Hava Durumu

Bursa'da siyah incir üreticileri zarar ediyor

Geçtiğimiz yıl altın dönemini yaşayan siyah incir bu yıl yüz güldürmedi. İhracat kapıları kapandı. Üreticiler zarar ediyor. 

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2016 04:58
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2016 04:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da siyah incir üreticileri zarar ediyor
Dünyanın en kaliteli inciri olan Bursa'nın meşhur siyah incirinin bu yıl yaklaşık iki hafta erken olgunlaşması ve ülkeler arası ilişkilerin seyri nedeniyle baş gösteren ihracat sıkıntısı büyüyor. Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Rusya'ya ihraç edilen siyah incir, geçen yıl ortalama 6 liradan satılıyordu. Hasat ile birlikte maliyeti 2 lirayı bulan incir bu yıl 1.5 liradan alıcı buluyor. Üreticiler zararda. Sözleşme tarihinden önce olgunlaşan incir, depolarda birikti. İncirin ihraç edilememesinin görünen yüzünde Avrupa pazarının tatilde olması gösteriliyor. Rusya ile ilişkiler ise düzeliyor ancak ihracat ilişkilerinin rayına oturması zaman alacak.. İncirin ömrü ise en fazla 2 ay daha sürecek. 

İHRACAT OLMUYOR

Bursa siyahı, 25 köyde her yıl yaklaşık 30 bin ton üretiliyor. İncirin yüzde 80'i ihraç edilirken kalanı iç pazara sürülüyor. Fiyatları değerlendiren Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, “Geçen yıl ekstra bir durum yaşandı ve yüksek fiyatlardan alıcı bulundu. Bu yıl beklentimiz 3-3,5 liradan satılmasıydı. Ürünümüzün yüzde 60'ı Rusya pazarına gidiyordu. Putin-Erdoğan görüşmesinden umutluyduk ama pazar bir anda açılmadı. Bu yıl incir 15 gün kadar erken olgunlaşınca ürün birikti. İncir soğuk hava deposunda en fazla 10 gün durabilir. Avrupa pazarı açılmadı ve fiyatlar da düştü” dedi.



İÇ PİYASA BEKLENTİSİ KARŞILANMALI


İncirin iç piyasaya yöneltilmesi ve pazarın genişletilmesi gerektiğini dile getiren Ekim, “Toprak yapısı ve hava şartlarından dolayı sadece Bursa'da yetişen nadide ve aromatik bir ürün siyah incir. Öncelikle bu inciri bilmeyen illerimiz var. Tanıtımının yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Tıpkı kömür dağıtımında olduğu gibi devlet tarafından incir sübvanse edilebilir. Kâr etmeyi bir yana koyuyoruz en azından üreticilerimiz zarar etmesin. Diğer yandan besin değeri yüksek olan incir, sanayi ürünü olarak değerlendirilebilir. Bir şekilde inciri tüketiciye ulaştırmamız gerekiyor” diye konuştu. (Fatmagül EREL'in haberi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.