Hava Durumu

Büyük yangında son dakika açıklaması

Antalya'nın Kumluca ilçesinde yaklaşık iki gündür devam eden orman yangınının ardından bu kez alevler tatil merkezi Adrasan’dan yükseldi. Tedbir amacıyla Olimpos için boşaltma kararı çıktı, tatilciler bölgeden ayrılırken, Orman Bakanı Veysel Erdoğlu Ardasan'daki orman yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2016 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2016 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Büyük yangında son dakika açıklaması
Antalya'nın Kumluca ilçesinde yaklaşık iki gündür devam eden orman yangınının ardından bu kez alevler tatil merkezi Adrasan’dan yükseldi. Adrasan'da yangın sürüyor. Tedbir amacıyla Olimpos için boşaltma kararı çıktı, tatilciler bölgeden ayrılıyor. Bölgeden ayrılan vatandaşlar yaşananları anlattı. Bakan Veysel Eroğlu, Kumluca'da cuma günü başlayan yangının kontrol altına alındığı açıklandı. Buradaki ekipler de Adrasan'a sevk edildi. Eroğlu, "Otelleri korumak için orman teşkilatı kendine has, dünyada ilk defa uyguladığı metotla oradaki bütün otelleri yanmaktan kurtardı, yoksa oteller büyük bir risk altındaydı" diye konuştu.

\\\"\\\"

KUMLUCA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Adrasan ve Kumluca'daki yangınlarla ilgili açıklama yaptı. Eroğlu, "Kumluca'daki yangını söndürmüştük ama sabahleyin rüzgarın ters dönmesi neticesinde tekrar alevlendi. Ama şu anda Kumluca'daki yangını kontrol altına aldık" dedi. Eroğlu, ekiplerin Adrasan'a yönlendirildiği bilgisi verdi.

BÜTÜN OTELLER RİSK ALTINDAYDI

Eroğlu, "Otelleri korumak için orman teşkilatı kendine has, dünyada ilk defa uyguladığı metotla oradaki bütün otelleri yanmaktan kurtardı, yoksa oteller büyük bir risk altındaydı."

7 EV KÜLE DÖNDÜ

Öğle saatlerinde alevlerin başlangıç noktasına yakın ormanlık alanın denize uzak bölümdeki Seylemit Mahallesi’nin bir bölümünde 7 ev tamamen kül oldu. Mahalle sakinlerinin alevlerin yaklaşması üzerine tahliye ettiği evler tamamen kül oldu. Kullanılamaz hale gelen evlerde yaşayanlar, alevlerin söndürülmesinin ardından mahallerine geldi. Yanan evlerini, eşyalarını gören ev sahiplerinin üzgün olduğu gözlendi. Evlerin yanındaki ahırlarda ise yaklaşık 50 küçükbaş hayvan ile tavuklar telef oldu. Mahalle sakinlerinden Durmuş Üraz, orman yangının mahallesine yaklaştığında evini alevlerden korumak için çaba sarf ettiğini anlattı. Yanan evlerin akrabalarına ait olduğunu dile getiren Üraz, kendisine ait 40 koyunun bulunduğu ahırın yandığını ve hayvanlarının telef olduğunu söyledi. Mahalledeki 7 evin yanmasından büyük üzüntü duyduğunu anlatan Üraz, evlerde yaşayanların zor durumda kaldığın belirtti.

\\\"\\\"

BAKAN BÖLGEYE GİTTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kumluca İlçesi’nde Erentepe ve Adrasan mahallelerinde çıkan yangınlar hakkında Kumluca Kaymakamı Polat Kara’dan bilgi aldı. Kumluca Devlet Hastanesi toplantı salonundaki toplantıda Kaymakam Kara, yangınların son durumu hakkında bilgi aktardı. Buradaki toplantıya, Bakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra, Ak Parti Antalya milletvekilleri İbrahim Aydın ve Atay Uslu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya ve çeşitli kurumların müdürleri katıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Bakan Çavuşoğlu ve yanındakiler Erentepe Mahallesi’ndeki bir kahvehanede vatandaşlarla bir araya geldi.

\\\"\\\"

DEVLET OLARAK YARDIM EDECEĞİZ

Bakan Çavuşoğlu, vatandaşlardan zararı hakkında bilgi aldı. Bakan Çavuşoğlu, "Yangında zarar görenlere devlet olarak yardım edeceğiz. Zararınızı karşılayacağız. Yeter ki sizlerin canına bir şey olmasın. Allah devletimize zeval vermesin" dedi.

Bölge sakinleri Bakan Çavuşoğlu’dan mahalle içindeki enerji nakil hatlarının bir an önce yenilenmesini ve yine mahalle içine yapılacak sulama göletinin hayata geçirilmesini istedi. Bakan Çavuşoğlu, isteklerin ihale sürecinin tamamlanmasından sonra yerine getirileceğini kaydetti. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’in, "Bir vatandaşımızın sorumsuzca yaktığı ateşin cezasını çekiyoruz, sera atıklarınızı rasgele yerlere dökmeyiniz" sözlerini hatırlatan bir mahalle sakini, "Yangını biz çıkarmadık. Çünkü aynı noktada 4 defa yangın çıktı. Burada vatandaşları suçlayıp elektrik kurumunu temize çıkarmayın" dedi.
Bu sözler üzerine Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Medyada çıkan her söze itibar etmeyin. Sorun anlaşılmıştır. Gereğini yerine getireceğiz, fazla tartışmaya gerek yok" diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, bölgedeki incelemenin ardından helikopterle Kumluca’dan ayrıldı.

\\\"\\\"

OLİMPOS BOŞALTILIYOR, TATİLCİLER YAŞANANLARI ANLATTI

Antalya'da Kumluca'nın ardından Adrasan’da başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle Gökçealan mevkisine kadar ilerledi. Yangın nedeniyle Olimpos boşaltılıyor. Bölge sakinlerinden Yüksel Serin, "Öğlen 13.30'da yangın başladı. Gökçelanı, köprüyü, barajı geçti. Olimpos'a geldi. 20 yıldır burada yaşıyorum. Alevler eve 300 metre kaldı. Biz kendimiz tedbir amaçlı boşaltık" dedi. Levent Arslantaş "Yangın Adrasan'ın üst tarafında başladı. Bahçede ağaçları suluyordum. Birden elektrikleri kesildi ve dumanlar yükselmeye başladı. Baktım her yerde duman var. Evimiz de yakında olduğu için çıktık. Arkadaşlarımız evlerini boşaltıyor. Ormana yakın yerlere boşaltın diye talimat geldi. Şu an yanan yer Musa Dağı" diye konuştu. İstanbul'dan Adrasan'a tatile gelen Selnaz Başkan ise, "Sabah haber aldık yangın başladı diye. Yangının olduğunu haber alınca yollar kapandı. Olduğumuz yerde beklemeye başladık. Ne olur ne biter diye haber bekledik. Jandarma anons yapmaya başladı 'boşaltıyoruz' diye. Herkes tası tarağı toplayıp acilen boşalttı. Tam tepedeydi yangın şimdi vadiye indi. Çok kötü gözüküyor. Bizim konakladığımız yere çok yakın" diye konuştu. 

BUGÜN NELER YAŞANDI?

Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde tatil merkezi Adrasan’da bugün saat 11.00 sıralarında orman yangını çıktı. Kumluca İlçesi Adrasan Mahallesi Seylemit Mevkii’nde başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangına 30 arazöz, 7 yangın söndürme helikopteri ve 3 yangın söndürme uçağıyla müdahale ediliyor. Çevre illerden de takviye istendi. Orman işçileri ve köylülerin de destek verdiği söndürme çalışmaları güçlükle yürütülürken, Yazır ve Belet mahallelerini tehdit eden yangın, Olimpos Antik Kenti’ne doğru ilerlemeye başladı. 

OLİMPOS İÇİN TAHLİYE KARARI ÇIKTI

Kumluca Kaymakamı Polat Kara, yangının sıçrama ihtimaline karşı tedbir amaçlı Olimpos’u tahliye etmeye başladıklarını söyledi. Yerleşim yerleri ile otel, motel ve tatil köylerinin tamamını boşaltmaya başladıklarını belirten Kaymakam Kara, "Yangın çok hızlı ilerliyor. Rüzgarın hangi yöne alevleri sıçratacağını bilemiyoruz. Bu nedenle Olimpos bölgesini tahliye ediyoruz. Vatandaşlarımız bize yardımcı olursa çok seviniriz" diye konuştu.

YANGIN YERLEŞİM YERLERİNİ TEHDİT ETTİ 

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, rüzgarın etkisiyle yangının yerleşim yerlerini tehdit ettiğini söyledi. Sıçrama olasılığına karşı önlem amaçlı Olimpos’u tahliye etme kararı alındığını kaydeden Başkan Çetinkaya, İlçe Jandarma Komutanlığı ve belediye ekiplerinin halkı megafonlarla bu konuda uyardığını kaydetti. Yerleşim yerlerinin yanı sıra otel, motel ve tatil köylerinin tamamını boşaltmaya başladıklarını anlatan Başkan Çetinkaya, "Yangın çok hızlı ilerliyor. Rüzgar çok çabuk yön değiştiriyor. Çok kuru bir hava var. Bu nedenle Olimpos bölgesini tahliye ediyoruz" dedi.

Yangının çıkış nedeni hakkında henüz bilgi sahibi olmadıklarını anlatan Başkan Çetinkaya, "Yangın şu ya da bu nedenle çıktı demek doğru değil. Her ihtimali değerlendirmek ve somut veriler üzerinden hareket etmek doğru olacak" diye konuştu.  Başkan Çetinkaya, orman içindeki bazı evlerin de yangın nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.

'SABOTAJ İHTİMALİ DE DİKKATE ALINMALI'

Çetinkaya, aynı bölgede ikinci kez yangın çıkmasının düşündürücü olduğunu, bütün ihtimallerin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Bölgedeki insanların duyarsız olmadığını belirten Başkan Çetinkaya, derin bir araştırma yapılmadan hükme varmanın yanlış olacağını, ancak sabotaj ihtimalinin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Kumluca açısından çok kıymetli alanlarda yangın çıkmasının dikkati çektiğini vurgulayan Çetinkaya, yangınların çıktığı alanların da zor müdahale edilen yerler olduğunu dile getirdi.

TURİSTİK İŞLETMELER VE EVLER BOŞALTILDI

Seylemit mevkisindeki ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılmaya devam eden yangının ilerlediği Olimpos mevkisi ile Yazır Mahallesi'ndeki turistler ve vatandaşlar, evlerini ve odalarını boşalttı.

Yaklaşık 100 tesis ile 3 bin 500 yatak kapasitesine olan Olimpos'ta işletme sahipleri de tesislerdeki eşyalarını araçlarına doldurarak, yangından kurtarmaya çalıştı. Orman Bölge Müdürlüğüne ait iş makinelerinin, yangının sıçrama ihtimali bulunan tesis ve evlerin çevresinde çalışma yaptığı görüldü. 

ERENTEPE'DEKİ YANGIN YENİDEN BAŞLADI

Öte yandan Kumluca İlçesi Erentepe Mahallesi’nde geçen cuma günü öğle saatlerinde başlayan, bu sabah kontrol altına alınan yangın, rüzgarın etkisiyle öğleden sonra yeniden başladı. Yangına, 3 yangın söndürme helikopteri, 1 yangın söndürme uçağı ve arazözlerle müdahale ediliyor.

2 YIL ÖNCE DE YANMIŞTI

Kumluca’da 2 yıl önce de büyük bir yangın meydana geldi. Adrasan İnceboyun mevkiinde 28 Haziran 2014 tarihinde çıkan orman yangınında, 125 hektar kızılçam ormanı zarar gördü. Havadan ve karadan tüm söndürme çabalarına karşın 18 saat devam eden yangın, artık yanacak ağaç kalmayınca söndü. Bölgedeki 4 otel, hediyelik eşya mağazası ve restoran yandı. Yangının ardından Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri bölgede ağaçlandırma çalışmalarına başladı.
 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.