Hava Durumu

Bursa'da sigara yasağına uymayanlara rekor ceza

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından Ankara’da düzenlenen ‘Dünya Tütünsüz Günü' programında Bursa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ödüle layık görüldü. Bursa'da 2013 yılında sigara yasakları ile alakalı 88 bin 36 denetim yapılarak, 4 milyon 861 bin 449 lira ceza tahakkuk ettirildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2014 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2014 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da sigara yasağına uymayanlara rekor ceza

Ankara Ticaret Odası Congresium Salonu'nda yapılan toplantıda ''Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı 2014-2018’’ tanıtım toplantısı ve başarılı tütün kontrol çalışmalarıyla öne çıkan illerdeki kurum ve kuruluşlara ödül verildi. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, TAPDK Başkanı Suat Evcimen, TBMM Genel Sekreteri Saadettin Kalkan ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıya Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. İrfan Oğuz ile birlikte Ruh Sağlığı Programları, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şubesi çalışanları ve bağlı tütün denetim ekibi üyeleri katıldı.

BURSA’YA BÜYÜK ONUR

Türkiye'nin tütünle mücadele kapsamında yaptığı çalışmalara verdiği katkılardan ötürü çeşitli kurum, kuruluş temsilcileri, gazeteciler, akademisyenler ve üst seviyede yetkililere plaket ve ödül verildi. Tütünle mücadele konusunda sürecin en başından beri başarılı çalışmalarıyla Türkiye’de öne çıkan Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü de ödüle layık görülen iller arasında yerini aldı. Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek’in ödülü kurum başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan’ın elinden aldığı ödül töreninde denetim ekipleri de unutulmadı.

BURSA'DAN 8 EKİP KRİTERLERİN ÜZERİNE ÇIKTI

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre illerde bulunan tütün denetim ekipleri değerlendirmeye alındı. Bursa'da bulunan ekiplerden 8 tanesinin bu kriterleri sağladığı görüldü. Başarılı ekipleri temsilen Sağlık Bakanlığının belirlediği Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi 4 nolu ekibinden çevre sağlığı teknisyeni Cevdet Yazıcı, polis memuru Nihat Taştan ve zabıta memuru Nurettin Arık başarı belgesiyle ödüllendirildi.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Resul Özbek, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından belirlenen her çalışmada Bursa’nın görevini tam anlamıyla yerine getirdiğini söyledi. İnsan odaklı her çalışmanın önemli olduğunu vurgulayan Özbek, “15 yaş üstü sigara içme oranı yüzde 31’den yüzde 27’lere geriledi. Yaklaşık 17 milyon vatandaşımız sigara kullanırken, bu rakam bugün 15 milyonun altına indi. Bizim gayretimiz, Bursa’da daha çok çalışarak Bursalılara tütün ve zararlarını daha çok anlatarak bu oranın gerilemesine katkı koymaktır” dedi.

2013 YILINDA 88 BİN 036 DENETİMDE 4 MİLYON 861 BİN 449 TL CEZA UYGULANDI

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Özbek, “Sağlık Bakanlığı tütün ve tütün ürünlerine karşı savaş başlattı. Bizde il müdürlüğü olarak bütün arkadaşlarımızla beraber insanımızın sağlığını korumak adına sürekli çalışıyoruz. 4207 sayılı ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un uygulanması ile ilgili, vali yardımcısı başkanlığında İl Halk Sağlık Müdürlüğümüzün sekretaryasını üstlendiği İl Tütün Kontrol Kurulu çalışmalarını geniş kapsamlı şekilde sürdürüyor. Bu kapsamda 2013 yılında toplam 88 bin 036 denetim yapılarak 4 milyon 861 bin 449 TL ceza uygulandı. 13 işletmeye ise kapatma kararı uygulandı. 2014 yılı ilk 4 ayında ise 38 bin 482 denetim yapılmış, 1 milyon 86 bin 935 TL para cezası, 50 işletmeye de kapatma cezası uygulanmıştır. Sigara ve benzeri ürün dediğimiz nargile gibi zararlı alışkanlıklarla mücadelemiz her geçen gün artarak devam ediyor. Bütün bu çalışmaların yanında önem verdiğimiz bir başka konu ise sigara dumanına maruz kalan pasif içicileri korumak. Bakanlığımızın bu konu ile mücadele anlamında öngördüğü bütün yaptırımları tam kararlılık ile Bursa’da uyguluyoruz. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı ve gençlerimizi korumaya devam edeceğiz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.