Hava Durumu

Bursa'ya ehliyet almaya gelenlere büyük şok

Son aylarda özellikle metropol şehirlerde sürücü belgesi sıkıntısı yaşanıyor. Sınavları başarıyla geçip, dosyasını hazırlayan sürücü adayları trafik tescil şube müdürlüklerine gittiklerinde 'sürücü belgesi kartı yok' cevabıyla büyük şok yaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2014 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2014 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'ya ehliyet almaya gelenlere büyük şok

Bu nedenle İstanbul'dan, Bursa'nın Mudanya ilçesine sürücü belgesi almaya gelenler dahi mevcut. Sektör temsilcileri darphane'nin çipli ehliyete geçeceği için yeterli sayıda sürücü belgesi kartı basmadığını öne sürüyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, Bursa Emniyet Müdürlüğü konuyla ilgili bir açıklama yaparak, sürücü belgesi kağıdı bulunmadığını bildirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Emniyet Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan sürücü belgesi düzenleme ve araç tescil işlemlerinde kullanılmakta olan 'Sürücü Belge Kartı (Ehliyet), Motorlu Araç Tescil Belgesi ve Motorlu Araç Trafik Belgesi' bir süredir Defterdarlık Mal Müdürlüğü tarafından temin edilememekteydi. 6 Haziran 2014 tarihi itibarıyla Defterdarlık Mal Müdürlüğü tarafından araç tescil işlemlerine kullanılmakta olan 'Motorlu Araç Tescil Belgesi ve Motorlu Araç Trafik Belgesini' il ve ilçe trafik tescil kuruluşlarına verilmesi ile birlikte araç tescil işlemleri yapılmaya başlanılmıştır. Ancak 'Sürücü Belge Kartı' temin edilemediğinden kurumumuzca sürücü belgesi düzenlenememektedir."

HEM RUHSATTA HEM DE EHLİYET BULAMIYORUZ, OYSA TEDBİR ALINMASI ÇOK BASİTTİ

Marmara Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Aydın, son aylarda sürücü belgesi kartı ve 'ruhsat' diye bilinen tescil belgesi bulmakta zorlandıklarını söyledi. Darphane'nin yeterli sayıda kart basmaması sebebiyle vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığını belirten Federasyon başkanı Aydın şunları kaydetti: "Yapılması gereken çok basitti, zaten her sene veya her ay verilen, talep edilen sürücü belgesi sayısı belli. Siz neden önceden tedbirinizi alıp yeterli sayıda kart basmazsınız? Anlam veremiyoruz buna. İstanbul'dan Mudanya'ya ehliyet almaya gelenler var. Şimdilerde Bursa merkezde kalmadığı için kontenjanı doldurmayan ilçelere gidiyor sürücü adayları. Mesela Bursa'da Keles'e gidip sürücü belgesi alınıyor. Oysa vatandaşın talep edeceği ehliyet miktarı önceden belli, tedbir alınabilirdi. Ehliyette resmen 'bugün git, yarın gel' dönemi başladı. Sürücü adayı, sınavını geçmiş, dosyasını hazırlamış ancak sürücü belgesini alamıyor."

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI BİN 462 LİRA

Sürücü belgesi alamayan bazı vatandaşların mecburen direksiyon başına geçtiğini anlatan Murat Aydın, Karayolları Trafik Kanunu'nun 36. Maddesine göre; 'ehliyetsiz araç kullanma'nın cezasının bin 462 lira olduğunu söyledi. Eğer aracın başkasının üzerine kayıtlı olması durumunda ise cezanın hem sürücüye hem de araç sahibine ayrı ayrı kesildiğini dile getiren Aydın, "Vatandaş resmen ehliyet bulamıyor. Bu durum hemen çözülmeli. Ruhsatta da aynı sıkıntı yaşanıyor." dedi.

GREV SONRASI BASILACAKTI

Darphane geçtiğimiz eylül ayında 68 gün süren grevin ardından kamuoyunda 'çipli ' diye bilinen ehliyetlerin basımına başlanacağı açıklamıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından, Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uygun hale getirilen ve tasarımı yapılan yeni sürücü belgeleri Darphane'deki grev yüzünden basılamıyordu. Darphane'deki baskı işlemlerinin tamamlanmasıyla piyasaya çıkacak yeni ehliyetlerde hem sürücü belgeleri değişecek hem de sınıf sayıları artırılacak. Yeni sürücü belgeleri pembe ağırlıklı, turkuvaz ve bej rengi dolgulu, karekodlu olacak. Kartın ön yüzünde yer alacak resmi makamlarca verildiğini belirten hologramın hemen yanında ise araç sahibinin hangi araçları kullanabileceğini gösteren sürücü sınıfları bulunacak. Kartın arka kısmında ise sürücünün kişisel özelliklerinin yer aldığı çip değil karekod yer alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.