Hava Durumu

Bursaspor Teknik Direktörü Güneş'ten güne damgasını vuracak açıklamalar

Bursaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın açıklamasını doğru bulmadığını belirtti, "Ben bugün Bursaspor ünvanıyla konuşuyorum. Benim ünvanım, başkaları üzerinde baskı kurmamalı. Hakemler baskı altında. Bunun devam ettiğini düşünüyorum" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2014 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2014 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursaspor Teknik Direktörü Güneş'ten güne damgasını vuracak açıklamalar
Almira Otel'de basın toplantısı düzenleyen Şenol Güneş, sözlerine uzun zamandan beri bilgilendirme toplantısı yapmak istediklerini belirterek başladı. Buna geç de olsa tanışma toplantısının da denilebileceğini ifade eden Şenol Güneş, şöyle devam etti:

"İŞİ TERSTEN YAPMAK İSTEYENLERE TAVİZ VERİLMEMELİ"

"Bugünkü fikir alış verişinin olacağı bir toplantı olacak. Sporun sevgi, barış, kardeşlik ve yarış oyunu olduğunu unutmayalım. Spor birleştiren bir değerdir. Sporcu zeki, çevik ve ahlaklı olmalı. İşi tersten yapmak isteyenlere taviz vermemek gerekir. Bugün bunları yaşıyoruz. Bir sporcunun rakibi olmazsa kendisi hiçtir. Spor, birbirlerini yok etmek için değil yarıştırmak için yapılır. Bu toplantıların iş olsun diye yapılmasını istemiyorum.  Büyük başarılar elde etmek istiyorsak küçük adımları atmak durumundayız. Sahipsiz kurumların da sorumlusu olmaz. Konuları ötelemek ve üzerini örtmek doğru değil. Bu daha da kangren hale gelmesine sebep olur. Kamuoyunu ilgilendiren konuların paylaşılmasından yanayım."

"GÜVEN SIKINTIMIZ VAR" 

Son dönemlerde sporda güven sıkıntısı yaşandığını belirten Şenol Güneş, bu konuda şöyle konuştu:

"Dünü suçlayarak bugünü karalayarak yapıyoruz. Bunları yapmadan yarının planlarını yapabiliriz. Sonuca göre davranmak yerine ilkeli ve sistemli çalışmalıyız. Sonuca göre davranmak ya günah keçilerini, ya da kahramanları yaratıyor. Hesap görmek, kelle istemek başarı getirmez. Dün de yaşandı, geçmişte de yaşandı. Hep şahıslar üzerine konuşuyoruz ve ortak değerlerimizi kaybediyoruz. Sonuçlar üzerinden yol haritası çizildiği zaman bunları hep yaşayacağız. Mutlaka sonuçlar önemlidir, sistemlerin sonuca varması gerekir ama bunları yapıp sonuca varırsanız keyif verir. Sonuca giden yolu bilmek çok önemli. Sevgi, saygı, hoşgörüyü kaybettik." 

"BANA DESTEK OLDUNUZ" 

Bursa'da medyanın kendisine geldiğinden bu yana destek olduğunu, yapıcı olmaya çalıştığını vurgulayan Şenol Güneş, "Daha iyi Bursaspor yaratmak için, daha doğru işler yapılması için bu eleştirilerin yapıldığını düşünüyorum. Eleştiri yapılması benim de yararıma. Sporun bir oyun olduğunu unutmayalım" dedi.

VOLKAN DEMİREL'İN SAHAYI TERKETMESİ

A Milli Takım kalecisi Volkan Demirel’in Kazakistan maçında sahayı terk edişi konusundaki soru üzerine Şenol Güneş, şöyle konuştu:

"İş yapanlar değil, daha çok konuşanlar gündemde. Öyle olunca da sıkıntı oluyor. Milli Takım’ın işleyişiyle ilgili fikir söylemek yerine genel konuşmayı seçtim. Benden çok Fatih Terim'in açıklama yapmasını bekliyorum. Belki de yeni bir spekülasyon olmasını istemedi. Özgür ortamların kaybolduğunu görüyorum. İnsanlar fikirlerini söylemeye çekiniyorlar. Zihinsel olarak ve fikir olarak da şiddetin var olduğunu düşünüyorum. Özgür ortamların olması gerekiyor. Söylediklerinizin toplumun psikolojik baskısıyla size silah olarak döndüğünü görüyorsunuz. Yanlış yapanın ceza çektiği bir ülke olursa bütün bunların düzeleceğini düşünüyorum. Ben çocukluğumdan bugüne kadar bu ülke bana çok şey verdi ve öğretti. Yaşamımı ona göre düzenliyorum. Bu sistemleri şikayet ederek yaşamak doğru değil. Ama konuları gündeme getirmek hakkımızdır. Yanlışlıklar sonunda bize zarar veriyor. Kirli su bize de bulaşır. Biz doğruları yapacağız. Ben kendi takımım için de doğruları yapmaya çalışıyorum. Dünkü olay, başlı başına bir olay. Oyuncuya küfür edilmesini, hakaret edilmesini doğru bulmuyorum. Onlar sanatçıdır. Ortak değerdir. Onları korumamız gerekiyor. Onların da yerini bilerek ona göre sorumlu davranması gerekiyor. Milli Takım antrenörü olduğum zaman o takım benim değil hepimizindir. Bugün de öyle. Başında olduğumda da bizimdi bugün de bizim. O oyuncu beni temsil ediyor. Oyuncu karakteri olarak da, düşünce olarak da nasıl bir Türkiye olduğunu göstermeye çalışıyoruz." 

"MİLLİ TAKIM’A GİDEN OYUNCU MARKALAŞMALI" 

"Bursaspor ilk defa bir resmi maçta milli takıımın 18’ine 4 tane futbolcusunu soktu. Bu oyuncular eskiden de vardı. Milli Takım’a 4 oyuncu vermenin sırrı nedir" sorusuna Şenol Güneş, şu cevabı verdi: 

"Makamlar mevkiler gelip geçiyor. Kişiliğimiz karakterimiz kalıyor. Ben Bursaspor kurulduktan 4 yıl sonra futbol hayatıma başladım. Küçüklüğümden beri Bursaspor’u biliyorum. Mesut, Ersel’li dönemler. Şahıslar önemli ama Bursaspor ile birlikte önemli. Bursaspor deyince Mesut, Ersel, Sedat akla gelir. Onun için bu değerleri asla unutmayalım. Kemal Batmaz, Sedat ile birlikte oynadık. Milli Takım’a oyuncu vermek önemli. Madem ki bu işi yapıyoruz en iyisini yapmalıyız. Milli Takım’a verilen oyuncu sayısı daha fazla olmasını istiyorum ve bekliyorum. Ama şu an için erken. Ben daha donanımlı gitmelerini isterim. Gidip gelmelerini istemiyorum. Milli Takım’a giden oyuncu markalaşmalı. Şimdiki oyuncularımızın sorumluluğunun daha fazla olduğunu düşünüyorum. Davranış olarak da hem Bursaspor’a hem de Türkiye’ye katmalılar. Yetenekli bunu hakettiriyor. Sayıları doğaldır. Dün itibariyle olumludur ama daha yeterli değildir. Bizden gidebilecek yine oyuncu var. Biz gurur duyarız. Bu gururumuzu milli takımda olduğu kadar kendi takımımızda da görmek istiyoruz." 

AZİZ YILDIRIM MESELESİ

Şenol Güneş, bu arada, "Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın çıkışı pazartesi günü oynanacak maçta hakemler üzerinde baskı oluşturur mu" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Maalesef bu gelenek haline geldi. Bu tip baskılar geçen maçlar üzerinden gelecek maçlar için yatırımdır. Sizin gücünüzü iyi kullanmanız herkes için önemli olan. Seyirci, ekonomi, sosyal, lobi, taraftar, kulüp gücünü yanınıza alabilirsiniz ama yarın bunların hepsi gidebilir. Ben bugün Bursaspor ünvanıyla konuşuyorum. Benim ünvanım başkaları üzerinde baskı kurmamalı. Hakemler baskı altında. Bunun devam ettiğini düşünüyorum. Kulüpler birliği toplantısındaki açıklamayı doğru bulmuyorum. Gereğini yapacaksınız. Gündeme gelip de bir daha onun üzerine toplantı olmaz. Yanlış söylem olduğu söylediğimiz kişiyi güçlendirir ve öyle de oldu. Bir sonraki maça yatırım yapmaktır. Hakemlerimizin, insanlarımızın bu tip baskılar karşısında ezilmemesi gerekiyor. Sezon başıdan beri 9 maç oynadık. En az 9 penaltımız vardı. Maç yönetiminde baskı altına alındığımızı düşünüyorum. Son maçta da penaltı vardı. Hakemlerin maçın gidişiyle ilgili takdir haklarını kullanmasıyla ilgili söylüyorum. Bunun da dış baskılardan olduğunu düşünüyorum." 

"SADECE PASSOLİG İLE İLGİLİ DEĞİL"

Passolig'le ilgili düşüncelerini de açıklayan Şenol Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taraftarımızla ilgili Sivasspor maçında hissettiğimi söyledim. Sinerji tribünden sahaya yansıdı. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Tribün devreye girince oyuncu devreye girer. Sonra bizim bir şey yapmamıza gerek kalmıyor. Seyirci azlığı var. Ama sadece bu passolig ile ilgili değil. Etkilidir doğru, fişleme olayı bir sürü şey söylendi. Burada asıl yapılmak istenen, sahaya gelen iyi seyirciyi çoğaltılabilir mi? Yanlış yapanı da dışlamak. Bu görüntü o görüntü değil. Hem Bursa’da, hem Türkiye’de Bursaspor taraftarının iyi olarak gösterilmesini isterim. Bu gücümüz var bizim. Taraftarımızın o kalitesi var. Bir kısım taraftar çıkar grubu olabilir, onlar kavgalarını devam ettiriyor olabilir. Ben burada o kavgayı görmedim. İş sahibi olan Bursaspor taraftarı var. Bize destek olmalarını bekleriz. Sayının çoğalacağını düşünüyorum. Bir çok sebebi var. Geçmişte yaşanan hadiseler, futbola zarar verilmesi, bu işin yapanların sahaya gidip gelirken rahatsızlıkları, ekonomisi, bir sürü şey var. Sadece Passolig demek doğru değil. O adım atılırken diğer adımlar düşünülmedi. O işi yönetenlerin bu konuda emek verdiğini düşünmüyorum. Kulüpler Birliği toplantı yaptı bu konuyu gündeme getirmediler. Biz seyircimizi arttırıp üstünlük sağlarsak Bursa şehri olarak da yaptırım gücümüz olur. En büyük lobi gücü taraftar gücüdür. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor’u öne çıkaran sahiplenme duygusudur. Kızgınlık, kırgınlık olabilir. Endişeler de olabilir. Benim de passolig kartım var ama daha maç gitmedim nasıl girildiğini de bilmiyorum." 

"OZAN TUFAN SADECE OYNAMAYI DÜŞÜNECEK" 

Gehç oyuncusu Ozan Tufan ile ilgili soru üzerine Şenol Güneş, şunları söyledi:

"Biz rehberiz. Biz yol gösteririz. Herşeyi kendileri yapıyorlar. Bizim görevimiz onlara yol göstermek. Eleştiri yaparken de yol göstermek. Daha iyi olmasını istiyorsun ama biri kulağını çekiyor biri de kulağına söylüyor. Tabii söylemek yetmez. Anlatılır, gösterilir, yapılır. Böylece oyuncu çok şey alır. Nice oyuncular kayboldu. Daha yolun çok başında. 3-4 sene öğrenmeye ihtiyacı var. Yarışma dönemine, sorumluluk verme dönemine daha var. Şu anda A takımda oynuyor, belki yarın oynamayabilir. Hepsini normal karşılayacak. Sıkıntıları da görecek. Herşey güllük gülistanlık olmaz. Biz onlara yardımcı olacağız. Kendisi öğrenmeye ve gelişime açık. Şu anda ne parayı, ne transferi düşünecek. Sadece oynamayı düşünecek. Genç bir oyuncuya büyük para verdiğiniz zaman ne yapacağını şaşırıyor. Parayı düşünürse oynayamaz. Üretimi yapacak. Pazarlamayı bırakacak. Daha ilk gün pazarlık yapıyorsan kulüpte sen futbolu değil başka şeyi düşünüyorsun demektir." 

"KALECİ ALMAMIZ GEREKEBİLİR" 

Şenol Güneş, "Geldiğiniz günden bu yana Bursaspor açısından saha içinde ve saha dışında işler nasıl gidiyor?” sorusuna da şu karşılığı verdi:

"Gerçekleri inkar ederek konuşmak doğru değil. Ötelemeyi de, saklamayı da istemem. Ama sorunlar varsa açıkça paylaşırım. Türkiye’de genel olarak kulüp yapılarında sıkıntı var. Sezon başlarında hovardaca harcamalar olur. Daha sonra o sıkıntıyı halledemez hale düşüyoruz. Paramız yok bir de bunu yapıyorsak o zaman daha tehlikeli. Futbolda patronlar var, kulüp başkanları yok. Bu zihniyetle yönetiliyor. Bu düşünceyi kırmak kolay değil. Bizim için bakarsak, bir çok kulüpte primler dahi verilmiyor. Bizde aksama yok. Ama şu an itibariyle sıkışma oldu, bu sıkışma atlatılabilirse kulübün geleceği aydınlık. Başkan uğraşıyor inşallah halledecek. Oyuncuların da bu konuda özverileri var. Bu para zaten alacakları para. Bunu düşünecekleri yerine futbolu düşünmeliler. Bunu halledebilirsek büyük sorunumuz yok. Onun dışında bir olayımız yok. Saha içiyle ilgili, 23 tane oyuncunun birbirine yakın olmasından yanayım. Şu an onu tam sağlamış değiliz. Elimizde bir 11 var. Genç oyuncularımız da var. İhtiyaç ve takımın durumuna göre hareket ediyoruz. Orta sahada 3-4 oyuncumuz uyum olarak iyi. Defansif olarak yüzde yüz değilse bile onu da yapmaya çalışıyoruz. Çok fazla pozisyona girip gol atamıyorduk onda mesafe aldık ama yine de eksiğiz. Savunma ve hücum anlayışında topu kullanma olarak iyiye gidiyoruz. Traore benim için çok değerli bir oyuncu ama onu kullanamadık. Holmen alternatif oyuncu olarak iyi işler yapıyor. Forvette Bakambu ve Fernandao’yu değerlendiriyoruz. Enes son maçta daha iyiydi. Tekniği iyi bir oyuncu ama sert oyunculara karşı sıkıntısı var. Onun dışında karakteri ve çalışması olumlu. Devre arasında takviye olarak eldeki oyunculara bağlı. Kaleci almamız gerekebilir. Solbekimizde Aziz var, Emre var, bir başkası olabilir. Türk oyunculara öncelikle bakıyoruz. Herkes bunları istiyor. Forvette Bakambu tarzı futbolcu olabilir. Eldeki oyunculardan da çıkarabiliriz. Onlara da haksızlık yapmak istemiyorum."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.