Hava Durumu

Bursa'nın tarihi simgesi Teleferik modern yüzüyle hizmete açıldı

Bursa ile Uludağ arasında konforlu ulaşım imkanı sağlayacak yeni teleferik Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katıldığı törenle açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2014 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2014 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'nın tarihi simgesi Teleferik modern yüzüyle hizmete açıldı

Teferrüç-Sarılan arasında 23 dakikada gerçekleşen seferler 8 kişilik yeni kabinler sayesinde 12 dakikaya inecek. Yeni teleferik kış sezonunda oteller bölgesine ulaştığında 8,5 kilometre ile Türkiye'nin en uzun teleferiği 180 vagonla saatte 1500 kişi taşıbilecek. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Uludağ'ın 12 ay boyunca turizme hizmet edeceğini, Uludağ'da Büyükşehir Belediyesi'nin tek yetkili olmasıyla bürokrasinin ortadan kalkacağını kaydetti.

Teferrüç istasyonunda yapılan açılışa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belediye başkanları, 30 yıl boyunca yeni hattı işletecek Teleferik Aş. yöneticileri, siyasetçiler, işadamları ve Bursalılar katıldı.

“BURSA 4 MEVSİMİ YAŞIYOR”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’nın simgesi teleferiğin yenilenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Bursa’mıza söz vermişti. 8 kişilik kabinelerle Uludağ’a çıkacağız. Rahmetli annemle teleferikle Uludağ’a çıkardık. Teferrüç, Kadıyayla, Sarıalan hafızalarımda yer etmişti. Son zamanlarda çıkamadım. Kara yoluyla çıktım, ama teleferiği hiç kullanamadık. Başkanımız Recep Altepe’nin modern bir yatırımı Bursa’mıza kazandırması, firmanın aşkla yatırım yapması bizi çok mutlu etti. Kendileri Bursa’nın bir evladı olarak bu güzelliği Bursa’ya kazandırdılar. Bursa cennet diyebileceğimiz güzel beldelerden birisi. Bütün nimetleri Rabbim cömert bir şekilde Bursa’ya vermiş. Bursa’nın zenginliklerini görmek bizlere nasip olmuş. Bursa denilince denizi var, zengin ovası var. Jeotermal kaynaklarımız var. Havası, suyu, denizi, ovasıyla hamdolsun 4 mevsimi bir arada yaşıyor. Bu zenginliklerden en önemlisi de Uludağ gibi büyük bir nimete sahip olmak. Başına kar yağdığı zaman, herkesin kayak merkezi olarak gördüğü, ilkbaharda da, yazın da ziyaret etmek istediği güzel bir yer. İç ve dış turizm bakımından mutlaka değerlendirilmesi gereken bir yer” şeklinde konuştu.

“TEK YETKİLİ BÜYÜKŞEHİR OLSUN İSTİYORUZ”

Uludağ’da 40 kafadan ses çıkmasını istemediklerini dile getiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “2011 seçimlerinde Bursa’ya geldiğimde, Başkan Altepe Uludağ için çok büyük hedefleri olduğunu, ancak yetki karmaşası olduğunu söylemişti. (Bize imkan verin, her şeyi yaparız) demişti. (Yeter ki 40 kafadan ses çıkmasın, 20 yerden izin almayalım) demişti. Haklı taleplerdi. Bu formaliteleri asgariye indirmeye çalıştık. Bir kısmında Orman Bakanlığı, büyük kısmında büyükşehirin yetki sahibi olduğu noktaya geldik. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tek yetkili ve sorumlu hale gelmesi tek isteğimiz”.

“ULUDAĞ’DAN 12 AY İSTİFADE EDİLECEK”

Uludağ’dan yılın her ayında istifa edilmesi için çalıştıklarını kaydeden Arınç, “Yapılan Bursa ve Uludağ için yapılıyor. Uludağ’ın her noktasından istifade etmek zorundayız. Oteller yenilenmeli, kapasite artmalı, bölge arasındaki fark kalkmalı. Uludağ kongre turizmi olmalı. 3 yıldan beri yapılan ekonomik forum bile Bursa ve Uludağ’dan bahsettirebiliyor. 12 ay kongre merkezi haline gelmesi, Bursa’ya da Türkiye’ye de büyük yarar getirecektir. Otellerin kapasitesi bu iş için müsait değil. Geçtiğimiz yıldan beri altyapıda büyük hizmetler yapıldı. Otopark ve diğer konularda belediye güzel bir hedefi ortaya koydu. Teleferik tamamlanıncaya kadar büyükşehir belediyemiz Uludağ için hazırladığı projeleri gerçekleştirecek. Bursa büyük eksikliği gidermiş olacak. Yıldırım da, Bursa da, Türkiye de büyük kazanç sağlayacak. Teleferiğe binip yukarılara çıkacağımız, güzel vakit geçireceğimiz bir gelişme olarak bakmayın. Burası inşallah 12 ay 24 saat istifade edilecek, ekonomik zenginlik olarak hepimizi mutlu edecek. Bu güzelliği Bursa’ya kazandıran başta Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bütün idari kararlarda kendisini ortaya koyan valimize teşekkür ediyorum” dedi.

“50 YIL SONRA YENİLENDİ”

Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Bursa denilince akla ilk gelen teleferik simgeydi. Bu dönemde yenilendi. Bu da bizlere nasip oldu. 50 yıl hizmet ettikten sonra modern, çağdaş yüzüyle konforlu bir şekilde bir sistem olarak gerçekleştirilmesi bugün bizlere nasip oldu. Ulaşımda Bursa’nın en önemli tesislerinden biri olan Bursa ile özdeşleşen, Bursa denilince akla ilk gelen, Bursa’nın ilk sembollerinden birisi bu teleferikti. Uludağ ile birlikte teleferik Bursa’nın en önemli simgelerinden biri olmuştur. 1955 yılında projelendirildi. Nüfusun 150 binin olduğu dönemlerde projelendirilen, araçların parmakla sayılacağı dönemde büyük bir projeydi. 1957 yılında startı verilip, 1963 yılında açılan teleferik 50 yıl turizme hizmet etti. 50 yıl sonra demode olan bir sistemdi. Bizler son yıllarda zorlukla işletebildik. İzinler çıktıktan sonra uzun süren bürokrasiden sonra tesisi söktük. 50 yıl sonra yeni teleferik inşa edildi. Bursa-Sarıalan arasındaki bu hat, artık tamamen yenilendi. Bütün istasyonlar yenilendi. Eskisine göre çağdaş bir sistem. Kabinler 35 kişi çalışıyordu. Bundan sonra 8 kişilik kabinlerde ailece rahat bir yolculuk yapılacak. Bu yolculuk yapılırken panoramik Bursa seyredilecek. Uludağ’ın manzaraları, güzellikleri seyredilerek, cam kabinler içinde güzel bir yolculuk yapılacak. İnsanlar buradan Uludağ’a nasıl çıktıklarının farkına varamayacaklar” dedi.

"SARIALAN’A 12 DAKİKADA ÇIKILACAK”

23 dakika yerine 12 dakikada Sarıalan’a çıkılacağını anlatan Altepe şunları söyledi: “Son yıllarda büyük sıkıntı vardı. 20 saniyede bir 8 kişilik vagonlar ardı ardına kalkacak, kapasite 12 kat artacak. Bu sistemde en güzeli düşünüldü. Bu konuda Bursalılara her türlü avantajı sağladık. 1,5 yıl önceki fiyat neyse aynısını devam ettiriyoruz. 10 lira bedelle Uludağ’ın tepesine ulaşılacak. Çarşamba günleri halk tarifesi uygulanacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Bursalıları nasıl mavi turla denizle buluşturuyorsak, artık aynı seferleri yeşil tur olarak Uludağ’a başlatmış olacağız. Bursa’dan Uludağ’a çıkamayan nüfusun dörtte üçü için organizasyonlar gerçekleştireceğiz. Her gün yüzlerce insanımızı yaz aylarında Uludağ’a çıkaracağız. Burada yapılan tesislerle birlikte her geçen gün Uludağ güzelleşmiş oluyor. Kadıyayla ve Sarıalan’da yatırımlar devam ediyor. Buradaki kafeterya, restoranlar, günübirlik tesislerle birlikte Uludağ’a çıkan misafirlerimiz güzel bir gün geçirecekler. Otellere kadar önümüzdeki kış sezonuna yetiştirilmiş olacak. Teleferik'in Bursa merkezine indirilmesi konusunda avam projeler tamamlanmak üzere. Onay safhasına geçiyoruz. Herhangi bir engel çıkmazsa, Bursa merkezden Teleferik’e kadar şehiriçi ulaşım kullanılmış olacak. Bursa’nın turizm şehri olması konusunda büyük hamle gerçekleşmiş oluyor. Şu anda mevcut hattıyla en uzun teleferik hattı Bursa’da oluyor. Sarıalan-Bursa arasında 90 kabin dönüyor. Yap işlet devret yöntemiyle 30 yıl boyunca Lietner firması işletecek”.

“ULUDAĞ’A DOĞALGAZ ÇIKARILACAK”

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da yaptığı konuşmada, Uludağ'a yol ve doğalgaz müjdesi vererek, “Hepimizi mutlu eden, şehrimize değer katacak güzel açılış için bir aradayız. Bugün son derece çağdaş güvenli pırıl pırıl bir tesisle karşımızdalar. Ben teleferiğin yapımında emeği olan herkese şükranlarımı arz ediyorum. Uludağ sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin çok önemli değeri. Önemli turizm merkezi. Uludağ’ın sorunları var. Bunları sizin talimatınız, emirleriniz doğrultusunda çözmeye devam ediyoruz. 27 Haziran’da da Uludağ’a ulaşımı sağlayan 35 kilometrelik kara yolunun sıcak asfalt çalışmasını milli park gişelerinden başlatacağız. Uludağ’ın alt yapı çalışmalarını, içme suyu ve kanalizasyon çalışmasını 1. ve 2. oteller bölgesiNde büyükşehir tamamladı. Hatların ana kolektöre bağlanması gerekiyor. Orman ve Su Bakanlığı’ndan izin bekliyoruz. Sizin talimatlarınızla sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Uludağ’a doğalgaz çıkarmak istiyoruz. EPDK’dan izinler çıktı. Şimdi bizim kanalizasyonu şehre indirdiğimiz hattan doğalgazı Uludağ’a çıkarmamız lazım. Çalışma sezonu çok kısa. Çalışıyoruz. Sizin talimatlarınızla hızlanacaktır. Bu teleferik hattı hem Bursa, hem Uludağ’a çok önemli değer katacaktır. Turzim potansiyelini kullanma noktasında önemli işlev görecektir. İnşallah teleferik bundan sonra şehrimize renk katacaktır” dedi.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise, “ Bu hat aslında kompakt şehir dediğimiz ulaşım sistemlerinin entegre olduğu, insanımıza kaliteli ulaşım sağlayan yatırım olacak. Uludağ’ı belirli dönemlerde değil yılın 12 ayında da istifade etme imkanı sağlayacak. Bursa emin ellerde. Biz, yerel yönetim anlayışımızın esasını oluşturan insan, demokrasi ve şehir anlayışıyla hareket eden kadrolarız. Bu amacı ortaya koyan bu yatırımla bu şehrin dokusuna uygun, bu şehrin belleğine uygun, özgün proje olarak karşımıza çıkıyor. Bu projenin sahibi, mimarı Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"İSTASYON BİNALARI BİRER SİMGE HALİNE GETİRİLDİ"

Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul, 29 Ekim 1963'de hizmete giren teleferiği 29 Ekim 2013’te 50. yılda açmaya çalıştıklarını, ancak yetiştiremediklerini ifade ederek, “Teleferikle belediye otobüsü gibi Uludağ’a çıkılıyordu, 22 dakikada bir sefer. Şimdi özel araçla çıkıyor gibi çıkacaksınız. Ailenizle, kuş cıvıltıları içinde, ağaçlara bakarak, hiç bir sarsıntıya maruz kalmadan, 20 saniyede bir seferlerle rahat bir şekilde çıkacaksınız. 65 yaş üstüne yüzde 50 indirim yaptık. Gazi ve şehit yakınlarına ücretsiz olacak. Vagonlara hareket verilen sistem 1800'lü yıllardan beri kullanılıyor. Dünyada ikinci örneği İstanbul’daki tünel. O zamandan bu zamana pek çok gelişme oldu. Artık halatlı taşımacılık şehir içi ulaşımda da kullanılmaya başlandı. Lietner firması dünyada ünlü. Türkiye’de 20 tesis yaptı. Bundan sonra yap işlet devret modeliyle kamu kaynakları kullanmadan, şehir dokusunu bozmadan, fazla istimlak yapmadan, insanları rahatsız etmeden, sıfır gürültüyle taşımacılığı modern hale getirme amacındayız. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Vali Münir Karaloğlu'na teşekkür ediyorum. Teleferiği yaparken sadece teleferik konsepti ile yapmadık, her binayı şehre vereceğimiz hediye olarak düşündük. Teferrüç binası kılıç kalkanı temsil eder. Kadıyayla'daki binayı doğaya uyumlu, vahşi hayvana benzetmeye çalıştık. Sarıalan'ı kayalara benzetmeye çalıştık. İnşallah bu yıl içinde de Uludağ'a çıkacağız. Kar tanesi konseptiyle güzel bir bina yapmaya çalışacağız” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.