Hava Durumu

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'den anlamlı proje

Bursa İl Sağlık Müdürlüğünce hayata geçirilen proje kapsamında, Türkiye genelinde dağıtımı yapılan farklı markalardaki 150 milyon su şişesi üzerine yazılan mesajlarla antibiyotik kullanımı, anne sütü ve kansere karşı dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2018 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2018 11:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'den anlamlı proje

Sağlık konusunda bilinçlendirmek, sağlık okur yazarlığını artırmak ve hastalanmadan önce sağlığın korunabilmesini öğretebilmek amacıyla harekete geçen Bursa Sağlık Müdürlüğü, halka ulaşmak için hemen herkes tarafından kullanılan su şişelerini tercih etti.

İlgili firmalarla yapılan anlaşma gereği su şişeleri üzerine bazı mesajlar yazıldı ve ülke genelinde dağıtımı sağlandı. 3 firma tarafından üretilen 150 milyon su şişesinin ambalajında "Antibiyotikte değil sağlığınızda ısrarcı olun", "Anne sütü hastalıklardan korur", "Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Ücretsiz kanser taramalarınız için KETEM'e müracaat edin" mesajları yer aldı.

- "Çağımız değişti, kitle iletişim araçlarımız çeşitlendi"

Bursa Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de sağlık hizmetlerinin temelinde koruyucu sağlık hizmetlerinin ön planda olduğunu söyledi.

Halkı sağlık konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Akan, "Bunu eskiden olduğu gibi hastane bahçelerinde, girişlerinde afişle anlatmak imkanı yok. Artık çağımız değişti, teknolojiyle birlikte kitle iletişim araçlarımız çeşitlendi. Dolayısıyla vatandaşlarımıza ulaşabileceğimiz bütün enstrümanları kullanmak istedik. Su şişeleri de bunlardan biri. Vatandaşlarımıza evinde, iş yerinde, arabasında, sokakta ulaşmak istedik." dedi.

Buradan yola çıkarak sağlığı korumaya yönelik birçok mesajı su şişeleriyle vermeye çalıştıklarını anlatan Akan, şöyle devam etti:

"Bu çalışmalara 3 ay önce başladık ve geldiğimiz noktada 150 milyon şişeye bu mesajları basmış olduk. Öncelikle vatandaşların kanserden nasıl korunacağı ve KETEM'lere başvurmaları gerektiği mesajını verdik. İkinci etapta başka bir firmayla anne sütünü anlatmaya çalıştık, anne sütünün birçok hastalıktan koruyabileceği mesajını verdik. Son olarak da akılcı antibiyotik kullanılması gerektiğine yönelik mesajlar vermeye çalıştık. 3 firmayla çalıştık. Çalıştığımız 3 firma da Türkiye çapında her yerde satılan sular. Bundan sonraki süreçte de vatandaşların sağlığını korumaya yönelik, sağlık risklerini anlatmaya yönelik mesajlar vereceğiz ki onlar da ulusal çapta firmalar."

- "Bana antibiyotik vermeyin doktor bey"

Çalışmalarıyla ilgili çok olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Akan, şunları aktardı:

"Vatandaşlarımız bizzat telefonla arayıp teşekkür ediyor. Artık insanların 'Bana antibiyotik vermeyin, bana gereksiz ilaç vermeyin doktor bey.' dediklerine şahit oluyoruz. Tam da bizim vermek istediğimiz mesaj bu. Eskiden vatandaşlar doktora gittikleri zaman, "Doktor bey bana antibiyotik yazmayacak mısın? Bana ilaç yazmayacak mısın?' derken artık, 'Doktor bey mümkünse gerekmiyorsa bana ilaç ya da antibiyotik yazmayın.' talebiyle gittiklerini görüyoruz ki bu da bizim açımızdan istediğimiz sonuçtur."

Ankara ve İstanbul'dan bile su şişeleri üzerindeki mesajları okuyup arayanlar olduğuna işaret eden Akan, "Ankara'dan bir dostumuz, arkadaşımız aradı. Öğle yemeğinde su şişesinde bizim mesajımızı görmüş, oradan bizi aradı. Bizim Ankara'da da İstanbul'da da bu mesajı verdiğimiz çok net." diye konuştu.

Gelecek günlerde de halka ulaşabilmek adına kitle iletişim araçlarının tamamını kullanmaya devam edeceklerini kaydeden Akan, "Malum artık çağımızda bağımlılık ve teknoloji bağımlılığı önemli sağlık risklerinden birisi. Bu konu üzerinde de yoğunlaşacağız ve ulaşabildiğimiz kadar geniş kitlelere ulaşmanın yollarını arayacağız." ifadesini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.