında hayatını kaybeden Mehmet H. Doğan'ın adını yaşatmak için verdiği ödüllerin bu yılki sahibi belli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2018 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2018 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da "Mehmet H. Doğan Ödülü" sahibini buldu

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen yarışmaya 9 şiir eleştiri ve inceleme eseri katıldı. Orhan Alkaya, Metin Celal, Gültekin Emre, Haydar Ergülen ve Orhan Tekelioğlu'ndan oluşan seçici kurulun titiz değerlendirmeleri sonucu Mehmet H. Doğan Ödülü'nün bu yılki sahibi "Güneş Yalnız Dirileri Isıtır: Oktay Rifat Şiiri Üzerine" adlı çalışmasıyla Alphan Akgül oldu. Uzun yıllardan beri Türk şiirine sunduğu katkılar sebebiyle Doğan Hızlan'a da "Jüri Özel Ödülü" verilmesi kararlaştırıldı.

Ödüller Nâzım Hikmet Kültürevi'nde bulunan Şiir Kütüphanesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından düzenlenen ödül törenine, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yarışmanın seçici kurul üyeleri ile Alphan Akgül katıldı. Ödül töreni, tiyatro ve seslendirme sanatçısı Hümay Güldağ'ın, Mehmet H. Doğan'ın denemelerinden ve çevirdiği şiirlerden okumalarla başladı.

Mustafa Bozbey, "Dünyanın başladığı andan itibaren şiire dönüşen kelimeleri Nilüfer'de yansıtmaya, korumaya, yaşatmaya kararlıyız" dedi.

Nilüfer'in, Uluslararası Şiir Festivali'ne ve Türkiye'nin ilk ve tek şiir kütüphanesine ev sahipliği yapan bir yer olduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak bu anlayışla Türk şiirine katkı sunmak adına çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Mehmet H. Doğan'ın, şiire ışık tutan bir isim olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, "İnanıyorum ki, edebiyat ortamında bu ödülün teşvik edici etkisi, kendisini hissettirecektir" dedi.

Törende, şiir üzerine yaptığı incelemelerden oluşan bir kitap yazan ve 64 yıldan beri hem çağdaş Türk edebiyatına hem de şiir üzerine büyük emek harcayan Doğan Hızlan'a da Jüri Özel Ödülü verildi. Törene katılamayan Doğan Hızlan'ın mesajını Seçici Kurul Başkanı Metin Celal okudu.

Konuşmaların ardından Bozbey, Celal ile birlikte Akgül'e ödülünü verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.