Hava Durumu

Cezasız kalmamalı

HasTavuk'un atıkları ile kirlenen Ketendere'de yaşanan çevre katliamına uzmanlar da kayıtsız kalmadı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, cezaların caydırıcı olmasına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2017 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2017 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cezasız kalmamalı

'ÇEVREYE ZARAR VERİRSİNİZ'

Ketendere'nin mavi sularını atıklarıyla kirleten HasTavuk'a, başta bölge sakinleri olmak üzere çevre bilinci ile hareket eden kesimlerin tepkileri sürüyor. Mudanya'nın Yalıçiftlik Mahallesi'nde faaliyet gösteren HasTavuk çiftliğinin tavuk dışkılarını dereye bırakmasıyla doğa harikası Ketendere'yi, nefes alınamaz hale getirdi. Sıcaklarla birlikte yayılan ağır koku vatandaşları çileden çıkarırken, sahilde artık denize girilemiyor. Bölge halkı, Valilik ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne şikayet yağdırdı. AS TV'de yayınlanan Aylin Tekir'in hazırlayıp sunduğu Satırbaşı Programı'na konuk olan Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Yaslıoğlu, Ketendere'de yaşanan çevre katliamını değerlendirdi. İşletmelerde en çok gübre atıklarının yönetimi konusunda sıkıntı yaşandığını belirten Yaslıoğlu, "Bir işletme artık kurulurken yalnızca üretim için değil elde edilen gübre için de yeterli miktarda arazisi var mı, gibi koşullar ön plana alınıyor. Gübre işletim sistemini iyi oluşturmazsanız, atığı bertaraf edecek araziniz yoksa çevreye zarar verirsiniz" dedi.

TEDBİRLER ALINMALI

Bu tür işletmelerde çıkacak gübrenin belli olduğunu ifade eden Erkan Yaslıoğlu, "Depolama sistemlerini oluşturmalısınız. Gelişmiş ülkeler, büyük ölçekli hayvancılık tesislerini tercih etmiyor. Daha çok orta ölçekli işletmelere yöneldiler. Çünkü büyük işletmelerin çevreye baskısı da fazla oluyor" diye konuştu. Çevreyi kirletmeden önce tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Yaslıoğlu, "Ketendere doğa harikası bir yer. Bu toprakları, gelecek kuşaklardan ödünç olarak kullanıyoruz. Kirlettiğimizde geri kazanmak için daha büyük bedeller ödüyoruz. Çoğu zaman da geri kazanmı-yoruz. Yaşanan tablo belli. Bunun karşılığında verilecek ceza da belli. Eğer suç tekrarlanıyorsa kapatma, faaliyet durdurmaya kadar gidilebiliyor. Eğer cezalar caydırıcı değilse, caydırıcı nitelikte cezalar gündeme gelmeli. Arıtma tesisleri gerektiği gibi işletilmiyor. Bunu artık tüm kamuoyu biliyor. Bu noktada maddi anlamda bir girdi maliyeti varsa, burada da kamu otoritesinin devreye girmesi gerekir. Caydırıcı önlemler alınırsa o zaman çevre kirliliğinin önüne geçebiliriz" ifadelerini kullandı. Fatmagül EREL'in haberi...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.