Hava Durumu

Çavuşoğlu'ndan Irak gerilimiyle ilgili flaş açıklama!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak ile yaşanan gerginlikle ilgili açıklama yaptı: "Bağdat'tan heyet geliyor"

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2016 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çavuşoğlu'ndan Irak gerilimiyle ilgili flaş açıklama!
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 43. Dışişleri Bakanları Konseyi  Toplantısı vesilesiyle Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bulunan Çavuşoğlu, AA ve  TRT muhabirlerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın'ın başkanlığındaki Türk  heyetinin Bağdat'ta yaptığı heyetlerarası görüşmeyi değerlendiren Çavuşoğlu,  "Retorik ve karşılıklı açıklamalar yerine, biz Başika konusunu her zaman iki ülke  olarak bir yoluna koyma anlayışımızı ortaya koyduk. Esasen çok gereksiz suni bir  tartışmanın içine giriyorlar Iraklı kardeşlerimiz, dostlarımız. Biz oraya durup  dururken gitmedik. Davet üzerine gittik. Sekiz ay sonra birden reaksiyon  gösterdiler." dedi.

Türkiye'nin, Irak'ta iç politika kaynaklı sıkıntıları anlayışla  karşıladığını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Mezhepçi yaklaşımlardan dolayı herkes birbirini zor duruma düşürmeye  çalışıyor ve Türkiye de bu açıdan hedef oldu. Biz daha önce iki defa bir araya  geldik, Roma'da ve İstanbul'da. Şimdi müsteşarımız Ümit Bey ve Genelkurmay'dan,  istihbarattan arkadaşlarımız gittiler. Dünkü görüşmeler son derece pozitif.  Burada düşüncelerimizi yazılı bir şekilde de paylaştık. Onlar Başbakanlarıyla  görüşüp düşüncelerini bizimle paylaşacaklardı ve biz de bu düşünceleri aldıktan  sonra değerlendireceğiz. Bu hafta içinde, hafta sonuna doğru, belki Perşembe günü  bu sefer Irak'tan, Bağdat'tan bir heyet Türkiye'ye gelecek. İki tarafta da esasen  bu işi diyalog yoluyla halletme iradesi var."
  
Türkiye'nin Irak'ın toprak ve sınır bütünlüğü için DEAŞ'a karşı  eğit-donat faaliyetleri yürüttüğünü, yerel güçleri eğittiğini vurgulayan  Çavuşoğlu, "Irak'ın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına bizden daha güçlü destek  veren ülke olmamıştır. Biz Irak'ta farklı amaçlar içinde olan tüm gruplara da  aynı mesajları veriyoruz. Biz kesinlikle, Irak'ın sınır bütünlüğünü, toprak  bütünlüğünü destekliyoruz ve Irak'ın terörden de temizlenmesini istiyoruz."  ifadelerini kullandı.

Irak'taki PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Türkiye'yi de hedef  aldığına işaret eden Çavuşoğlu, "Başika kampının eğitip donattığı insanlar da şu  anda Musul operasyonunda yer alıyorlar. Iraklı kardeşlerimiz bir kere daha  anladılar ki, bizim faaliyetlerimiz onların aleyhine değil, tam tersi lehine."  diye konuştu.

Irak Dışişleri Bakanlığı: "Türk heyeti ile görüşmelerde anlaşmaya varılmadı"

Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Cemal, Türk askeri üssünün yer aldığı Başika ve Musul operasyonu konuları ile ilgili olarak ziyarette bulunan Türk heyeti ile yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılmadığını belirtti.

Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Cemal yaptığı açıklamada, "Türk Heyeti tarafından önerilen fikirler, Irak Hükümeti'nin talebi ve beklentisi düzeyine yanıt vermedi. Türkiye Cumhuriyeti, Irak'ın egemenliğine saygı göstermeli ve Başika kampından askerlerini çekmeli. Irak Hükümeti, Musul'un kurtarma operasyonunda Kahraman Milli Kuvvetlerimize güvendiğimizi ve Irak topraklarında her hangi bir yabancı muharip birliklerin bulunmadığını ifade etmekteyiz" dedi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.