Hava Durumu

CHP’de tarihi kurultay

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 4. kez genel başkan adayı olduğu CHP'nin "Demokrasi Değişim ve Kardeşlik Kurultayı" Ankara'da başladı. 92 imza toplayan Mustafa Balbay ise aday olamadı.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2016 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2016 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CHP’de tarihi kurultay
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 35. Olağan Kongresi, Ankara Arena Spor Salonu'nda bugün başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partilileri selamlayarak geldi, salondaki yerini aldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüden açılış konuşmasına başladı. CHP Lideri'nin çağrısıyla saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Divan başkanlığına Murat Karayalçın seçildi.

BALBAY ADAY OLAMADI

Kılıçdaroğlu'nun karşısında İzmir Milletvekili Mustafa Balbay delegelerden 128 imza toplayabilirse genel başkanlık için yarışabilecekti. Ancak yeterli imzayı toplayamayan Mustafa Balbay aday olamadı.

PARTİLİLER SALONU DOLDURDU

 'Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik Kurultayı' sloganıyla başlayan kongresi için Türkiye'nin dört bir tarafından parti delegeleri ve üyeleri Arena Spor Salonu'nu doldurdu. Olağanüstü güvenlik tedbirlerinin alındığı kongre salonunun etrafından delegeler arama noktalarından geçerek salona girebiliyor.

KÜRTÇE PANKART DA KALDIRILDI

CHP yönetiminin belirlediği ve onayladığı tüm pankart ve dövizler dışında kalan pankartların kaldırılması için anons yapıldı. Bu pankartlardan birisi Bağcılar İlçe Teşkilatı tarafından asılan Kürtçe, "Aşiti peace barış. Bu sese kulak ver barışa ses ver" pankartıydı.

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL İÇİN PANKART

Yine salonda Cumhuriyet Gazetesi'nin tutuklu gazetecileri Can Dündar ve Erdem Gül için CHP Arnavutköy İlçe Başkanlığı tarafından asılan pankart dikkati çekti.


ÖNE ÇIKAN PANKARTLAR

Salonda, 'Savaşın değil, barışın partisiyiz', 'Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz', 'Özgür basın varsa özgür toplum vardır' pankartları da öne çıkan sloganlar oldu. Salona, "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek", "Savaşın değil, barışın partisiyiz", " Türkiye bizimle özgürleşecek", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz" ve "Ey özgürlük" yazılı pankartlar asıldı. Salonda, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözü de pankart olarak yer aldı.

ESKİ BAŞKANLARIN FOTOĞRAFLARI DA SALONDA

Salonda CHP'nin eski Genel Başkanları İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'in fotoğrafları da bulunuyor.

MYK ÜYELERİ BÜYÜK TIRPAN YİYECEK

Gün boyu konuşulanlara göre CHP lideri 60 kişilik PM listesinin 45'ini değiştirecek. MYK üyeleri büyük tırpan yiyecek. Delegelerin istemediği isimlerin yeniden aday gösterilmesi durumunda sandıkta çizme kararı aldığı da konuşuluyor…
İstanbul eski Milletvekili, Ali Özgündüz, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, mevcut PM üyeleri Fevzi Gümüş ve Hakkı Süha Okay'ın tekrar PM'ye aday olacağı konuşuluyor. Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ordu Milletvekili Seyit Torun, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Didem Engin de PM'ye aday olacak. İki sendikacı ve bir tanınmış hukukçunun da PM'ye alınacağı konuşuluyor.

ATİLLA TAŞ DA ADAY

Geçen aylarda CHP'ye üye olan şarkıcı Atilla Taş da CHP PM'ye aday olduğunu açıkladı. Adaylığını sosyal medya hesabından duyuran Taş, "CHP 35. Kurultayı şimdiden hayırlı olsun. Daha Güçlü ve umut veren bir CHP için ben de varım!" dedi. Taş, delegelerin bulunduğu yerlere giderek kendisine destek istedi.

GENEL BAŞKAN TWİTTER'DAN MESAJ VERDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP 35. Olağan Kurultayı öncesi twitter hesabından, "CHP 35. Olağan Kurultayı'nı, demokrasiyi temele oturtan, değişime, gelişime hizmet edecek bir felsefeyle, kardeşçe yapacak. Ülkenin geleceği için var gücümüzle çalışmak en asli görevimizdir. Çünkü tek vücut olmuş bir CHP, Türkiye için tek çıkış yoludur." açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu, partisinin 35. Olağan Genel Kurultayı için saat 10.35'te Çukurambar'daki evinden eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte ayrıldı. Evinin önünde gazetecilerle tokalaşan Kılıçdaroğlu ve eşi, 10.50'de protokol kapısından kurultayın yapılacağı salona giriş yaptı.      

Partililer Kılıçdaroğlu'nu salona girişinde ayağa kalkarak alkışlar ve sloganlarla karşıladı. Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu da partililere alkışla karşılık verdi ve salon içinde tur attı.  
 
Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi daha sonra protokol bölümünde kendileri için ayrılan yerlere oturdu.Bu sırada partililer "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" ve "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı.    

 BALBAY: ADAY OLAMIYORUM

CHP’nin 1200 delegesi bulunuyor ve en az 120 imzayı toplayan isimler kurultayda genel başkanlığa aday olabilecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olarak çıkan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın 120 imzayı bulamadığı belirtildi. Kurutay 2 gün sürecek. Balbay, "92 imzaya ulaştık, mevcut durumda aday olamıyorum" dedi.  

BAYKAL, GENEL BAŞKANLARLA OTURMADI

Eski genel başkanlardan Deniz Baykal'ın salonda Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve diğer eski başkanlarla birlikte oturmaması dikkat çekti. Baykal, salonun bir ucunda Antalya il örgütü ile birlikte kurultayı takip etmeyi tercih etti.

ELÇİ'NİN MESAJINA BÜYÜK ALKIŞ

Bir süre önce silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin kurultaya gönderdiği mesaj, büyük alkış aldı. Elçi gönderdiği mesajda, "Yaşamın en zor anında acımı paylaştığınız için teşekkür ederim. Gelecek günlere inancınızı yititrmeden çalışmalarınızda başarılar dilerim" dedi.

DİVAN BAŞKANLIĞI'NA KARAYALÇIN SEÇİLDİ

Kılıçdaroğlu, Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda kürsüye gelerek, çoğunluğun olduğunu söyledi.               
Kurultayın, Türkiye'ye, bölgeye ve dünyaya hayırlı olmasını temenni eden Kılıçdaroğlu, salonda bulunanları, "Ülkeye emek verenler başta olmak üzere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, CHP'nin şehitleri, çocuklar, gençler, şehitler, ülkenin bütün insanları için" saygı duruşunda bulunmaya ve  İstiklal Marşı'nı okumaya çağırdı.               
Kurultay delegelerinin imzasıya kendisine gelen yazıyı okuyan Kılıçdaroğlu, delegelerin Divan Başkanlığı'na, eski İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın'ı önerdiğini söyledi. Daha sonra Karayalçın, delegelerin oyuyla Divan Başkanlığı'na seçildi.  

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'DEN MEKTUP

Karayalçın, Genel Başkan Kılıçdaroğlu aracılığıyla kendisine iletilen tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün mektubunu da kürsüden okudu. 

"CHP Kurultay"na ifadesiyle başlayan mektupta, şunlar kaydedildi:

"CHP'nin 35. Kurultayı, Türkiye'de medyanın en ağır baskı döneminde toplanıyor. Biz o baskıya direnen, halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunan gazeteciler olarak 52 gündür Silivri'de hapis yatıyoruz. Tutukluluk koşullarında bile direnmeye, korkutma çabalarına inat doğru bildiğimizi daha gür bir sesle yazıp, söylemeye devam ediyoruz. Bu mücadelemizde ilk günden beri bizi hiç yalnız bırakmayan başta sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP'nin tüm milletvekillerine ve vefakar örgütlerine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Özgür ve demokratik bir Türkiye'nin inşasında bağımsız ve cesur bir basının önemini hatırlatıyor ve dayanışma duygularıyla kurultayınıza başarılar diliyoruz." 
Karayalçın, mektubu okuduktan sonra Başkanlık Divanı üyelerini oylamaya sundu. 
Divanın oluşmasından sonra, kurultay çalışmalarına başladı.   

TRT'YE TEPKİ

Divan Başkanı Murat Karayalçın, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında canlı yayından çıkan TRT'yi eleştirdi. Salonda TRT'ye büyük tepki geldi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN MUHARREM İNCE'YE TEKLİF İDDİASI

Kılıçdaroğlu, kurultay öncesi Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile görüştü. Dün akşam saatlerinde yapıldığı öğrenilen görüşmenin, Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine gerçekleştiği iddia edildi.           
Yaklaşık yarım saat süren görüşmede, Kılıçdaroğlu'nun İnce'ye Parti Meclisi üyeliği teklif ettiği, İnce'nin ise bu teklifi "teşekkür ediyorum ancak arkadaşlarımla çalışacağım" diyerek kabul etmediği ileri sürüldü.

CHP: PM ÜYELİĞİ ÖNERİLMEDİ

CHP Genel Merkez yönetiminden, “İnce’ye PM üyeliği önerildi” haberlerinin doğru olmadığı açıklaması geldi. Genel merkez kaynakları, “Görüşme talebi de sayın Genel Başkan'dan değil İnce’den geldi. Görüşmede kendisine PM üyeliği yapılması da sözkonusu değildir” dediler.
 
40 KİŞİ SÖZ İSTEYİNCE...

Kurultayda, çalışma ve hesap raporları üzerinde, yaklaşık 40 kişi söz talebinde bulundu. Karayalçın, bu şekilde devam etmesi halinde konuşmaların 6 saati bulacağını belirterek, konuşma sürelerinin en çok 5 dakikayla sınırlı tutulması uyarısında bulundu. Eski ve yeni milletvekilleri, örgüt yöneticileri, kürsüde parti ve ülke gündemine yönelik görüşlerini, eleştirilerini ifade ediyor.

KILIÇDAROĞLU SALONDAN AYRILDI

Kemal Kılıçdaroğlu, 1 saat 15 dakika süren konuşmasının ardından, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile dinlenme odasına geçti. Kılıçdaroğlu, daha sonra salondan ayrıldı.           

'KONTENJAN ADAY' UYGULAMASI BİR DÖNEMLE SINIRLANDIRILDI

CHP 35. Olağan Kurultayı'nda kabul edilen tüzük değişikliğine göre, milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırıldı.

Ankara Spor Salonu'nda devam eden CHP 35. Olağan Kurultayı'nda, parti tüzüğündeki yapılması öngörülen değişiklikler ve Tüzük Komisyonu raporu delegenin onayına sunuldu.

Delegeler tarafından oy çokluğu ile kabul edilen değişikliğe göre, milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırıldı. Bir aday iki dönem üst üste kontenjandan yararlanamayacak. Bir yıl dolmadan seçimlerin yenilenmesi durumunda ise bu kural uygulanmayacak.

CHP'nin tüzüğünde yapılan diğer bir değişiklik ise Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerinin yapısına yönelik. Değişikliğe göre Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek. Mevcut tüzüğe göre, CHP MYK'sı en az 17 kişiden oluşuyor.

Yapılan değişiklikle, tüzükteki "MYK en az 17 kişiden oluşur" ifadesi, "MYK, Genel Başkanın belirleyeceği sayıda genel başkan yardımcıları ve genel sekreterden oluşur" şeklinde değiştirildi.

Bir diğer değişikliğe göre de seçimlerin bir yıl dolmadan yenilenmesi durumunda, Parti Meclisi milletvekili adayları ön seçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenebilecek. Bu değişiklikle, ön seçimden çıkan adayların bir yıl dolmadan seçimlerin yenilenmesi durumunda hak kaybı yaşamasının önüne geçiliyor.

Bu arada, değişikliklerin oylanması sırasında yapılan itiraz üzerine Divan Başkanı Murat Karayalçın, delegelerden kartlarını kaldırarak oylamaya katılmalarını istedi. Delegelerin kartları sayılarak, oylama tamamlandı. 

KURULTAYA 2 SAAT ARA VERİLDİ

CHP 35. Olağan Kurultayı'nda hazırlanan sonuç bildirgesi komisyonunun raporu, kurultay delegelerinin onayına sunuldu. Üzerinde görüşmeler de yapılan bildirge, delegelerin oy birliği ile kabul edildi.  

Öte yandan, Divan Başkanı Murat Karayalçın, salonun seçimlere hazırlanması için kurultaya 2 saat ara verdi.  

DEVAM EDECEK
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.