Hava Durumu

Çinlilerin kutsal taşı Bursa'dan çıktı

Çin'de işadamlarının iş görüşmelerinde şans getirdiğine inandığı için yanından ayırmadığı Yeşim taşı, Türkiye'de sadece Bursa'nın Harmancık ilçesinde çıkartılıyor. Taş bilimcileri, kıymetli taşın değerlendirilmesini istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2013 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2013 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çinlilerin kutsal taşı Bursa'dan çıktı

Uzakdoğu ülkelerinden olan Çin'de halk tarafından kıymetli olarak bilinen Yeşim taşına, Bursa'nın Harmancık ilçesinde rastlandı. 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından ortaya çıkartılan taş, dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de kıymetiyle dikkat çekiyor. Türkiye'de sadece Bursa'da ortaya çıkan taşın değerlendirilmesini isteyen gemologlar (taş bilimcileri), devlet kurumlarını göreve çağırdı. Bursa Balibey Han'da kıymetli taş işleme atölyesi sahibi olan Gemolog, İsmail Hakkı Özak, her renkte olan Yeşim taşının Türkiye'de istenilen ilgiyi görmediğini savunuyor. Yeşim taşının beyaz renkli olanın en değerlisi olduğunu vurgulayan Özak, "Yeşim taşının mor örneği Bursamızın Harmancık ilçesi Akpınar köyünden çıkıyor. Ekonomik geliri olan bir taştır. Bu taşın işlenmesi gerekiyor. Ama işleyemiyoruz. Gemoloji Derneği olarak, çalışmalar yapıyoruz. Aslında çok büyük ekonomik getirisi olan bu taş, işlendiği zaman bir çeşit mücevher haline geliyor. Daha çok takı taşı ve süs eşyası olarak kullanılıyor. Bu taştan çeşitli objeler yapılır" dedi.
 


"ÇİNLİ İŞ ADAMLARININ YANINDAN AYIRMADIĞI TAŞ"


Yeşim taşının Çin'de kıymetli olarak görüldüğünü kaydeden Özak, şöyle devam etti:
"Bu taş, Çin'de bu taş çok kıymetli. Hatta açık artırma ile satılıyor. Mücevher taşı olarak çok sevilen bir madendir. Dünyada birkaç yerde bu taş çıkartılıyor. 1995 yılında İTÜ tarafından bulundu. Yeşim taşı Çinliler için kutsal. Çinli işadamları bu kutsal taşı yanlarına almadan iş görüşmelerine gitmezler. Yeşim taşının değerli olanları Çin'deki saraylarda kullanılır. Çok nadir çıkan bir taş."


Dernek olarak bu taşların Büyükşehir belediyesi ve İŞKUR tarafından güzel projeler hazırlanabileceğini kaydeden Özak, "Bursa ilçeleri Büyükşehire bağlandı. Bu işlemler Büyükşehir eli ile yapılır. İŞKUR iş birliğiyle de yapılabilir. Bu Yeşim taşını elleri çalışan bütün bedensel engelliler yapabilir. İstihdam sağlayabiliriz. Yeşim taşları yüzeyde de rastlanabilir. Şu anda bizim bölgemizde yeşim taşları serpinti olarak yüzeyde görünebiliyor. Bu kıymetli taşlara mutlaka sahip çıkalım. Bu taşlara, kalite kalite bedel biçilebilir. Borsa üzerinden bedellendiriyoruz. Arz talep üzerine fiyat biçiliyor"
 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.