Hava Durumu

Bursalılar dikkat! Kredinizi erken ödediyseniz...

Kredi takstilerini erken ödemeyek isteyen banka müşterileri dikkat çekici bir ceza ile karşı karşıya.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2014 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2014 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursalılar dikkat! Kredinizi erken ödediyseniz...

Gününden önce ödenen taksit ödemeleri için 10 TL ile 60 TL arasında değişen ücret kesintileri yapılıyor. Söz konusu kesinti 'Erken Ödeme Komisyonu' adı altında alınıyor. Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, 'erken ücret' alınması bir yana, yapılan erken ödeme için indirim yapılması gerektiğini söyledi dedi. Konu ile ilgili bankadan yapılan açıklamada ise, alınan ücretlerin toplu olarak ödeneceği kaydedildi.

Bir çok banka müşterisinin 'erken ödeme cezası' olarak nitelendirdikleri uygulamadan çok sayıda kişinin şikâyetçi oldukları anlaşıldı. Sikayetvar.com isimli sitede benzer içerikte çok sayıda mesaj yayımlayan banka müşterileri sorunun çözülmesi beklentisinde. Konu ile paylaşılan şikâyetlerden bazıları şöyle:

M. S.S.: "Her ayın 8'inde olan kredi taksidimi her zamanki gibi ilk fırsatta ayın ilk haftası ödedim. Fakat banka yine beni şaşırtmadı ve beni borçlu çıkarmayı başardı! Kredimi 2-3 gün erken ödedim diye yaklaşık 60 TL erken ödeme cezasını hesabımdan çektiler.
Müşteri hizmetleri bilgimiz yok şubeyi arayın dedi. Şubeden bunun yeni bir uygulama olduğu, 1-2 müşteri daha şikâyet ettiği için kendilerinin de o şekilde haberlerinin olduğu söylendi. Artık tam gününde ödemem gerekiyormuş.
Saat tam olarak kaçta ödeme yapmam gerektiği sorusuna ise cevap alamadım. Durumun acilen düzeltilmesini talep ediyorum."

'ÜÇ GÜN ERKEN ÖDEDİM'

T. Ö.: "Kullanmış olduğum ev kredisini 4 senedir düzenli bir şekilde ödemekteydim. Bu ay yine aynı tarihlerde ev kredimi ödemek istedim. Ödeme tarihim  her ayın 5'i olmasına rağmen bir sorun olmasın diye ayın 2'sinde ödüyorum. Banka bu ay sistemlerinde nasıl bir değişiklik yaptı ise erken ödeme komisyonu benden 19,56 TL kesinti yaptı. O kadar bankayla çalışıyorum ben daha böyle birşey görmedim. Geç öde faiz erken öde faiz. Her ay bize bir sorun çıkarıyor."

'TAM GÜNÜNDE YATIRIN'

M. Ç.: "02/06/2014 tarihinde 10/06/2014 vadeli konut kredi taksitini yatırmaya gittim. Veznede bana erken yatırdığınız için 14 TL ceza kesileceği isterseniz hesaba yatıralım ya da tam gününde yatıracaksınız denildi fakat zorunlu açtıkları hesaba yatırdığım takdirde 50 TL civarında hesap işletim ücretleri alacaklar. Sonuçta tam gününde yatırayım desem o gün acil bir işimde çıkabilir. Müşterisini bu kadar mağdur eden bir banka görmedim. Kredim biter bitmez bir daha bedava para verseler çalışmam:"

DOĞRUSU İNDİRİM YAPILMASI

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi takitlerinin erken ödenmesi nedeni ile 'erken ödeme' ücreti adı altında bir ücretin alınamayacağına işaret etti. Ağaoğlu, ek ücret alınması bir yana, Kanun gereği, yapılan erken ödeme gün sayısı kadar, faiz, komisyon ve yasal yükümlülüklerde indirim yapılır dedi.

'TOPLU ÖDEME YAPACAĞIZ'

Konu ile ilgili mağduriyetin yaşandığı belirtilen bankadan hurriyet.com.tr'ye yapılan açıklamada, söz konusu kesintilerin 28 Mayıs'ta hayata geçen Yeni Türk Ticaret Kanunu gereği olduğu vurgulanarak "Bankamızın Mortgage Yasası kapsamında yer alan konut ve tüketici kredileri ile ilgili olarak müşterilerimizden alınan erken ödeme cezası 28 Mayıs’ta yürürlüğe giren kanunda yer alıyor.

Kanunun ilgili maddesi 'Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. Kanunen bankaların her erken ödenen taksitte yukarıda belirtilen erken ödeme tazminatını alma hakkı var ama biz yine de müşterilerimiz mağdur etmemek için banka olarak şu kararı aldık: Müşterilerimiz birden fazla taksidi erken öderse erken ödeme ücretini yansıtacağız, sadece 1 taksidi erken öderse erken ödeme ücreti alınmayacak. Bugüne kadar yukarıda belirttiğimiz koşullarda erken ödeme ücreti alınan müşterilerimize de sistemsel uygulama hayata geçince toplu ödeme yapılacaktır" denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.