Hava Durumu

Çin'in ABD öfkesi!

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Güney Çin Denizi'ne iki savaş gemisi yollamasını öfkeyle karşıladıklarını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2019 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2019 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çin'in ABD öfkesi!

Sözcü, kendilerinin hak iddia ettikleri karasularına, ABD'nin izin almadan girdiğini ifade etti.

Güney Çin Denizi

Kıyı ülkelerini egemenlik tartışmaları nedeniyle karşı karşıya getiren uluslararası sularda Çin ile Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor.

ABD ise bölgede çok sayıda savaş gemisiyle devriye geziyor. Washington yönetimi, son yıllarda stratejisinin merkezine Ortadoğu yerine Asya-Pasifik'i almış durumda.

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunuyor.

Pekin'in tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, bölge ülkeleri ile arasında gerginliğe sebep oluyor.

Bölgede kendi öz savunma hakkını uluslararası hukuka göre kullandığını iddia eden ve askeri tesisler inşa eden Çin'in, Nanşa (Spratly) adalar grubunda Subi Resifi (Cubiciao), Fiery Cross Resifi (Yongşudao), Mischief Resifi (Meciciao) adlı yapay adaları, Şişa (Paracel) adalar grubundaki Moody (Yongşingdao) adasında da askeri ve sivil kullanım amaçlı uçak pistleri bulunuyor.

Uluslararası kamuoyunda Paracel ve Spratly olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından Hoang sa ve Truong Sa, Çin tarafından ise Şişa ve Nanşa Çundao olarak adlandırılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.