Hava Durumu

Bursa Osmanlı'nın köklü mirasına sahip çıktı

Osmanlı döneminin ilk eserlerinden 1. Murad Hüdavendigar İmarethanesi, 110 yıl sonra Osmangazi Belediyesi tarafından restore edildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2018 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2018 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Osmanlı'nın köklü mirasına sahip çıktı

Sultan 1. Murad tarafından 632 yıl önce yaptırılan ve uzun yıllar imarethane olarak kullanılan binanın günümüzde bir kısmı sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılırken, bir bölümü de aş evi olarak faaliyet gösteriyor. 1906'da Sultan Abdülhamid Han tarafından restore edilen ve o günün mimarî anlayışına göre yürütülen çalışmalarla bugünkü şeklini aldı. 110 yıldır herhangi bir bakım yapılmadığı için yıpranan binayı Osmangazi Belediyesi restore ettirdi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylanan proje kapsamında binayı aslına uygun şekilde restore ettiklerini belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Mevcut sıvaları sökülerek imaretin 18 ve 19. yüzyılda yangın ve depremlerden sonra değişik dönemlerde geçirmiş olduğu tadilat ve onarımlar açığa çıkarıldı. Taş ve tuğla yüzeylere horasan harcı ile derz yapıldı. Mevcut taş duvarlar içerisinde oluşmuş boşluklar hidrolik kireç enjekte edilerek güçlendirildi. Özelliğini kaybetmiş olan çatı yeniden statik projesi yapılarak daha güvenli bir hale getirildi. Zeminlerdeki seramik ve fayanslar sökülerek taban tuğlası ile döşendi. Eğitim ve servis salonunu tavan tahtaları kaldırılarak daha geniş ve ferah bir mekan elde edildi. Fırın ve orijinal ocaklar ortaya çıkarıldı" dedi.

Mutfak kısmının yeniden elden geçirildiğini ifade eden Başkan Dündar, "19. yüzyılda yapıldığı öngörülen betonarme döşeme karbon fiber plaka ve kumaşlarla kaplama yapılarak güçlendirildi. Betonarme döşemenin kaldırılması halinde ana beden, taş duvarlara zarar vereceği kanaatine varılarak korundu" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.