Hava Durumu

CHP'den YSK'ya iptal başvurusu!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İstanbul'un 39 ilçesindeki seçimlerin ve 24 Haziran seçimlerinin iptali için YSK'ya başvurdu. Erkek, başvurunun ardından "Aynı zarf içinden çıkan tüm oy pusulaları ve seçimlerin iptalini talep ettik" ifadesini kullandı. Son dakika habere göre, CHP'nin ardından İYİ Parti de, 31 Mart İstanbul seçimlerinin 'tümünün iptal edilmesi' için tam kanunsuzluk iddiasıyla YSK'ya itirazda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2019 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2019 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CHP'den YSK'ya iptal başvurusu!

CHP, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gitti. CHP, İstanbul'daki ilçe seçimlerinin yanı sıra 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin iptali için YSK'ya başvurdu. Başvuru dilekçesinde; sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük tespiti nedeniyle İstanbul'un 39 ilçesinin tamamında seçimlerin iptali istendi. CHP, ayrıca 24 Haziran seçimlerinin de iptalini istedi.

YSK, CHP'nin itirazını saat 15.30'daki toplantıda görüşecek.

Muharrem Erkek, gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"YSK demişti ki, benim için önemli olan seçmen iradesi. Ben onun iradesini sakatlayamam demişti. Bugün ne değişti? Sandık kurullarında görev yapan kişilerin, o sandıktan çıkan sonucu etkilediklerine dair somut bir delil, itiraz dilekçesinde ortaya konmadı. 31 Mart'tan sonra oylar yeniden sayıldı. Sonuç değişmedi, bu sefer başka iddialar ortaya atıldı. Kısıtlı seçmen, zihinsel engelliler, ölü seçmenler, sahte seçmenler dendi olmadı. En sonunda dendi ki, sandık kurullarında kamu görevlisi olmayan kişiler görev yaptı. 24 Haziran'da da görev yaptı. O zaman kanunun iradesi buysa, 24 Haziran seçiminin iptali gerektirir. Sayın İmamoğlu kararı doğruysa, sayın Erdoğan'ın da mazbatasını iptal etmek zorundasınız. Bunu biz değil, YSK ortaya çıkardı.

Sandık kurulunda görev yapan başka ve memur üyelerin belirlenmesinde, seçmenlerin ve siyasi partilerin hiçbir müdahalesi yok. İstanbul'da görev yapan sandık başkanları ve görevlerini İmamoğlu mu belirledi? Siz nasıl seçmenin iradesini yok sayarsınız. İstanbul seçmeninin iradesini nasıl gözardı edersiniz? Ben seçmenin iradesine müdahale ederim diyorsanız, 24 Haziran'da çıkan sonuca da müdahale etmek zorundasınız. Eğer bu kararınız doğruysa, sayın Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını iptal ettiyseniz, Recep Tayyip Erdoğan'ın mazbatasını iptal etmek zorundasınız. İkisinde de aynı kurullar, aynı şartlar vardı. Milletin vicdanında adaleti tecelli etmesini istiyorsanız, 24 Haziran seçimlerini iptal etmek zorundasınız. İşte bunun için başvurduk.

İmamoğlu'nu 39 ilçede oy kullanan seçmenler seçti. Aynı zarftan çıkan diğer sonuçları niye iptal etmiyorsunuz? İBB seçimini iptal ediyorsanız, 39 ilçedeki tüm seçimleri de iptal etmek zorundasınız. İşte bu başvuruları yaptık, tam kanunsuzluk sebebiyle yaptık. Çünkü bu başvuruda süre kesinlikle aranmaz.

YSK'ya kesinlikle güvenmiyoruz, inanmıyoruz. Biz bu başvuruyu yaptık, çünkü 24 Haziran seçimlerinde de aynı durum söz konusu. Çünkü binlerce kamu görevlisi olmayan kişinin görev yaptığı çok açık. Büyük çoğunluğu 24 Haziran'da da görev yaptı. Biz önemli bir mesaj veriyoruz Türkiye'ye, bu mücedele demokrasi mücadelesidir. Ekrem İmamoğlu'nun ya da CHP'nin mücadelesi değildir. Demokrasiye inanmaktır, onun için bu başvuruyu yaptık. Bakalım inceleyebilecekler mi, cesurca karar verecekler mi?

İYİ Parti'nin başvurusu bildiğim kadarıyla YSK'nın kararını tekrar gözden geçirilmesiyle ilgiliydi.

Sandık kurulundaki görevlilerin seçime müdahale ettiği doğru değildir. Aynı zarf içinde ortaya çıkan seçimlerinde iptalini talep ettik"

İYİ PARTİ'DEN DE BAŞVURU GELDİ

İYİ Parti, 31 Mart İstanbul seçimlerinin 'tümünün iptal edilmesi' için tam kanunsuzluk iddiaasıyla YSK'ya itirazda bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.