Hava Durumu

Büyük projeye Maliye engeli

Toplam maliyeti 150 milyon euro'yu bulan "Otomotiv Test (Çarpışma) Merkezi ve Ar-Ge Tesisi" için Bursa, Antalya, Kocaeli, Sakarya ve Balıkesir arasında gidip gelen Türk Standartları Enstitüsü, bir yılı aşkın süredir arsa arayışında…

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2012 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2012 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Büyük projeye Maliye engeli

EURO NCAP'TAN DAHA İYİ OLACAK
Dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik'e "Bu yatırım Bursa'ya yapılacak" diye söz veren Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün memleketi Kocaeli ile birlikte Antalya da iddialı şehirler arasında… Üretilen otomobillerin ne kadar güvenli olduğunu çarpışma üniteleriyle ölçecek yeni test merkezinin, Avrupa'daki örneği "Euro NCAP"tan daha iyi olacağı belirtiliyor.
 

SORUN, 3,5 MİLYON METREKARELİK ARSA
Peki, yerli otomobil üretme çabalarının arttığı bu dönemde, Türkiye'de henüz olmayan otomotiv test merkezinin nerede yapılacağı nasıl hala belli olamıyor? Bunun nedeni; 1 yılı aşkın süredir tesise yer bulamayan TSE'nin aradığı iklim şartlarına uygun 3,5 milyon metrekarelik arsanın Maliye Bakanlığı tarafından hala tahsis edilmemiş olması… Çünkü Bursa'da bu büyüklükte ve uygun şartlarda bir kamu arazisi bulunamıyor. Sadece Bursa değil rakip iller de aynı sorunu yaşıyor.
 

TSE BAŞKANI BUGÜN BURSA'DA
150 milyon euro harcanacak dev projenin başındaki isim TSE Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Şentürk, bugün Bursa'ya geliyor. TSE'nin iftarına katılacak olan Şentürk, yaptığı açıklamada, "Bu işin aslında çoktan bitmesi gerekiyordu" dedi. Bugün Bursalılara herhangi bir müjde veremeyeceğini ifade eden Şentürk, "Ortada net bir şehir yok, çünkü arsası hazır olan hiçbir il bulunmuyor. Maliye Bakanlığı hangi ilden arsayı tahsis ederse oraya yapacağız. Bürokrasi yavaş işliyor, şimdiye kadar çoktan sonuçlanması lazımdı" dedi. TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz ise, daha önceki Bursa ziyaretlerinde, "Arazi verin, Otomotiv Test Merkezi'ni hemen Bursa'ya kuralım" demişti.
 

BURSA'NIN ŞANSI NE?
Türkiye'nin ikinci ihracatçı ili Bursa, ekonominin lokomotif sektörü otomotive ağırlık vermeye başlayan Ankara'nın bu projede dikkatini çekmeyi başardı. 3,5 milyon metrekarelik bir alana Otomotiv Test Merkezi ve Ar-Ge Tesisi inşa edecek olan Türk Standartları Enstitüsü'nün bu projeyi Bursa'da gerçekleştireceği bir yıl önce dönemin Devlet Bakın Faruk Çelik ile Sanayi Bakanı Nihat Ergün arasında yapılan gö            rüşmeyle kesinleşmişti. Ancak aradan geçen zaman Bursa'nın lehine işledi ve Bakan Ergün'ün memleketi Kocaeli ile iklim şartları uygun olan Antalya da şansını artırdı.
 

MİLYONLARCA EURO  TÜRKİYE'DE KALACAK
Otomotiv sektöründe yedek parçaların çoğu Türkiye'de üretiliyor ancak güvenlik testi için İspanya'ya gidiyor. Bu da maliyeti artırıyor ve yurtdışına onlarca milyon euro belgelendirme parası akıyor. Türk işadamları yurtdışında yaptırdığı testlerden belge, deney laboratuvarlarından da sonuçları almaya çalışırken ciddi zaman da kaybediyor. Milyonlarca euro para ve zaman kaybına yol açan bu durum, TSE'nin projesiyle otomotiv sektörüne ilaç gibi gelecek.
 

YÜZLERCE İSTİHDAM
Otomobillerin yönetmeliklere uygun olup olmadığını inceleyen ve hatta Bulgaristan, Macaristan, İran'da bile bulunan Otomotiv Test Merkezi, ihaleye çıktıktan 2 yıl sonra Bursa'da da faaliyete başlayabilecek.  Eksikliği uzun yıllardır hissedilen test merkezi açıldığında, yeni modelleri test için Avrupa'ya gönderen firmalar da milyon euroluk tasarruf edecek. Bursa'da bu proje sayesinde yüzlerce kişilik istihdamın da önü açılacak.

Kadir GÜZEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.