Hava Durumu

Bursa'yı sağanak yağış fena vurdu... Zarar tam tamına!

Bursa'nın Gürsu ilçesi ve köylerinde son günlerde yağan dolu ve yağmur sebebiyle 30 bin ton meyve zarar gördü.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2014 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2014 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'yı sağanak yağış fena vurdu... Zarar tam tamına!

Bursa'da Gürsu ilçesi ve köylerini dolu vurdu. Son günlerde yağan şiddetli yağmur ve dolunun zararı gün yüzüne çıkıyor. Bursa'nın en büyük meyve ihracatçısı ilçelerinden olan Gürsu'da 30 bin ton meyveyi dolu vurdu.

Yaklaşık 40 milyon lira zararı olan üreticiler, yetkililerden yardım bekliyor. Üreticilerle birlikte tarlaları gezen Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, "Gündemde mecliste torba yasası var. Torba yasada Türkiye genelinde plan ve bütçeye giren 63 milyar liralık affedilen borç var. Devlet, Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerinin 290 milyon liralık vergi borcunu silmiş ve Türkiye genelinde çiftçinin kredi borcu 2 tane spor kulübünün borcu kadar yapmıyor” dedi.

"20 BİN DÖNÜMLÜK ALAN DOLUDAN ETKİLENDİ"

Gürsu ilçesinde dolu zararının en fazla olduğu bahçelerden birini ziyaret eden Dönmez, “İğdir köyünde dolu meyve bahçelerine yüzde 90 civarında zarar vermiş. Gürsu genelinde zarar ise yüzde 30. Gürsu’daki armutun toplamı 90 bin ton civarındadır. Bunun 30 bin tonu zarar görmüş. 10 bin tonda şeftaliden zararımız var. Bu zararın ekonomik boyutu 30-40 milyon lira arasında değişiyor. Bölge olarak 20 bin dönüm alan doludan etkilendi" diye konuştu.

Devletten beklentilerini açıklayan Dönmez, "Bizim en büyük sıkıntımız TARSİM ile ilgili bizim bahçelerde. TARSİM eksperleri gelip sadece zarar olup olmadığına bakıyorlar. Zarar var veya yok diye bir rapor tutuyorlar. Ama doludan dolayı bu zarar gören bahçelerin teklenmesi lazım. Eksperler ağacın üzerindeki bereli meyveleri zarar olarak görmüyor. Armutta özellikle ağacı kurutan ateş yanığı hastalığının ilerlemesi için zarar görmüş meyvelerde teklemenin yapılması gerekiyor. Yetkililerden bu konularda çözüm bulunması için destek bekliyoruz. Zarar gören armutların iyileşme şansı yok. Zarar gören armutların hepsi ağacın üstünde çürüyecek” şeklinde konuştu.

Bahçesi zarar gören çiftçiler ise, “Zararımız büyük elimizden bir şey gelmiyor. Devletimizden yardım bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.