Hava Durumu

Bursa’nın örnek çifti

Bursa Hakimiyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan’ın Yüz Yüze söyleşilerinde bu haftaki konukları Kemal Demirel ve eşi Nimet Demirel oldu.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2012 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2012 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa’nın örnek çifti

Türkiye’nin birçok ilinde Kemal Demirel denilince birçok insan kendisini hem siyasetçi hem de çözüm üreteceğine inanılan bir isim olarak tanıyor.
 

17 Ağustos 1969 Bursa doğumluyum. Ticaret lisesi sonra Sosyal Bilimler Fakültesi mezunuyum. 2 tane kızım var 21 yaşında Deniz ve 13 yaşında Çağla. 23 yıldır Emine Örnek Eğitim Kurumları’nda çalışıyorum aile şirketimiz aynı zamanda Kemal’le 1989 yılında evlendik tabii evveliyatı var.

  Onu merak ediyoruz aslında evlilik sonrasını herkes biliyor hemen hemen öncesi nasıldı nerde tanıştınız kim tanıştırdı?

Ben 17 yaşındayken tanıştık. Bir avukatın yanında stajyerlik yapıyordum ve çalıştığımız yerler aynı binadaydı. Kemallerin kendi şirketleri vardı harita mühendisliği orda tanıştık 2 yıl flört ettik. 19 yaşında nişanlandık 20 yaşında evlendik. 23 yıldır mutlu bir evliliğimiz var.

  Nimet Hanım yüzeysel geçti ama ben deşmek istiyorum flört nasıldı. O zamanki Bursa nasıldı şimdiki gençler çok rahatlar o zaman nasıldı. Flört ederken nerelere giderdiniz?

O yıllar o kadar rahat değildi şimdiki gençler çok rahat ben çıkıyorum deyip kızım Deniz dışarıya çıkıyor.

  Nereye giderdiniz?

Tophane surlarına giderdik genelde bir de Kültürpark’a...
 
  Kemal Bey, Bursa’ya kaç yılında yerleştiniz?

1961 yılında geldik. Rahmetli babam polisti İstanbul’da görev yaptı oradan Bingöl’e tayin oldu oradan buraya geldik. Kırklareli doğumluyum 3 yıl İstanbul’da kaldım.  

  Kaç kardeşsiniz

7 kardeşiz. 4 erkek 3 kız. Kalabalık bir aileyiz..

  Nimet Hanım siz kaç kardeşsiniz?

5 kardeşiz 4 kız 1 erkek.

  Siyasi geçmişe bakarsak hep muhalefetle geçti hayatınız. CHP bir türlü iktidar olamadığı için. Muhalefette olmak zor bir şey ana muhalefet bile olsanız çözümde iktidardan daha çok çaba sarf etmelisiniz o bir telefonla işi bitirirken siz 10 kez görüşmek zorunda kalıyorsunuz.

Bursa’ya demiryolu gelmesini hep gündeme getirdim. Siyasette kıskanma olmamalı. Orhangazi’de Çeltikçi köyü var çöp deposunu köyün tam tepesine yaptılar ben orda konuşmalar yaptım Meclis’te sayın bakana dedim ki vaziyet bu sizi yanıltıyorlar sayın bakan daha sonra ilgilendi ve yapılmadı. Yıllarca milletvekilliği yaptım iş talepleri oldu hastanede işi olan beni arıyordu. Onun ötesinde Bursa’ya karşı sosyal politika üretme sorun çözmede yardımcı olmalıyız. 3-5 kişiyi işe yerleştirmeyle sorunlar çözülmüyor. Ulaşım sistemi için kavga vermek 3- 5 kişiden daha önemli. Binlerce insanın kaderini değiştiriyor

  Önemli olan sorunlar olmadan karşı çıkmak olduktan sonra olan olmuş demek gerekir. Yapacak bir şey yok.

Günümüz çocukları bizim değil. Kuzenim var bakıyorum da başka bir dünyadalar bizim geçmişimiz yok onlarda sorumluluk bilinç yok duyarsızlar okullarda da lise öğrencileri çok basite alıyor hayatı. Önünde üniversite var diyorsun ne olacağına karar ver diyorsun aman önemli değil bir yeri bitireyim diplomayı alayım e aldın istemediğin işi yapacaksın hayır o zaman bakarız diyorlar. Ben kendimi hatırlıyorum hep bir şeylerin peşinde koşuyordum hayata dair hala kaygılarım var. Şimdiki gençler öyle değil. Çok iyi şartlarda eğitim alıyorlar.

  Aynı evin içinde herkes başka odada biri televizyonda biri bilgisayarda biri telefonda herkesin başka dünyası var.

Hakikaten bunu nasıl çözeceğiz. Evlerde 2-3 tv var biri dizi biri haber izliyor biri bilgisayarda zamanla yabancılaşıyoruz. Bir tek yemek masasında bir araya geliyoruz sonra dağılıyorlar. Eskiden misafirlikler vardı… Sosyalleşme örnekleri bunlar hatta kapı önlerinde insanlar sohbet eder şimdi herkes evinde kalıyor.
 
  Birbirinize daha fazla zaman ayırdığınız için sorayım neler yapıyorsunuz tatile gidip geldiğiniz biliyorum.

Biz yıllardır tatil yapamadık geçen yıl 21 gün yapabildik bu yıl ise 7 gün. Çok güzel dinlendik. Bursa’dan bize gazeteler kargoyla geldi. İnternetten de takip ettik. Kemal Bey, internetten gazete okumaz ille o gazeteyi alacak okuyacak koklayacak. Hatta gündüz okur akşam devam eder bütün gazeteleri

  Bursa’ya döndünüz tabii siyasi yaşama da bir süre ara verdiniz Ankara’ya geliş-gidiş yok nasıl vakit geçiriyorsunuz?

Ben sabah okuldayım Kemal de Emine Örnek Dershanesi kurum temsilcisi. Kurumumuz çok büyük olduğu için her birimde aileden birileri var. Finansta kıyafette okulun inşaatında… Herkes bir yerlerde. Okulda herkes resmi akşam olunca herkes normale dönüyor. Her yerde bizden biri olunca iletişim daha kolay oluyor bir veli geldiğinde sorular sorup eksiklerimizi tamamlıyoruz. Kızım İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi’nde okuyor. Çağla kendi okulumuzda 3 . sınıfa geçti. Kemal okula gelir kahvaltısını eder Emine ablayla sohbet eder toplantımız olur. Sonra herkes işinin başına…  

  Bu kadar çocukla nasıl mücadele edilir diye düşünüyorum çok korkutucu.

Okulda 1500 öğrencimiz var. Eğitime çok hassas bakıyoruz. Beklentileri karşılamak başarılı olmamız lazım.     Yeri geliyor biz gece yarısına kadar okulda oluyoruz.

Kemal Demirel sahada koşar ederde evde ne yapıyor merak ediyoruz yardımcı olur mu yemek yapmayı bilir mi yemek yapar mı?

Çok az yemek yapmayı bilir. 9 sene Ankara’da kaldı ama anca yumurta pişirir menemen çorba yapar. Dışarda da yemez. Meclis’te yer. Garsonlar da bilir ne yemek istediğini hastalıktan sonra çok dikkat etmeye başladı. Evde yemekleri ben yaparım. Masayı kaldırmakta yardımcı olur.

  Kemal Demirel acaba hasta olduktan sonra mı emekliye ayrıldıktan sonra mı böyle duygusal oldu. Çünkü kısa kısa gözler doluyor yutkunuyor.

Kendi yapısal özelliği çok duygusal . Biz beraber Türk filmi izleyip ağlarız. Duygusal olmak önemli insanoğlusun duygu olmaması mümkün mü duygusuz bir insan nasıl olabilir. Bir anımı anlatacağım Hakkari’de bir terör saldırısı olmuştu o minibüsteki bir anne hayatını kaybetmişti bir bebeği kalmıştı Nime’te dedim ki eğer imkanımız olsa bize o çocuğu verirler mi o çocuğu büyütmek istiyorum dedim.

  Bütün gün aynı kurumdasınız insan sıkılır bir süre sonra hep görmekten.

Tatile de beraber gideriz… Kemal’in ameliyatı denk geldi geçen hafta safra kesesinden ameliyat oldu. Boş durmayı sevmiyor hep üretecek.

  Geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Tekrar görüşmek üzere, esen kalın.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.