Hava Durumu

Bursa'da yeni dönem başladı

22 Nisan'da gerçekleştirilen AK Parti il kongresinden sonra ilk kez Bursa'ya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AS TV ve diğer yerel televizyon kanallarından ortak gerçekleştirilen canlı yayına katılıp, önemli mesajlar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2012 09:07
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2012 09:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da yeni dönem başladı
Rabia DENİZ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa medyası ile buluştu. Bursa Hakimiyet Gazetesi Köşe Yazarı Aysın Komitgan'ın moderatörlüğünde AS TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Boztürk, Line TV Haber Sorumlusu Erdinç Karakaş, Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal ve Bursa TV programcısı Neslihan Çelik Alkoçlar'ın sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Arınç, başkanlık sistemine değindi ve partisinin il kongresi sonrasında yaşananları masaya yatırdı. Arınç, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın mayıs ayı sonunda çıkacağı müjdesini verdi. Vatandaşlara seslenen Arınç, "Oturduğunuzdan daha güzel bir daireye sahip olacaksınız. Ümitle bekleyin, korku ile değil. Her şey güzel olacak" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE YEŞİL IŞIK


Başkanlık sistemi ile ilgili tartışmaları değerlendiren Arınç, demokrasi içerisinde başkanlık ve yarı başkanlık sisteminin tartışılması halinde doğru yolun bulunabileceğini savundu. Muhalefetin bu tartışmalara siyaseten karşı çıktığını belirten Başbakan Yardımcısı Arınç,  "Düşünce özgürlüğü varsa, bir adam ben bugünkü sistemden başkasını tartıştırmam diyorsa, ben o adamın zekasından şüphe ederim. Birileri bu başkanlık makamını güçlü bir lider olan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında gördükleri için siyaseten karşı çıkıyor. Bilimsel, anayasal olarak karşı çıkmıyorlar, 'bugüne kadar neler yaptıkta yerinden kıpırdatamadık, bir de başkan olursa bizim halimiz ne olur' bütün endişe budur" diye konuştu.

AMERİKA VE FRANSA'DA ÖRNEĞİ VAR


Başkanlık sisteminin demokratik rejimlerde yeri olan yönetim biçimi olduğuna değinen Arınç, Amerika ve Fransa'dan örnekler vererek, "Obama senato kabul etmezse istediği adamı tayin edemiyor.  Obama senato kabul etmedikten sonra istediği ülkeye silah gönderemiyor. Bir çek balans sistemi vardır, bir yere yetki verirseniz, o yetkiyi kontrol edecek başka bir mekanizma kurmanız gerekir. Fransa'da ise yarı başkanlık sistemi var. Türkiye parlamenter sistemi kabul etmiş ve benimsemiş. Önemli olan Türkiye nasıl daha iyi yönetilebilir. Başkanlık sistemiyle mi? Yarı başkanlık sistemiyle mi? Parlamenter sistemle mi? veya bu alıştığımız kalıpların dışında farklı bir demokratik sistemle mi? Çünkü bunların hepsinde demokrasi var. Kim Amerika'da, Fransa'da demokrasi yok diyebilir?" dedi.

MUHALEFETE SALVO


Başkanlık sistemiyle ilgili CHP ve MHP'nin gereksiz bir tutum sergilediğini dile getiren Arınç, parti liderlerinin Başbakan Erdoğan'ın başarılarını kıskandığını savunarak, "Alpaslan Türkeş, 'Bizim geleneklerimizde, inancımızda başkanlık sistemi vardır. Biz Türk milleti olarak güçlü bir liderliği beğenir ve arkasından gideriz. 9 ışığın temel prensibi başkanlıktır' diyor. 'Rahmetli Türkeş böyle söylüyor bizim de fikrimiz bu' demesi gerekenler sırf Tayyip Erdoğan'a kıskançlık, haset içinde oldukları için, onun gücü altında ezildikleri için Türkeş'in sözlerini reddediyorlar. Kılıçdaroğlu'nun ise her gün ne dediğini kontrol etmek için numaratör koymak gerek. Bugünkü başkanlık sistemi hür ve özgür mekanlarda hukukla, bilgiyle, ilimle Türkiye hangi sistemle daha iyi yönetilebilir diye tartışılmalıdır. Fikir bazında anayasal bazda tartışılması gerekiyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI YARGILANMAZ


Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yargılanıp yargılanmayacağı hususuna da açıklık getiren Arınç, "Cumhurbaşkanı yargılanmaz. O sadece vatana ihanet suçundan yargılanır. Görev süresinde yapılanlardan dolayı Demirel'in sadece o tarihte olanları açık yüreklilikle anlatması yeter. Yoksa biz onun savcı önüne gitmesini istemiyoruz. Kim kime ne teklif etti.  Truva atları gibi MGK kimleri ziyaret etti. Çözmemiz gereken soru bu. 28 Şubat'ın Bursa ayağı varsa bunu ortaya çıkarmak mecburiyetindeyiz. O tarihte kim nerede durdu. Buna bakmak gerek. Ben biliyorum da burada anlatamam" ifadelerini kullandı.  

HERKES KENDİ İŞİNİ YAPACAK


TSK'nın darbelere zemin hazırlayan iç hizmet kanunun 35. maddesinin değişmesiyle alakalı soruyu da yanıtlayan Arınç, artık Türkiye'de sivil ve askeri ilişkilerin birbirinden ayrıldığını söyledi. Türkiye'de sivil ve asker ilişkilerinin ilk defa en iyi noktaya geldiğini savunan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "TSK şimdi görevim yurt savunmasıdır, ülke dara düştüğü zaman Silahlı Kuvvetleri’ni güçlü tutmaktır. Bu ülkenin bağımsızlığını koruyabilmektir. Senin sistemini beğenmedim değiştir eşinin başı örtülüymüş bunu ordudan at olayları geçti. Herkes işini yapacak. Hükümet de güçlü, asker de kendi alanında güçlü. Geldiğimiz nokta budur."

ARINÇ BAŞBAKAN OLACAK MI?


Başbakan Yardımcısı Arınç, köşe yazarı Güneri Civaoğlu'nun 2014 senaryosuna da değindi. 2014'te görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Gül'den sonra siyasi dengelerin nasıl olacağına dair bir yazı kaleme alan Cıvaoğlu'nun analizine göre 1 yıllığına başbakan olacağı belirtilen Arınç, "Senaryolarda gerçeklik payı olmaz. Tutma ihtimali de olur. Hayat mobildir. Daha önümüzde iki yıl var. Bugünden bakarak şuraya münasip derlerse bakalım Ağzı olan konuşur kalemi olan yazar" ifadelerini kullandı.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.