Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi atağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arakan krizini uluslararası arenaya taşıyor. Erdoğan, 9-10 Eylül'de Astana'da, 19-25 Eylül'de de New York'ta, Arakan'daki zulmü durdurmak için çağrı yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2017 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2017 18:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi atağı

Myanmar'daki insani krizin çözümü için Kurban Bayramı'nda yoğun bir diplomasi trafiği yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyu uluslararası platforma taşıyacak. Erdoğan ilk olarak 9-10 Eylül'de Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenecek 1. İslam İşbirliği Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde, İslam ülkelerinin liderleriyle krizin çözümü konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

İSLAM ÜLKELERİNE SESLENECEK

19-25 Eylül arasında ABD'nin New York kentinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu'na katılacak olan Erdoğan, Genel Kurul'da yapacağı konuşmanın önemli bir bölümünü Arakan krizine ayıracak ve krizi sona erdirecek adımların atılması çağrısı yapacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Myanmar'da yaşanan soykırımı ilk olarak 9-10 Eylül tarihlerinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenecek 1. İİT Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde gündeme getirecek. Erdoğan hem zirvede yapacağı konuşmada hem de ikili görüşmelerde Myanmar'daki krizin çözümüyle ilgili görüşlerini belirtecek. İİT'nin ilk kez düzenlediği Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde İslam dünyasında bilim ve teknoloji alanında izlenecek stratejiler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak ve 10 yıllık yol haritası ortaya konacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada, İslam dünyasının bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarının terörle ve İslamafobi ile mücadelede önemine işaret edecek.

REFORM ÇAĞRISINI YİNELEYECEK

Sabah'tan Hasan Ay'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Myanmar'daki insani krize 19-25 Eylül tarihlerinde ABD'nin New York kentinde düzenlenecek Birlemiş Milletler 72. Genel Kurulu'nda da dikkat çekecek. Erdoğan, başta BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler olmak üzere tüm üye ülkeleri sorunun çözümüne katkı vermeye çağıracak. Genel Kurul kapsamında yapacağı konuşmasında Myanmar'ın yanı sıra ayrıca Suriye ve Irak'taki gelişmelerle mülteci sorununa dair görüşlerini dünya liderlerine ifade edecek. "Dünya 5'ten büyüktür" sözleriyle BM Güvenlik Konseyi'nin yapısını sık sık eleştiren Erdoğan, konuşmasında reform önerisini yineleyecek.
Terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin artması gerektiğini vurgulayacak olan Erdoğan, BM zirvesi kapsamında yapacağı ikili görüşmelerde de Myanmar meselesini gündeme getirecek.

16 İSLAM ÜLKESİ LİDERİYLE GÖRÜŞTÜ

İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olan Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı vesilesiyle aradığı İslam ülkesi liderlerine Myanmar'daki insani krizin sona erdirilmesi için ortak hareket etme çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan arife günü Moritanya Devlet Başkanı Abdülaziz, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ve Nijerya Cumhurbaşkanı Buhari ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayramın ilk gününde ise Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Tunus Cumhurbaşkanı El Baci Kaid El Sibsi, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov ve Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile görüş alışverişinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.