Hava Durumu

Çeşmesinden çamur akan köye arıtma tesisi

Orhaneli ilçesine bağlı Başköy'de çeşmelerden çamurlu su aktığı için eylem yapan köylülere Vali Şahabettin Harput destek verdi. Vali Harput, köye arıtma tesisi kuracaklarını belirterek, mevcut 2 kaynak suyunun yanı sıra üçüncü bir su rezervi için araştırma başlattıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2012 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2012 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çeşmesinden çamur akan köye arıtma tesisi
Başköy halkının çamurlu su tepkisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Harput, köyde mevcut suyun arıtılmasının yanında yeni bir su kaynağı arayışına girildiğini anlattı. Harput, “Bir süredir Başköy’de maden ocakları ve su kirliliği ile ilgili bir sorun var. Başköy’de o bölgede usule uygun olarak alınmış maden ocaklar ruhsatı var. Bu ruhsatı alan maden ocağı sahipleri doğal olarak işletmenin kendilerine teslimi ve oradan çıkardıkları madenleri ise bağlantı kurdukları ülkelere götürmek istiyor. Ocak sahipleri ‘Ben her hafta şu kadar mermeri Çin’e göndermem lazım, yoksa yaptığım anlaşma gereği taahhüdümü yerine getirmediğim için ceza ödeyeceğim.’ derken, köylüler de ‘bu ocaktan dolayı benim suyum kirleniyor diyor. Bu konuya çözüm getireceğiz” şeklinde konuştu.

Burada Nasrettin Hoca gibi ‘Sen de haklısın, sen de haklısın’ denmeyeceğini ifade eden Harput, köyde alternatif su kaynağı bulmak için arayışların sürdüğünü dile getirdi. Harput, "Bu sorunu çözmek gerekiyor. Bununla alakalı son olarak bir vali yardımcısı nezaretinde köye bir heyet gönderdik. Sağlık müdürlüğü, çevre müdürlüğü, orman müdürlüğü ve özel idare genel sekreterliğinden 5 kurum olarak köye gidilerek su ile alakalı bütün ihtimalleri değerlendirdi. Neticede suyun zaman zaman temiz çıkmakla beraber, zaman zamanda kirli çıktığı tespit edildi. O zaman bizim köylü vatandaşa kirli suyu içirme gibi bir hakkımız yok. Köylü vatandaşa temiz su verme bizim görevimiz. Bu su ile alakalı iki şey yapacağız. Şu anda orada iki tane su var. Birincisi köylününde dediği gibi zaman zaman kirlenen su, ikincisi ise temiz su. Ancak bu da yaz aylarında kuruyor. Bu sebeple maden ocağından dolayı kirlenmekte olan suyun kirlenmesini önlemek için bu suya arıtma tesisi kurarak suyun arıtılmasını sağlayacağız. Bunun yanında her ihtimale karşı da köye üçüncü bir kaynak bularak yeni bir su getirme arayışına girdik” dedi.

MADEN İŞLETMESİNE SÜRE VERİLDİ
Maden işletmesi'nin uyması gereken bazı şartlar olduğunu anlatan Vali Harput, “Özellikle Devlet Su İşleri'nin öngördüğü bazı şartlarda eksiklerin olduğu tespit edildi. Bunların da maden işletmesi tarafından bir an önce giderilmesi konusunda kendisine yarın itibari ile bir zaman dilimi mühlet verilecek. Böylece maden işletmesi kendi eksikliğini giderecek su ile alakalı yapılması gereken temizlenme ve arıtma tesisini ise özel idare yapacak. Bu süreçte ağaç kesimi de olmayacak. Suyun temizlenmesi ve maden işletmesi ile ilgili olması gerekenlerin yapılmasına müteakip olarak maden işletmesi yeniden faaliyetine başlayacak. Böylece kimse zarar görmeyecek” ifadelerini kullandı.

Vali Harput, suyun arıtması için kurulacak tesisin maliyetinin ise İl Özel İdaresi ve maden işletmesi tarafından karşılanacağını sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.