Hava Durumu

Çolpan İlhan kabri başında anıldı

Tiyatro oyunları dışında bugüne kadar 300'e yakın filmde rol alan Çolpan İlhan için vefatının 4'üncü yılında kabri başında anma töreni yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2018 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2018 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çolpan İlhan kabri başında anıldı

Ünlü şair Atilla İlhan'ın kız kardeşi olan Çolpan İlhan, 8 Ağustos 1936'da İzmir'de dünyaya geldi. İlk ve orta eğitiminin büyük bölümünü İzmir'de tamamlayan İlhan, İstanbul'da yatılı olarak öğrenim gördüğü Kandilli Kız Lisesi'nden mezun oldu.

Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde öğrenim gören İlhan, buradaki arkadaşları ile 'Akademi Tiyatrosu' adlı bir grup kurarak, birçok oyun sahneledi.

İlhan, gelen bir teklifle 1957'de ilk sinema filmi 'Kamelyalı Kadın'da başrol oynadı ve aynı yıl içinde Küçük Sahne'de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile 'Sevgili Gölge' adlı oyunda sahnelediği performansla profesyonel oyunculuğa adım attı.

Üç sezon Küçük Sahne'deki çeşitli oyunlarda rol alan İlhan, daha sonra bu tiyatronun dağılması ile Oda Tiyatrosu'nda Müfit Ofluoğlu ile Sabahattin Kudret Aksal'ın "Tersine Dönen Şemsiye"sini sahneledi.

Kariyeri boyunca tiyatro oyunları dışında 300'e yakın sinema filminde rol alan İlhan, Ömer Lütfi Akad başta olmak üzere Safa Önal, Hulki Saner ve Nejat Saydam gibi birçok yönetmenle çalıştı.

Genellikle filmlerde yardımcı rollerde oynayan usta oyuncu, ağabeyi Atilla İlhan'ın senaryosunu kaleme aldığı "Yalnızlar Rıhtımı" filminde yer alarak, bu sırada Sadri Alışık ile tanıştı ve 20 Ağustos 1959'da evlendi.

Bir süre sonra oğlu Kerem Alışık'ın dünyaya gelmesiyle sanat hayatına ara veren oyuncu, 1970'li yılların sonuna kadar devam ettiği sinemadan ayrılarak, moda çizimleri yapmaya başladı.

İlhan, 1997'de kurduğu 'Sadri Alışık Kültür Merkezi'nin ardından Kültür Bakanlığı tarafından 1998'de 'Devlet Sanatçısı' unvanını aldı.

Eşi Sadri Alışık'ı 1995'te kaybeden usta oyuncu, 25 Temmuz 2014'te geçirdiği kalp krizi sonucu 78 yaşında hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'nda eşinin yanına defnedildi.

Rol aldığı bazı film ve diziler şöyle:

"Kamelyalı Kadın", "Bir Şoförün Gizli Defteri", "Yalnızlar Rıhtımı", "Nefes", "Aşkın Saati Gelince", "Tatlı Hayat", "Aşk-ı Memnu", "İnleyen Nağmeler", "Sinekli Bakkal", "Turist Ömer Almanya'da", "Turist Ömer Dümenciler Kralı", "Ahtapotun Kolları", "Turist Ömer", "Barut Fıçısı", "Sonbahar Yaprakları."

Çolpan İlhan için yarın Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında anma töreni yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.