Hava Durumu

Bursa'nın karbon ayak izi açıklandı

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği (SKB), çevreye verilen zararlara dikkat çekmek için ‘Karbon ayak izimizi azaltıyoruz” konulu toplantı düzenledi. 

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2016 19:34
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2016 19:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'nın karbon ayak izi açıklandı
Merinos’taki GölPark Sosyal Tesisleri’nde SKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin başkanlık ettiği toplantıya SKB Müdürü Murat Ar ve SKB Danışma Kurulu Üyesi Prof.Dr. Cengiz Türe’nin yanı sıra basın mensupları katıldı. Başkan Recep Altepe, ‘üretirken, tüketirken ve yaşarken’ çevreye verilen zararın ölçüsü olan karbon ayak izi konusunda SKB ile Bursa’nın karnesine işaret etti. 2014 yılında yapılan çalışma neticesinde Bursa’nın toplam karbon ayak izinin 12 milyon ton olarak belirlendiğini kaydeden Recep Altepe, kentin toplam karbon ayak izi salınımlarının yüzde 62,5’inin konut, ticari bina, endüstriyel tesislerde kullanılan yakıtlar, şehir içi araç trafiği, endüstriyel proses, enerji üretimleri, katı atık ve atık su ile tarım ve hayvancılık gibi salınımlardan, yüzde 37’sinin de elektrik tüketiminden oluştuğunu ifade etti.

Başkan Recep Altepe, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak mevcut durumun ortaya konulmasını hedefleyen bu çalışmanın geçen ay Mersin’de düzenlenen ‘Sağlıklı kentler için yenilenebilir enerji’ konulu konferansta sertifika ile belgelendiğini hatırlattı. Karbon ayak izi konusunda yapılanları teşvik etmek ve örnek olmalarını sağlamak amacıyla konuya ilişkin eylem planı hazırlayan belediyelere verilen sertifikayı önemsediklerini vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa olarak bu sertifikaya layık görülmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Karbon ayak izimizi daha da azaltarak, daha yaşanılabilir bir Bursa için elimizden geleni yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Başkan Altepe, SKB’nin kurumsal karbon ayak izinin ise Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cengiz Türe liderliğindeki ekip tarafından 2015 yılında hesaplandığını söyledi. Yapılan çalışmaların toplam 41 ton karbondiokside muadil karbon ayak izi üretildiğini gösterdiğini vurgulayan Başkan Altepe, bu boyuttaki karbon ayak izi içerisindeki en büyük payın toplam 28.2 ton co2-eşdeğer ile kara ve hava yoluyla gerçekleşen yurt içi ile yurt dışı ulaşım faaliyetlerine ait olduğunu ifade etti.

SKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bazı alışkanlıklardan vazgeçerek karbon ayak izinin azaltılabileceğini hatta yok edilebileceğini vurguladı. Kullanılan ürünler ile yapılan etkinliklerin dünyayı adım adım temiz çevreye taşıyabileceğine değinen Başkan Altepe, “Yaşadığımız binaların, kullandığımız elektronik eşyaların, arabalarımızın verimliliğini arttırarak, karbon salınımını azaltabiliriz. Kullanmadığımız ışığı, motoru, bilgisayarı, suyu kapatmak en önemli adımlar olabilir. Bilhassa toplu ulaşım araçlarını kullanmak ciddi katkı sağlar. Kısa mesafelerde yürümek, bisiklet kullanmak sağlıklı kentler için küçük ama bir o kadar da etkili yöntemlerdir. Geri dönüşümlü ürünleri tercih ederek, kurumlar için yenilenebilir doğal enerji kaynakları üreterek, daha az seyahat ederek ve daha çok ağaç dikerek karbon ayak izimizi azaltabiliriz” diye konuştu.

SKB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe de, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünyadaki enerji tüketiminin yaklaşık Yüzde 75'i, küresel sera gazı salımlarının da yüzde 80'inden şehirlerin sorumlu olduğunu söyledi. Türe, “Karbon ayak izi bilim kurgu değildir. Bilimsel bir gerçektir. Tedbir almadığımız takdirde üzülerek söylüyorum ki bunun sonuçlarını göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.