Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Senatör Graham görüşmesi sona erdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li senatör Lindsey Graham'ı kabul etti. Erdoğan, ABD siyasetinin etkin isimlerinden Graham ile ABD'nin Suriye'den çekilme süreci, ABD'nin terör örgütü YPG'ye verdiği destek ve bölgedeki gelişmeleri ele alırken "Bölgenin teröristlerden temizleneceği" mesajını verdiği kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2019 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2019 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Senatör Graham görüşmesi sona erdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Amerikalı Senatör Lindsey Graham'ı kabul etti. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. Beştepe'deki görüşme 2 saat 30 dakika sürdü.

'Temizleyeceğiz' mesajı

Erdoğan'ın ABD siyasetinin etkin isimlerinden ve ABD Başkanı Donald Trump'a yakınlığı ile de bilinen Lindsey Graham ile görüşmesinin ana çerçevesini Suriyeoluşturdu. Erdoğan'ın görüşmede ABD'nin Suriye'den çekilme süreci ve sonrasına ilişkin daha önce New York Times'a yazarak gündeme getirdiği planı değerlendirdi. Görüşmede Suriye'de oluşturulacak güvenli bölgeye ilişkin de görüşler aktarıldı.

Görüşmede Erdoğan'ın ABD'nin terör örgütü PYD/YPG'ye verdiği destekten duyduğu rahatsızlığı yineleyerek, "Biz bölgeyi teröristlerden temizleyeceğiz" mesajı verdiği kaydedildi. ABD'den son dönemde "Kürtler'e yani YPG'ye dokunulmaması gerektiğine" dair gelen açıklamalar da görüşmede eleştirilirken "YPG'nin Kürtleri temsil etmediği" bir kez daha ABD'li senatöre ifade edildi.

Görüşmede Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nde öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunun da değerlendirildiği belirtildi.

Çavuşoğlu ile görüştü

Bu görüşme öncesi Bakan Çavuşoğlu, Graham'ı Ankara'da kabul etti. Çavuşoğlu, Graham görüşmesinde Suriye bağlamındaki son gelişmeler ve ikili ilişkilerin ele alındığı, Suriye'de oluşturulacak güvenli bölgede Türkiye'nin kırmızı çizgisinin ne olduğu, bölgede güvenliğin kim tarafından sağlanacağı, YPG'nin akıbeti gibi konuların gündeme geldiği bildirildi.

Görüşme öncesi videolu mesaj

Görüşmeye de katılan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, görüşme öncesi Twitter üzerinden dikkat çeken bir mesaj paylaştı.

Graham, son dönemde terör örgütü PYD/YPG'ye destek veren açıklamalarıyla Türkiye'nin tepkisini çekmişti. Graham son olarak Suriye'den çekilme için "Kürt müttefiklerimiz" olarak tanımladığı YPG'nin korunması şartının sağlanması gerektiğini söylemişti. Bu sözlere İbrahim Kalın tepki göstermişti.

Altun da dün twitter üzerinden bir mesaj ve video yayınlarken, "Teröristler, Türkiye'de 2015'ten bu yana 2 binden fazla masum insanı öldürdü. Saldırıların çoğu kuzey Suriye'de planlandı. Türk halkı, haddinden fazla acı çekti. Adalet yerini bulana kadar yolumuzdan dönmeyeceğiz. Yanı başımızdaki terörist bataklığını kurutmadan durmayacağız" ifadelerini kullandı. Altun'un, mesajında paylaştığı videoda, Türkiye'nin temmuz 2015'ten bu yana terör örgütleri YPG/PKK, DEAŞ ve FETÖ'nün düzenlediği 100'den fazla ölümcül saldırıya maruz kaldığını anımsattı.

Her türlüsü ile mücadele

Videoda terör örgütlerinin Türkiye'de gerçekleştirdiği saldırıların kronolojisi ve görüntüleriyle birlikte hayatını kaybedenlerin ve yaralananların bilgileri de yer alıyor. Altun, videonun devamında 2015'ten bu yana düzenlenen tüm terör saldırılarının tarih, lokasyon ve faillerine yer vererek, "Türkiye terörün her türlüsüne karşı mücadele veriyor" mesajını paylaştı. Yaklaşık iki dakikalık videoda, yer verilen terör eylemlerinin bilgileri şöyle:

"Terör örgütü PKK uzantısı TAK'ın düzenlediği 10 Aralık 2016 İstanbul saldırısında 46 kişi yaralandı, 148 kişi öldü. Terör örgütü DEAŞ'ın 10 Ekim 2015'te Ankara'da düzenlediği saldırıda 109 kişi öldü, 500'den fazla kişi yaralandı. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde 251 kişi öldü, 2 bin 200 kişi yaralandı. DEAŞ'ın 20 Temmuz 2015'teki saldırısında Şanlıurfa'da 34 kişi öldü, 70 kişi yaralandı. TAK'ın 13 Mart 2016'daki saldırısında Ankara'da 38 kişi öldü, 125 kişi yaralandı. DEAŞ'ın 19 Mart 2016'daki İstanbul saldırısında 5 kişi öldü, 46 kişi yaralandı. TAK'ın 7 Temmuz 2016'daki İstanbul'da düzenlediği saldırıda 11 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. PKK'nın 17 Ağustos 2016'daki Van saldırısında 4 kişi öldü, 72 kişi yaralandı. TAK'ın 18 Ağustos 2016'daki Elazığ saldırısında 5 kişi öldü, 127 kişi yaralandı. TAK'ın 17 Aralık 2016'daki saldırısında Kayseri'de 14 kişi öldü, 56 kişi yaralandı. FETÖ ile bağlantılı eski polisin 19 Aralık 2016'daki suikastında Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov öldürüldü. YPG/PKK'nın 22 Ocak 2018'de 11 roket attığı Hatay'da 1 kişi öldü, 46 kişi yaralandı."

Haziran'da görüşmüştü

Erdoğan, 2018 yılı Haziran ayında Graham ile birlikte ABD'li senatör Jeanne Shaheen'i AK Parti Genel Merkezi'nde kabul ederek görüşmüştü. Senatörler daha sonra o dönem tutuklu olan Rahip Brunson'u cezaevinde ziyaret etmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.