Hava Durumu

Bursalı aşçı enginarın tatlısını yaptı

Bursa'nın enginarı ile ünlü Hasanağa Mahallesi'nde, bir lisenin aşçılık bölümünden mezun olan Bahtiyar, kestane ve yöresel meyveler kullanarak enginar tatlısı yapıyor - İstanbul Gastronomi Festivali'nde 2015'te ikincilik ödülü alan Bahtiyar, enginar tatlısını yurt içi ve dışında tanıtmayı hedefliyor - Bahtiyar: "Nasıl bugün Gaziantep dediğimizde aklımıza baklava geliyorsa, yarın öbür gün de Hasanağa denildiğinde de enginar tatlısı gelmesi için çalışmalara başladım"

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2016 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2016 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursalı aşçı enginarın tatlısını yaptı
Türkiye'nin önemli enginar üretim merkezlerinden olan Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinin Hasanağa Mahallesi'nde yaşayan, bir lisenin aşçılık bölümü mezunu Mert Bahtiyar (18), "karaciğer dostu" olarak bilinen enginardan yaptığı tatlının, "Gaziantep baklavası" gibi ün yapması için çalışıyor.

Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin aşçılık bölümünden bu yıl mezun olan Bahtiyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Marmara'nın enginarcısı" olarak nitelendirilen Hasanağa Mahallesi'nde yaşadığını söyledi.
Enginarın farklı yemeklerini yaptığını anlatan Bahtiyar, içlerinde en çok ilgi göreninin ve beğenilenin enginar tatlısı olduğunu belirtti.

Enginar tatlısıyla geçen yıl, 34 ülkeden aşçıların yarıştığı İstanbul Gastronomi Festivali'ne katıldığını ve ikincilik ödülü aldığını dile getiren Bahtiyar, şöyle konuştu:

"Bu festival, aşçılık anlamında dünyanın en büyük 3. yarışması olarak biliniyor. Hasanağalı olarak kendi kültürümün, mahallemde yetişen enginarın yemeğini, tatlısını ya da herhangi bir şeyini yapmaya çalışarak katılmak istedim. Deneye, deneye haftalarca, gece gündüz çalışmalar yaptım. Bir süre sonra enginar tatlısını yapmaya karar verdim. Bu tatlıyı ilk yaptığımda amatörce yapıyordum. İlerleyen zamanlarda denedikçe sabah akşam bununla yatıp kalkınca iyi bir şey ortaya çıktı. Yarışmaya Hasanağa'nın, kendi bahçemizin enginarından yaptığım tatlıyla katıldım."



- Sağlıklı içeriği zenginleştiriliyor

Türkiye'de yapılan yarışmalara bazı aşçıların yabancıların yemekleriyle katıldığını belirten Bahtiyar, "Ben kendi yöremizin, bize ait kültürün yemekleriyle katılmayı daha doğru buluyorum. Enginar, içeriği ve karaciğer dostu olmasıyla sağlık açısından çok faydalı bir ürün. Enginar tatlısı yaptığımı görenler, 'Enginarın tatlısı mı olur?' dediler. Biz yaptık diyoruz. Tadına bakmak ise size kalıyor. Önyargıları bir kenara bırakıp tadına bakın diyoruz. Tadına bakanların hepsinden olumlu tepkiler alıyorum." dedi.

Ürünün sağlıklı içeriğini bozmadan hatta meyve ilavesiyle biraz daha zenginleştirdiğini vurgulayan Bahtiyar, tatlısında kestane şekeri, kabak ve bazı meyve türleri kullanarak, yararlı ve sağlıklı bir tatlı ortaya çıkardığını anlattı.
Bir restoranda çalıştığını ve talep edenlere bu tatlıdan yaptığını ifade eden Bahtiyar, "Nasıl bugün Gaziantep dediğimizde aklımıza baklava geliyorsa, yarın öbür gün de Hasanağa denildiğinde de enginar tatlısı gelmesi için çalışmalarıma başladım. Amacım tatlıyı yurt ve dışında tanıtmak. Enginar tatlısına patent almak için de girişimlere başladım." diye konuştu.

- Ramazan sofralarını süsleyecek hafif tatlı

Bahtiyar, ramazan sofralarını süsleyecek hafif olan enginar tatlısının tarifini şöyle anlattı:

"İyi bir enginar tatlısı elde etmek için tarladan topladığımız enginarı soyup haşlıyoruz. Kaynatma işleminde tencereye bırakılan enginarın üzerini kaplayacak kadar su koyuyoruz. İki enginar için 1-1,5 su bardağı şekeri ekleyip kaynatmaya başlıyoruz. Kaynatmanın ardından enginarlar artık şerbetini ve suyunu çekmiş oluyor ve tatlanmış hale geliyor. Ondan sonra kestane şekeri, püre haline getirilen kabak ve meyvelerle süsleniyor.
Diyabet hastaları için de enginar önemli bir besin. Bu yüzden karaciğerinden saç bakımına kadar bütün dertlere deva bir sebzedir. Bunun için tatlı yaparken içine çok fazla katkı maddesi kullanmıyoruz. Tamamen doğal haliyle pişirip sunuyoruz."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.