Hava Durumu

Bursa ihracatta yeniden ikinci

İhracatta uzun süredir İstanbul ve Kocaeli’nin ardından üçüncü sırada yer alan Bursa, mart ayında gerçekleştirdiği 1 milyar 174 milyon 660 bin dolarlık ihracat ile geçen yıl kaybettiği ikincilik koltuğuna oturdu.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2013 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2013 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa ihracatta yeniden ikinci

Otomotiv ve tekstil sektörlerinin merkezi konumunda bulunan Bursa, mart ayındaki ihracat sıralamasında üçüncülükten ikinciliğe yükseldi.
 
Bursa’dan ocak ayında 951 milyon 797 bin dolar, şubat ayında da 1 milyar 107 milyon 406 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Mart ayında ise 1 milyar 174 milyon 660 bin dolarlık ihracat yapıldı.
 
Mart ayında ülke genelindeki kentler bazında yapılan değerlendirmede ise 5 milyar 625 milyon 369 bin dolarlık ihracat oranı ile İstanbul ilk sırada yer aldı. İkinci sırada yer alan Bursa’yı ise 1 milyar 101 milyon 624 bin dolarlık ihracat oranı ile Kocaeli takip etti.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından elde edilen rakamlara göre, Bursa’dan en fazla ihracat 723 milyon 395 bin dolar ile otomotiv sektöründe gerçekleştirildi.
 
Otomotivi, 103 milyon 895 bin dolarlık oran ile tekstil ve hammaddeleri, 62 milyon 153 bin dolarlık ihracat oranı ile çelik sektörü takip etti.
 
’2023 HEDEFLERİ İÇİN YETERLİ DEĞİL’
 
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, ihracat artışından memnun olmadıklarını belirterek, Kocaeli’nde yaşanan ihracat gerilemesinden dolayı Bursa’nın öne çıktığını kaydetti.
 
Döviz kurundaki zor şartlara rağmen az da olsa bir yükseliş olduğunu ifade eden Gençoğlu, Türkiye’nin 2023 hedefleri değerlendirildiğinde bu oranı yeterli görmediklerini vurguladı.
 
’DÖVİZDEKİ MALİYET ARTIŞLARINA DİKKAT’
 
Avrupa’nın ekonomik verilerinin olumlu sinyaller vermesinin kendilerini biraz da olsa memnun ettiğini dile getiren Gençoğlu, diğer ülkelere yapılan ihracatın da olumlu sinyaller verdiğini kaydetti.
 
Dövizin düşük olmasının kendilerini endişelendirdiğine dikkat çeken Gençoğlu, son dönemde bazı tekstil firmalarının iflas ve iflas erteleme için başvurduğunu hatırlatarak, ’Dövizdeki maliyetleri karşılayamadıklarını için özellikle konfeksiyon ve gıda sektörleri bu sıkıntıyı yaşıyor. Bu önemli sinyal. Maliyet artışlarının önüne geçilemeyeceği için Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın söylediği gibi, biraz daha devlet faizlerinin aşağı çekilip, dövizin yukarı çıkması lazım. İnşallah tedbir aldıklarında çok geç olmaz. Bu bir uyarıdır. Sesimizi yükselterek yapıyoruz. Döviz sepetinin 2.20 gelmesi lazım’ diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.