Hava Durumu

Bursalılar bu uyarıya dikkat! Alkolden daha tehlikeli...

Bursa'da ölümlü ve yaralamalı kazaların nedenleri arasında direksiyon başında cep telefonu kullanımı ilk sıralarda geliyor. Seyir halinde cep telefonuyla meşgul olanlar, alkollü sürücülerden daha çok kazaya neden oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2017 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2017 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursalılar bu uyarıya dikkat! Alkolden daha tehlikeli...

İlker TÜRKER'in haberi...

2016 yılında artış gösteren trafik ihlalerinden biri direksiyon başında telefonla görüşmek oldu. Bursa'da direksiyon başında telefonla konuşan sürücü sayısında da 2015 yılına göre yüzde 70'lik bir artış yaşandı.

Buna göre, 2015 yılında 3 bin 184 sürücüye telefonla konuştuğu gerekçesiyle cezai işlem uygulanırken, bu rakam 2016 yılında 5 bin 442'ye yükseldi. Bu sürücülere 500 bin 664 TL para cezası kesildi.

ALKOLDEN DAHA TEHLİKELİ

Son yıllarda, bilgisayar donanımlı araçlarda bile cep telefonunun olumsuz etkilerini kamufle edici teknoloji kullanılmasının direksiyonda cep telefonu kullanımını artırdı. Ancak, bu şekilde araç kullanımı, ölümlü ve yaralamalı kazalara yol açıyor.

Dünya genelinde yapılan çeşitli araştırmalar ve istatistiklere göre, direksiyonda seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak alkollü araç kullanmaktan daha fazla kazalara neden oluyor. Çünkü, cep telefonu ile konuşmak ya da meşgul olmak sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden oluyor.

Sürücüler, basit bir arama yaparken bile yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla trafikteki tehlikeli bir durumu gözden kaçırabiliyor.

TELEFON BEKLENTİSİ DAHİ RİSKİ ARTIRIYOR

Cep telefonu kullanımı yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini arttırıcı bir etki yapıyor.

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, 110 kilometre hızla giden bir aracın sürücüsü aniden fren yapması gerektiğinde fren yapma mesafesi alkollü sürücüden daha geç oluyor. Normal sürücü 31 metrede aracı durdururken, alkollü sürücü 35 metre, kulaklık ile cep telefonuyla konuşan sürücü 39 metre ve cep telefonunu elinde tutarak konuşan sürücü ise ancak 45 metrede durabiliyor.

TEHLİKEYİ GÖREMİYORLAR

Aynı araştırmada cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği görülmüştür

EN ETKİLİ YÖNTEM KAPALI TELEFON

Uzmanlar, bütün sürücülerin aracı kontrol etmesini güçleştiren bu durumları öğrenerek kaza riskini azaltmaya yönelik önlemler alabileceklerini ve araç içinde cep telefonunu kapalı tutmanın en etkili yöntem olduğunu belirtiyorlar. bu açıdan en etkili önlemdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.