Hava Durumu

Çavuşoğlu'nun eleştirileri, ABD'li bakanı fena bozdu

ABD'li mevkidaşı ile görüşen Bakanı Çavuşoğlu, "Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek bizi üzdü ve ilişkilerimizi etkiledi" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2017 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2017 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çavuşoğlu'nun eleştirileri, ABD'li bakanı fena bozdu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile Ankara'da buluştu. Çavuşoğlu "İlişkilerimizi etkileyen bazı olaylar oldu. Geçmiş yönetimin PYD-YPG ile işbirliği ve desteği. Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek hem bizi üzmüştür hem Türk halkının ABD'ye bakışını olumsuz olarak etkilemiştir" dedi.

Dışişleri Bakanları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

"ABD ve Türkiye'nin birçok karşı karşıya kaldığımız sınamalar karşısında oynayabileceği çok önemli roller vardır. Sorumluluk alanımız sadece kendi coğrafyamız değil tüm dünyadaki sorunlarla ilgilidir. Türkiye-ABD arasındaki dostluk her zamankinden daha güçlü olmalıdır. İşbirliğimizi de güçlendirmemiz gerekiyor."

"Terörle mücadele, diğer karşı karşıya kaldığımız tehditler, Suriye, Irak ve bölgemizdeki sorunları değerlendirme fırsatı bulduk. Konuların bazılarını NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda diğer müttefiklerimizle de değerlendireceğiz."

"BİZİ HEDEF ALAN TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK BİZİ ÜZDÜ"

"İlişkilerimize yeni bir enerji kazandırmamız gerektiğini vurguladık. Geçmiş yönetimde ilişkilerimizi etkileyen bazı olaylar oldu. Bunlardan biri Suriye'de DEAŞ'la mücadele ederken geçmiş yönetimin YPG-PYD ile işbirliği ve verdiği destektir. Amerikan yönetimi ve ilgili askerler dahil kurumlar YPG ile PKK arasında bir farkın olmadığını kabul ediyorlar. Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek bizi üzmüş, ilişkilerimizi etkilemiş ve Türk halkının ABD'ye yönelik hislerini olumsuz etkilemiştir. Bu dönemde daha fazla işbirliği bekliyoruz."

"DEAŞ'a karşı mücadelede birlikte mücadele edebiliriz. 68 ülke ve bazı kurumlar olarak 10-20 bin kişilik bir terör örgütünü yenemiyorsak, hepimizi kendimizi bir gözden geçirmemiz lazım."

"Geçmiş dönemin izlediği ikircikli politikalardan bir tanesi de Türkiye'deki hain darbe girişimi sorumlusu Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusu. Gülen'in iadesi konusunda somut adımlar bekliyoruz. FETÖ konusunda en azından geçici tutuklama bekliyoruz."

"Türkiye-ABD dostluğuna ve işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Brüksel'de yarın tekrar bir araya geleceğiz."

Tillerson'ın açıklamalarından satır başları:

"3 ana hedef üzerine nasıl odaklandığımız konusudna konuştuk. DEAŞ'ı yenmek, iki ülke arasında ekonomik ilişkileri geliştirmek ve bölgede istikrar sağlamak. Askeri olarak işbirliği yapmaya devam ediyoruz Türkiye'yle."

"Bölgede verilen savaşı destekliyoruz. Türkiye'nin terörizme karşı mücadelesini de farkındayız. Suriye'de gelişen çatışmalar, Türkiye'nin her türlü çalışması bizim için çok önemli oldu."

"6 yıldır süren süreçte Türkiye'nin barışçıl çözüm bulma çabalarını takdirle karşılıyoruz."

"Trump yönetimini mutlaka bu uzun dönemdir olan dostluğumuzu güçlendirmeye devam edecektir."

SORU-CEVAP

Tillerson: (YPG'ye destek politikasıyla ilgili) Bugünkü görüşmenin odak noktalarıydı bu sorular. Suriye içerisinde istirkarı nasıl sağlarız bunları tartıştık. Çok faydalı bir görüş-alışverişi oldu. Rakka'nın geleceği hususunda yine bunun kontrolünün buradaki yerel yönetime geri verilmesini istiyoruz.

*Türk hükümetini nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz YPG ile beraber çalışma konusunda?

Tillerson: Daha önce bahsettim, çok güzel bir konuşma gerçekleştirdik. Çok alternatif söz konusu. İki tarafın da görüşleri mevcut. Bunlar üzerinden devam edeceğiz.

Çavuşoğlu: Halkbank genel müdür yardımcısı, ABD seyahati dönüşünde gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Dün itibarıyla konsolosluk erişimi sağlanmıştır. Süreci yakından takip ediyoruz. Bu işin geçmişine gitmek lazım. Bunu başlatan eski savcı Bharara. Bu sürecin siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Eski savcı FETÖ'yle çok yakından bağları var. Hatta hakim de dahil. Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa hepsini beğeniyor, retweet ediyor. Onun başlattığı dosya üzerinden bu yapıldı. Endişelerimizi olayın başladığı ilk günden beri paylaşıyoruz ABD'li dostlarımızla. Süreci takip etmeye devam edeceğiz.

*Adil Öksüz'ün ABD İstanbul Başkonsolosluğu tarafından aranmasına ilişkin unsurlar yer aldı basında. Bu rutin bir uygulama mıdır?

Tillerson: Sorunuza cevaben buradaki konsolosun amacı, herhangi bir vize durumunda değişiklik olduğunda aranması normal bir prosedürdür.

Çavuşoğlu: O süreçte özellikle mahkemede geçici kararla kaçtıktan sonra bizim tüm yetkililerimiz kendisini arıyor, henüz ulaşamadılar. ABD'nin bir açıklaması oldu. Bu konunu detaylarını somut olarak görmek isteriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.