Hava Durumu

Bursa'da pancar üreticisinin yüzü gülüyor

Pancar kotasının kalmasıyla birlikte çiftçinin yüzü güldü. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Susurluk Şeker Fabrikası'nın açılması ve İnegöl-Yenişehir kotasının 120 bin tona çıkarılmasının İnegöl pancar üretimini olumlu etkilediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2017 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2017 18:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da pancar üreticisinin yüzü gülüyor

Sezai Çelik, "Pancar, bölgemizde geçmiş yıllarda çiftçimizin geçim kaynağıydı. Zamanla koyulan kotalarla, fiyatın da sabit kalmasıyla çiftçimiz pancar üretiminden vazgeçmişti. Son 3-4 yıldır pancar fiyatlarının iyileştirilmesiyle birlikte çiftçimiz pancar üretimine yöneldi. Bu sefer de çiftçinin karşısına kota denilen olay çıktı. Bölgemizde Susurluk Şeker Fabrikası var. İnegöl üreticileri olarak biz oraya bağlıyız. Kooperatiflerde Eskişehir'e bağlıysak da üretici olarak Susurluk'a bağlıyız. Susurluk Şeker Fabrikası uzun zamandır çalışmıyordu. Sürekli toplantılar düzenleyip, Susurluk Şeker Fabrikası'nın açılmasını istedik. AK Parti Bursa Milletvekilimiz Hüseyin Şahin'in de desteğiyle fabrikanın açılmasını gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl İnegöl ve Yenişehir'in ortak pancar kotası 38 bin ton gibi komik bir rakamdaydı. Bunun yükseltilmesi için yapmış olduğumuz çabalar sonucunda İnegöl ve Yenişehir'in pancar kotasının 120 bin tona çıkarılmasını sağladık. Biz de mutlu oluyoruz. Her taraf traktör dolu, çiftçiler haldır haldır çalışıyorlar. Pancar çok önemli bir geçim kaynağıdır. Pancar, önce üreticiye para kazandırırken sonrasında hayvancılık işinde büyük öneme sahip oluyor. İnegöl kamyonları burada, nakliyeciler kazanıyor. Bölgede işçileri çalışıyor Yani pancar birçok konuda katkı sağlıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Pancarın tonunun 210 lira olduğunu açıklayan Çelik, "16 polar olması karşılığında bu fiyat geçerli oluyor. Polar demek şeker oranı demektir, her polar ton başına 13 bin TL'ye tekabül ediyor. Ankara'da Bakanımız Hakan Çavuşoğlu'na, Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar'a söyledik, Tarım Bakanımız geçtiğimiz Cuma günü Bursa'ya geldiğinde kendisine tarımdaki raporları dosya halinde verirken ivedilik gerektiren konularımız içerisinde pancar polarının 16 değil de 14 olarak esas alınmasını kendilerine söyledik. Devletimiz eskisi gibi 14 ile 16 arasındaki farkı ödesin, hiç olmazsa çiftçilerimiz bundan mutlu olsun dedik. 2 polar tonda 26 bin TL'ye tekabül ediyor, çiftçi için büyük bir meblağ oluyor. Pancar, buğday, hububat stratejik ürünlerdir. Bunları çok önemsemeliyiz. Tarım olmasa olmazımızdır. Tüm dünyada tarıma ne kadar değer verildiğini biliyoruz. Bizim ülkemizde de değer veriliyor ama bizim taleplerimiz de belli. İNTARF değerlendirme toplantısında gündeme geldi, 2 konteynır elma göndermek suretiyle Afrika'ya ihracat başlattık. İnşallah bu konteynırların sayısı artar, tarımdaki pazar sorunu aşılır. Son zamanlarda tarımın kıymeti anlaşılmaya başladı ki birçok farklı sektörden bizlere destek veriyorlar. Her sektörden destek alıyoruz. Tarım olmazsa olmazımızdır" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.