Hava Durumu

Bursa katma değerli üretimin merkezi haline gelecek

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin 2023 yılında kilogram başı ihracat fiyatını 4 dolara çıkarmayı hedeflediğini belirterek, “Bursa ise 4 doları şu anda yakalamış durumda. Şimdi ise önümüzde yeni hedefler var. Bunu sağlamak için yeni jenerasyon sektörlere yönelmemiz lazım” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2014 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2014 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa katma değerli üretimin merkezi haline gelecek
Başkan Burkay, B Plas Yönetim Kurulu Başkanı Celal Gökçen ile birlikte Bloomberg HT’de ‘Çıkış Yolu’ programında Sami Altınkaya’nın canlı yayın konuğu oldu. Programda Bursa ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İbrahim Burkay, Bursa’nın Türkiye ekonomisinin en önemli güçlerinden birisi olduğunu söyledi.

“Bursa Büyürse, Türkiye Büyür” mottosunun artık bütün Türkiye tarafından kabul edildiğine dikkat çeken Burkay, “Türkiye’nin 2023 hedeflerinde Bursa’ya büyük görev düşüyor. Türkiye, orta-yüksek ve ileri teknolojide ihracatını artıracaksa, bunu Bursa ile başaracak. İleri teknoloji üretiminin yüzde 60’ını Bursa’nın da içinde bulunduğu 1. Bölge şehirlerimiz yapıyor. Orta-yüksek teknolojideki üretimin yüzde 80’i de bu bölgeden çıkıyor. 1. bölge, lokomotif bölgemizdir” diye konuştu.

YENİ JENERASYON SEKTÖRLERE GİRMELİYİZ

Artık dünyada ve Türkiye’de önceliklerin değiştiğine işaret eden Başkan Burkay, “Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma gibi katma değer sağlayan çalışmalar yapmalıyız. Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Bu hedefi yakalamak için klasik alanlardan çıkmamız lazım. Düşük teknolojiden, orta-yüksek ve ileri teknolojiye yönelmemiz lazım. Türkiye’de ihracatın kilogram başı fiyatı 1,68 dolar. Almanya’da bu rakam 4 dolar. Türkiye’nin ihracatında ikinci sırada bulunan Bursa ise 4 doları yakalamış durumda. Şimdi ise önümüzde yeni hedefler var. Bursa büyürse, Türkiye büyür… Bunu sağlamak için yeni jenerasyon sektörlere yönelmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

AR-GE MERKEZİ SAYISINI ARTIRMAK İSTİYORUZ

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bursa’daki Ar-Ge merkezleri sayısını artırmak istediklerini söyledi. İbrahim Burkay, şunları kaydetti: “Ar-Ge kanunundaki değişiklikle personel çalıştırma zorunluluğu 50’den 30’a indirildi. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 99,2’si KOBİ’lerden oluşuyor. Şirketlerimiz 30 kişilik rakamı yakalamakta da zorlanıyor. OSB Teknokent projemiz ile teknoloji geliştirme merkezleri kuruyoruz. Bu konuda 2 pilot bölge de belirledik. Şirketlerimize Ar-Ge merkezi konumuna ulaşmak için teknoloji transfer ofisi üzerinden ciddi anlamda destekler veriyoruz. Bursa’da Ar-Ge Merkezi’ne sahip olan 23 şirketimiz var. Bunun sayısını 2015 yılı sonunda 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu şirketlerimize de mentörlük hizmeti yapıyoruz. Bütün bu çalışmalar değişim dönüşümün en önemli itici gücü olacaktır.”

BÜTÜN BÖLGELERDE BU FARKINDALIĞI OLUŞTURMALIYIZ

Kamuda yerli malı alımına ilişkin kanunu da değerlendiren Burkay, “Özellikle teknoloji transferinde ve teknolojinin Türkiye’de üretilmesi noktasında bu çalışmayı çok önemsiyorum. Bu farkındalığı bizim kamuda ve yerel yönetimlerde yaygınlaştırmamız gerekiyor. Savunma, raylı sistemler ve havacılık sistemleri gibi alanlarda en önemli alıcı kamu ve yerel yönetimlerdir. Kamunun ve yerel yönetimlerin yapmış olduğu ihalelerde bürokratlarımızın ciddi bir iradeyle yerli malını ve yerli teknolojiyi tercih etmeleri gerekiyor. Artık Türkiye’nin kendi insanına kendi bilgisine güvenmesi gerektiği bir dönemdeyiz. Aksi takdirde çıkışımız yok, çok fazla süremiz de yok. Çok ciddi bir rekabet var. O yüzden kamunun da çocuklarımızın da geleceği için ısrarla yerli teknolojiyi yerli ürünü tercih etmesi gerekiyor. Bu farkındalığın bütün bölgelerde ve yönetimlerde oluşmasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.

DÜNYADAN GERİ KALIR YANIMIZ YOK

B Plas Yönetim Kurulu Başkanı Celal Gökçen, yeni dönemde farkı yakalamış, değişim sürecini yaşayan ve yeni imkanlarla tanışmış bir Bursa olacağına inandığını ifade etti. Gökçen, “Değişim sürecinde zaman, para ve inovasyonda fark yaratabilir miyiz diye çalışıyoruz. Bu noktada dünyadan geri kalır bir yanımız yok” dedi. BTSO’nun Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni’ne değinen Gökçen, iş hayatındaki başarıların kalıcı ve sürekli olabilmesi için belirli ortamların oluşturulması gerektiğini ifade ederek, “O ortamların içinde bir de motivasyon olursa iş hayatını ileriye götürmek ve yeni ufuklara taşımak mümkün. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Burkay’a teşekkür ediyorum. Bizim çalışmalarımızın bu tür organizasyonlarla daha değerli hale geliyor” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.