Hava Durumu

Bursalı kadın akademisyenden milyonları ilgilendiren buluş

Uludağ Üniversitesi Araştırma Görevlisi Merve Yavuz Erkek, araçlarda yakıt tüketimini azaltmak amacıyla tasarladığı jant için patent başvurusunda bulundu - Araştırma görevlisi Erkek: - "Araç sahipleri yakıtın pahalı olmasından sürekli dert yanıyor. Bu çerçevede, nasıl katkımız olur diye düşündük. Eşimin ve bir arkadaşımın desteğiyle bu jant ortaya çıktı"

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2016 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursalı kadın akademisyenden milyonları ilgilendiren buluş
Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu Araştırma Görevlisi Merve Yavuz Erkek, rüzgar direnç katsayısı düşürülerek, araçlarda yakıt tüketimini azaltmaya yardımcı olacak jant tasarladı.

Makine Yüksek Mühendisi Erkek, yaptığı açıklamada, motor ve araç teknolojilerinde son yıllarda ciddi bir gelişme yaşandığını söyledi. Araç aksamları konusunda yakıt tasarrufuna yönelik bir çalışma yapmaya karar verdiğini dile getiren Erkek, yaklaşık bir yıl önce farklı bir jant tasarımı için araştırma içine girdiğini anlattı.

Bu jantın diğerlerinden farklı olması, özellikle yakıtta tasarruf sağlaması için çalıştığını aktaran Erkek, "Araç sahipleri yakıtın pahalı olmasından sürekli dert yanıyor. Bu çerçevede, nasıl katkımız olur diye düşündük. Eşimin ve bir arkadaşımın desteğiyle sonunda bu jant ortaya çıktı." dedi.

Yaptıkları araştırma sonrasında tasarladığı yeni jantın yakıt tüketimini azaltmaya yardımcı olduğunu belirlediklerini ifade eden Erkek, bu jant için patent başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Emisyonu da düşürecek

Başvurusunun onaylanmasını beklediğini belirten Erkek, bir kadın olarak tasarladığı jantla bütün sürücülerin cebine, ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.

Erkek, jant üzerinde bir yılı aşkın süre çalıştığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Kolay bir çalışma olmadı. Bilgisayar destekli tasarım programıyla jantı tasarladık. Bu tasarımla, jantın boşluklu yapısından kaynaklanan sürtünme azaltılarak, rüzgar direnç katsayısı düşürüldü. Böylece aerodinamik açıdan verimlilik artacaktır. Otomobilin daha düşük yakıt tüketimiyle yol almasının yanı sıra emisyonların düşmesi de sağlanmış olacak. Yerleştirdiğimiz kanatçık mekanizması sayesinde pürüzsüz bir yüzey elde ediyoruz. Bu düz yüzey de rüzgarı tutmadığı için yakıt tüketimini azaltamaya yardımcı olacak."

Merve Yavuz Erkek, yeni tasarladığı jantın, aracın durduğu anlarda fren sisteminin soğumasına da katkı sağlayacağını belirterek, patent tescilinin ardından konuyla ilgili sektör temsilcileriyle görüşmelere başlayacaklarını sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.