Hava Durumu

CHP'de demokrasi şöleni

CHP'de Parti Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda 45 seçim bölgesinde hakim denetiminde ön seçimler yapıldı.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da İzmir 2’inci bölgeden girdiği ve 41 il, 45 seçim bölgesini kapsayan önseçimler bugün yapıldı. Yaklaşık 760 bin CHP üyesinin oy kullanma hakkının bulunduğu önseçime katılım yüzde 50 seviyesinde kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2015 20:34
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2015 20:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CHP'de demokrasi şöleni
İKİNCİ SIRADAN ADAY OLACAK

CHP Genel Başkanı Kılıçdardoğlu İzmir 2’inci bölgeden birinci çıkmayı başardı. Kılıçdaroğlu’nun geçerli oyun yaklaşık yüzde 85’ini aldı. Bu sonuçla, ilk sıranın genel merkez kontenjanından bir kadına ayrılacağı 2’inci bölgede, CHP lideri Kılıçdaroğlu 2015 Genel Seçimlerine 2’inci sıradan katılacak. Önseçimde Kılıçdaroğlu’nu gazeteci kökenli milletvekillerinden Mustafa Balbay ile bir başka gazeteci Atilla Serter izledi. İzmir 1’inci bölgenin birincisi ise mevcut milletvekillerinden Musa Çam oldu.

ANTALYA BAYKAL’A İLK SIRAYI VERMEDİ

Önseçimin önemli merkezlerinden Antalya’da ise eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın ilk sırayı alamaması dikkat çekti. Üçüncü sıranın genel merkez kontenjanına ayrıldığı Antalya’da Doktor Nefi Kaya birinci oldu. Baykal ikincilik için eski İl Başkanı Devrim Kök ve Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın ile yarıştı. Partinin eski Genel Sekreter ve Genel Başkan Yardımcılarından “Ağbi” lakaplı Adnan Keskin de Denizli’de hezimete uğradı, yedi kişilik milletvekili listesine giremedi.  

NAZLIAKA’NIN BAŞARISI

Ankara 1’inci bölgede ise eski Genel Sekreter Önder Sav ve Sav’a yakın isimlerden Hakkı Süha Okay için sonuçlar bekledikleri gibi olmadı. Sav ve Okay’ın ilk beş içinde yer almayı başaramadıkları Ankara 1’inci bölgede, mevcut milletvekillerinden Aylin Nazlıka erkek rakiplerine karşı üstünlük sağlayarak ilk iki sıra içinde yer almayı başardı. Nazlıaka’nın birincilik için yarıştığı isim ise eski il başkanı Necati Yılmaz oldu. Nazlıaka ve Yılmaz’ı Hikmet Tepe ve Ali Haydar Hakverdi izledi. Ankara 1’inci bölgede bir, üç ve beşinci sıra adayları genel merkez tarafından belirlenecek. Birinci bölgede olduğu gibi 1,3 ve beşinci sırada isimlerin genel merkez kontenjanı ile belirleneceği Ankara 2’inci bölgede ise Nihat Binici ve Ali Rıza Erbay ilk iki sırayı aldı. Önseçimin başarılı diğer kadın adayları Afyon’da kadın aday Burcu Kayıkçı, Denizli’de Melike Basmacı ilk sırayı aldı.

İSTANBUL REKABETİ

Üç seçim bölgesi olan İstanbul’da en dikkat çekici rekabet 2’inci bölgede yaşandı. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 2011 genel seçimlerinde milletvekili seçildiği bölgede, milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve Melda Onur ile Şişli eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yarıştı. Erdoğdu’nun ilk sırayı aldığı 2’inci bölgede Mustafa Sarıgül ve Melda Onur, Dursun Çiçek, Çetin Soysal ilk beş sıralaması için kıyasıya bir rekabet yaşandı. İstanbul 1’inci bölgede milletvekili Mahmut Tanal, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze İlgezdi ve Barış Yarkadaş ilk üç sırayı aldı. 3’üncü bölgede ise Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ilk sırayı almayı başardı. İstanbul’un üç seçim bölgesinde de 1, 3, 5, 7 ve 9’uncu sıra milletvekili adayları genel merkez tarafından belirlenecek. Önseçimde ilk dört sırayı alan isimler 2,4,6 ve 8’inci sıralara yerleştirilecek. İstanbul gibi İzmir ve Ankara’nın iki seçim bölgesinin ilk sıralarına da kadın adaylar getirilecek.

DİĞER KAZANAN VE KAYBEDEN MİLLETVEKİLLERİ

İlk sıranın genel merkez kontenjanına ayrıldığı Aydın’da Metin Lütfi Baydar önseçimden birinci çıktı. Bolu’da Tanju Özcan, Bartın’da Rıza Yalçınkaya, Manisa’da Özgür Özel, Çorum’da Tufan Köse, Niğde’de Doğan Şafak, önseçimden birinci çıkmayı başaran diğer milletvekilleri oldu. Manisa’nın diğer CHP milletvekilleri Hasan Ören ve Sakine Öz ilk dörde girmeyi başaramadı. Kırklareli’nde Turgut Dibek, Çanakkale’de Serdar Soydan, Uşak’ta Dilek Akagün Yılmaz, Afyon’da Ahmet Toptaş, Balıkesir’de Nedret Akova ve Ahmet Gümüş kentlerinde listeye giremezken, Amasya Milletvekili Ramis Topal ve Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu önseçimde ikinci, Balıkesir’de Namık Havutça üçüncü sırayı aldı. Çanakkale’de Ali Sarıbaş, Ordu’da İdris Yıldız, Sivas’da Malik Ejed Özdemir, Erzincan’da Muharrem Işık da listenin milletvekili seçilmesi zor sıralarında kendilerine yer bulabildi. Ordu’da eski belediye başkanı Seyit Torun ilk sırayı aldı. Eğilim yoklamasının yapıldığı Trabzon’da ise ilk sırayı Haluk Pekşen aldı, mevcut milletvekili Volkan Canalioğlu liste dışı kaldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.