Hava Durumu

Çavuşoğlu: "NATO da tespit etti ihlal var"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Rus uçağı iki gün önce hava sahamızı bir kere daha ihlal etti. Bu sadece bizim tespitimiz değil, İspanya'daki NATO merkezinin de tespitidir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2016 22:16
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2016 22:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çavuşoğlu: "NATO da tespit etti ihlal var"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'da, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile görüştü. 

Çavuşoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Suudi mevkidaşıyla bölgesel konular ve özellikle Suriye ve İran'ın bölgedeki rolünü değerlendirdiklerini ifade etti.

Suriye muhalefetinin Cenevre'de müzakerelerin başlaması için ortaya koyduğu taleplerin yerinde olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Ateşkesin sağlanması gerekiyor, ablukaların kalması gerekiyor. İnsani yardımların önündeki engellerin kalkması gerekiyor. Bu haklı taleplerini biz de muhataplarımıza sürekli iletiyoruz. Tüm bu konularda Türkiye ve Suudi Arabistan'ın görüşleri ortaktır ve bundan sonra da bölgesel konularda da ikili ilişkilerde de Suudi Arabistan ile yakın işbirliği içinde çalışacağız. Bundan da büyük bir mutluluk duyuyorum" dedi.

Cenevre'deki Suriye görüşmelerine ilişkin soru üzerine, Suriye muhalefetinin, ateşkesin sağlanması ve insani yardımlar konusundaki talebini desteklediklerini yineleyen Çavuşoğlu, "Ateşkes olmadan neyi müzakere edeceksiniz? Muhalefet Cenevre'de de bu talepleri tekrar gündeme getirecektir. Biz de haklı buluyoruz ve destekleyeceğiz. Tüm muhataplarımıza da bu muhalefetin haklılığını söylemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

"Rusya sonucuna katlanmak zorunda kalacak"

Rusya Savunma Bakanlığının "Suriye'de bulunan uçaklarından herhangi birinin Türk hava sahasını ihlal etmediği" iddiası da sorulan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Rus uçağı iki gün önce hava sahamızı bir kere daha ihlal etti. Hem Rusça hem de İngilizce uyarılara rağmen ihlal etti. Bu sadece bizim tespitimiz değil, İspanya'daki NATO merkezinin de tespitidir. NATO da açıklama yaptı ve 'NATO hava sahasının ihlal edildiği'nin altını çizdi Genel Sekreter. Biz de Büyükelçi'yi Bakanlığımıza çağırarak protesto ettik. 'Bundan sonra buna benzer ihlaller olursa, sonucuna katlanmak zorunda kalacaklarını' da açık bir dille söyledik çünkü angajman kurallarımızı Rusya'ya daha önce de açık bir şekilde ilettik."

"Rusya ile ilişkilerimizi normalleştirmek istiyoruz"

Sınır ihlaline ilişkin tüm bu bilgi ve detayların askeri kanallar vasıtasıyla Rusya ile paylaşıldığını bildiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla Rusya'nın gerçeği inkar etmesi, Rusyanın maalesef son zamanlardaki tipik yaklaşımlarından bir tanesidir. Uçak düştükten sonra da aynı yöntemlere tevessül ettiler. Hatta bazı gerçek dışı itham, iftira ve suçlamalara da girdiler ama bizim buna karşı cevabımız son derece net oldu. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın cevabı netti. 'Bir belge dahi ispatlasınlar ben görevimi bırakırım, istifa ederim' demişti ama maalesef Rusya bu iddialarını görüyoruz ki sürdürüyor. Biz Rusya'yı sadece bir komşu olarak görmüyoruz, önemli bir ortak olarak görüyoruz. İlişkilerimizi de normalleştirmek istiyoruz ama tek taraflı adımlarla bunun gerçekleşmesi mümkün değil. Rusya'nın da aynı anlayışla hareket etmesi gerekiyor."
"Türkiye’nin topraklarını uygun gördüğü şekilde koruması hakkı"

Suudi Bakan el-Cübeyr de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu'nu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlaline ilişkin soru üzerine el-Cübeyr, "Burada özellikle Türkiye’nin Suriye muhalefetine verdiği desteği takdir ediyoruz. Ayrıca Türkiye’nin topraklarını uygun gördüğü şekilde koruması hakkını destekliyoruz. Suudi Arabistan ve Türkiye, Suriye muhalefetini desteklemek konusunda aynı yerde duruyor. Duruşumuz aynı. Bundan sonra da gerek direkt olarak gerekse dolaylı diyebileceğimiz diplomatik veya uluslararası arenada Suriyeli kardeşlerimize olan desteğimiz devam edecektir. Bu konuda Türkiye ile olan koordinasyon ve diyaloğumuz güçlenerek devam edecektir" dedi.

"Yeni Suriye’de Esed'e yer olmayacak"

"Suriye muhalefetine Cenevre’ye katılması için sunulan güvenceler bize sunuldu. Bu ise Cenevre-1 kararlarının uygulanmasını kapsıyor" diyen Suudi Bakan, "Yeni Suriye’de Beşşar Esed'e yer olmayacak. Bunun gerçekleşmesi için muhalefet kendi iradesi ile Cenevre’ye gitti. Bu konuda biz kesinlikle bir zorlama veya baskı yapmadık. Biz muhalefete sadece destek vermeye çalışıyoruz" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.