Hava Durumu

Cenevre'de kritik zirve

Adada kalıcı çözüme ulaşılması için Kıbrıs Türk ve Rum liderler, üçüncü kez İsviçre'de bir araya geldi. 11 Ocak'a kadar sürmesi beklenen zirve sonrasında garantör ülkelerin de katılımıyla bir toplantı düzenlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2017 06:33
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2017 06:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cenevre'de kritik zirve

Kıbrıs sorununa nihai çözüm bulunabilmesi amacıyla İsviçre'nin Cenevre kentinde taşınan Kıbrıs zirvesi dün başladı. Birleşmiş Milletler'in (BM) Cenevre'deki ofisinde başlayan görüşmelere taraflar yoğun bir katılım gösterdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Türk ve Rum siyasi parti başkanlarının yanı sıra temsilciler masada yer aldı. Basın mensuplarına çözüm mesajları veren liderler ilk görüşmeyi "mülkiyet" konusu üzerine yaptı.

'Ayak diretiyorlar'

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre mülkiyet görüşmelerinde, Rum Ulusal Konseyi'nin üyeleri kriz çıkardı ve Akıncı ile Anastasiadis'in anlaşmaya vardığı konulara itiraz etti. Bir diplomatik kaynak, "Rumlar iyi polis, kötü polisi oynuyor" dedi. Liderler dün "yönetim" ve "güç paylaşımı"na da bakma fırsatı buldu. "Güvenlik" ve "garantiler" konusunda beyin fırtınası da yapacak olan liderler, bugün müzakerelere devam edecek.

Bu arada 12 Ocak'ta yapılacak Kıbrıs konferansının 5'li olması konusunda anlaşmaya varıldığı öğrenildi. Kıbrıs Rum tarafının konferansı çoklu yapmaya çalıştığı, ancak Kıbrıs Türk tarafının buna sert tepki gösterdiği belirtildi. Akıncı bir açıklamasında, Güvenlik Konseyi üyelerinin masada olması isteğine, "Çin'in Kıbrıs'ta ne işi var!" diye tepki göstermişti.

Garantör ülkelerin de ayın 12'sinde Cenevre'deki zirveye dışişleri bakanları seviyesinde katılması bekleniyor.

Buna göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias zirvede olacak. Kıbrıs müzakerelerinde bir son dakika gelişmesi olmaması durumunda Başbakan Binali Yıldırım'ın da zirveye gitmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, "Zirveye siz katılsanız iyi olurdu" dediği öğrenildi.

Erdoğan-Çipras görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs meselesine çözüm bulmak amacıyla Cenevre'de yürütülen müzakereler sürerken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile telefonda görüştü.

Görüşmede, Erdoğan ve Çipras, Kıbrıs meselesi hakkında görüş alışverişinde bulunurken, Cenevre'deki müzakerelerden olumlu bir netice alınabilmesi için tüm tarafların yapıcı bir tavır içinde olmalarının önemine dikkat çektiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.