Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Çingene Kızı' Türkiye'ye geliyor...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Çingene Kızı Mozaiği'nin 26 Kasım'da Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2018 11:55
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2018 11:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Çingene Kızı' Türkiye'ye geliyor...

Türkiye, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nde, 1960'lı yıllarda kaçak kazılarla çıkarılıp yurt dışına kaçırılan ve 2012'de ABD'nin Bowling Green Üniversitesi'nde olduğu belirlenen 'Çingene kızı' mozaiğinin eksik 12 parçasını yeniden ülkeye getiriyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy yaptığı açıklamada, "ABD'deki Çingene Kızı mozaiği 26 Kasım'da Türkiye'ye gelecek. ABD'de Ohio Bowling Green State Üniversitesi'nde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının kasım sonunda Gaziantep'e, ait olduğu topraklara getirileceği bilgisini de burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

ÇİNGENE KIZI MOZAİĞİ

Çingene Kızı, Zeugma Antik Kenti'nde bulunan bir villanın yemek odasının taban mozaiğidir. Bu mozaik büyük ölçüde tahribata uğramıştır. Resimli panoda yalnızca kadın başı figürü kalmıştır. Bu mozaikte kadın figürü sağına doğru bakmaktadır. kabarık saçları ortadan ikiye ayılmış ve ensesinden bir eşarpla bağlanmıştır. Dar alınlı, elmacık kemikleri çıkık ve dolgun yüzlüdür. Kulaklarında iç içe geçmiş iri halka küpe bulunmaktadır. Bu nedenle ilk bulunduğunda "Çingene Kızı" olarak adlandırıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.