Hava Durumu

Bursa'da sıradışı bir oyun "Oblomovlaşma"

Sahneleme biçimleri üzerine araştırmalar yapan Dank Laboratuvar Tiyatrosu ilk araştırma oyunu olan "Oblomovlaşma" ile seyirciyle buluşmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2019 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2019 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da sıradışı bir oyun "Oblomovlaşma"

Usta yazar Gonçarov'un Oblomov romanıyla dünya literatürüne kazandırdığı oblomovluk kavramı üzerine kurulan oyun, postmodern çağın gün geçtikçe eylemsiz bırakılan bireylerinin çaresizliğini fiziksel bir anlatımla sunmaktadır. Romanla paralelliklerin gözlendiği fiziksel performansta seyircilere sunulan tercihlerin hikayenin yönünü değiştirdiği görülmektedir.

Dank Laboratuvar Tiyatrosu, sosyoloji, felsefe ve psikoloji gibi farklı disiplinleri bir araya getirerek, hem sahneleme biçimleri üzerine hem de oyunun işlediği oblomovluk kavramı üzerine raporlar sunacaklarını, çalışmalarını kendi internet platformlarında ve akademik ortamda paylaşacaklarını dile getirmektedir.
Oblomovlaşma oyununun yönetmenliğini Ali Bircan Teke; dramaturgluğunu Tülay Yıldız Akgül; sosyoloji çalışmasını Emek Yılmaz; müzik tasarımını Erhan Can Dereçiçek; kostüm tasarımını Ceren Kayış; koreografisini Ezgi Eneç; ışık tasarımını Kutan Gökkaya ve video tasarımlarını Tugay Kayan yaptı.
Oldukça zorlayıcı bir performansa sahip olan oyununun performansı Burak Çağatay Serinbaş'ın oyunculuğu ile seyir keyfine ulaşırken, oyunun müzikleri Ece Şenol tarafından piyano ile canlı icra edilmektedir.

Sanatseverler, 22 Nisan'da Bursa Ayşe Selen Deneme Sahnesi'nde ve 29 Nisan'da İstanbul Kadıköytheatron'da Oblomovlaşma oyununu izleyebilecekler. Dank Laboratuvar Tiyatrosu Mayıs ayında Bursa'da ve İstanbul'da gösterimlerine devam edecek. Bilet almak isteyen takipçiler, www.tiyatrolar.com.tr adresinden oyunun biletlerine ulaşabilirler.

OBLOMOVLAŞMA

19. Yüzyılda yaşamış olan Dobrolyubov, oblomovluğun nerede olsa anlaşılabileceğini belirtir. Ona göre; aldığı paranın çalışmadan da verileceğini duyan oblomov öğretmen eğitim vermekten vazgeçer, oblomov doktor yeminini hiçe sayarak hasta bakmayı bırakır, oblomov oyuncu çok sevdiği aktörlükten vazgeçer ve bir daha sahneye çıkmaz, oblomov yazar kalemini bir daha kullanmaz, oblomov öğrenci eğitim almaya ihtiyaç duymaz. Bu oblomovlaşmanın bugün devam etmediğini kim söyleyebilir? Obomovlaşma, toplumun her hücresine sinsice yayılıyor ve gittikçe bireyselleşiyor. Çaresizlik, kişisel tercihler yalanına boyanıyor. Bilinç ne kadar yüksek olursa olsun, ondan kurtulmanın zekadan başka yolları olmalı: "Ya şimdi ya da hiçbir zaman!" Oblomovlaşma, Ivan Gonçarov'un ünlü Oblomov romanından yola çıkılarak oluşturulmuştur. Sahneleme biçimleri üzerine araştırmalar yapan Dank Laboratuvar Tiyatrosu'nun ilk oyunudur. Sözsüz ve tek kişilik olan performans, seyircinin anlık tercihleriyle yön değiştirebilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.