Hava Durumu

Bursa'da panik anları! Yürüyen merdiven bir anda...

Bursa'ya okul gezisine gelen öğrenci ve veliler yürüyen merdivende dehşeti yaşadı.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2018 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2018 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da panik anları! Yürüyen merdiven bir anda...

Ankara'dan okul gezisi ile Bursa'ya gelen öğrenci ve velilerden oluşan grup, yukarı çıkan yürüyen merdiveninin bir anda ters yöne hareket etmesiyle dengelerini kaybederek düştü. Birbirlerinin üzerine düşen gruptakilerden 7'si öğrenci 8 kişi yaralandı.

Olay, merkez Osmangazi İlçesi Timurtaşpaşa mevkiinde meydana geldi. Ankara Sincan İMKB Ortaokulu'nun düzenlediği okul gezisiyle Bursa'ya gelen 100'ü öğrenci 120 kişilik grup, Timurtaşpaşa'dan Tophane'deki Tarihi Saltanat Kapı'ya çıkmak için yürüyen merdiveni kullandı. Grubunu bir bölümü çıkış yönünde yürüyen merdiveni kullanırken, merdiven henüz bilinmeyen bir nedenle hızla ters yönde heraket etmeye başladı.

Dengesini kaybeden gruptaki öğrenciler birbirlerinin ve düşen velilerin altında kaldı. Olayda öğrencilerden Pınar Dönmez, Zeynep Sude Akbaş, Damla Nur Akkuş, Cengiz Han Perçin, Selen Gündoğdu, Sümeyye Merve Kılıç, Emre Ali Fidan ile bir öğrenci velisi yaralandı. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Yaralılar çevredeki çeşitli hastanelere götürülürken, polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

MAKİNE MÜHENDİSLERİ: İHMAL VAR

Yaşanan kazanın ardından olay yerinde inceleme yapan Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ekibi, olayın ihmal nedeniyle meydana geldiğini öne sürdü. Ekibin yaptığı ilk incelemede, periyodik kontrol ve bakımların yapılmaması sonucu aşırı yükte sistemi durduran balataların merdiveni durduramadığı ve acil durumlarda kullanılacak 'Stop' butonunun kullanılamaz halde olduğu tespit edildi. Ekip, kazanın yaşanmasına sebep olan aksaklıkların yanı sıra merdivenin pek çok eksiği ve sorunu olduğunu, bu eksikliklerin ölümle sonuçlanacak kazalara neden olabileceğini belirtti.

'PERİYODİK BAKIM GEREKİYOR'

Yaptıkları inceleme ardından açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fikri Düşünceli, kaza anında güvenlik düzeneğinin sağlıklı şekilde çalışmadığının belirlendiğini söyledi. Düşünceli, "Aşırı yük olduğu zaman merdivenin geri sarmaması için baltaların devreye girmesi gerekiyor. Büyük bir ihtimalle balatalar aşınmış. Ayrıca bu balataların aşındığını gösteren sensörler var, sanıyoruz ki bu sensörler de devre dışı bırakılmış. Bu tür kazaların önüne geçmek için periyodik olarak kontrollerin ve bakımların yapılmış olması gerekiyor. Kaza anında hareket halindeki merdivenin stop butonuna basılarak elektriğin kesilmesi bir şey ifade etmez. Balatalar tutmadığı sürece merdiven durduralamaz ya da çok güçlükle durur. Tıpkı bir arabadaki gibi, balata arızası nedeniyle durmayan arabayı durdurmak için kontağı kapatırsınız ama araba durmaz. Bunun gibi, merdiven de durmaz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.