Hava Durumu

Bursa Kestanesi Meclis'te

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Uludağ'ın eteklerinde yetişen kestane ağaçlarının kurumasını TBMM'ye taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2013 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2013 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Kestanesi Meclis'te

50 yıl önce Uludağ'ın kuzey eteklerinde yetişen kestane ağaçlarına kanser diye bilinen mürekkep hastalığı nedeniyle meydana gelen hızlı kurumayı TBMM gündemine taşıyan Tayan, köklerinden yeniden sürgün veren kestane ağaçlarına aşılama yapılıp yapılmayacağını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sordu. Uzmanların, üniversitelerin çözüm bulamadığı hastalık, son yıllarda doğanın kendisini yenilemesi ile nedeni anlaşılamayan bir şekilde kuruyan kestane ağaçlarının köklerinden yeniden sürgün vermeye başladığını ifade eden Tayan, "Değirmenlikızık, Fidyekızık, Cumalıkızık, Hamamlıkızık ve Derekızık gibi köylerimiz kuruyan kestane ağaçlarının şimdi ormanda sürgün alması karşısında yeniden umutlanmışlardır. 10 bin hektarı geçen bölgedeki yabani kestane ağaçlarının aşılanması gerekmektedir" diye konuştu.


Kestanenin hem üreticiler hem de Orman İdaresi için önemli bir ekonomik değer olduğunu hatırlatan Tayan, Bakan Eroğlu'na şu soruları yöneltti: "Yaban kestanelikleri aşılama programınız var mı? Varsa şu ana kadar kaç hektar arazide aşılama yapılmıştır? Kestaneliklerin aşılanmasından sonra bakım ve işletmesi çevre insanına bedeli karşılığında tahsis edilecek mi? Bursa ormanları ve özellikle Uludağ yöre ve eteklerinde yeterli yangın yolunuz var mıdır? Yangın yolu açma programınızı açıklar mısınız?"
 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.