Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı May'den açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Theresa May ortak basın toplantısı düzenledi. May yaptığı açıklamada "İsrail'den şiddeti durdurmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, (Filistin'deki) bu zulme son vermeye davet ediyorum." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2018 20:24
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2018 20:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı May'den açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İngiltere Başbakanı Theresa May ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İngiltere Başbakanı May'ın görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşme sonrası ortak basın açıklaması yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

24 Haziran seçimlerinin yoğunluğuna rağmen ilişkilerin önemine atfen bu ziyareti gerçekleştirdi. İngiltere'nin darbe girişimi sonrası bakan düzeyindeki dayanışması bizim için önemlidir.

İşbirliği Brexit sonrası dönemde de sürecek. Birleşik Krallık ülkemizin Avrupa'daki 2. büyük ihraç pazarıdır.

PKK, FETÖ gibi terör örgütü üyelerinin iadesi konusunda İngiltere ile işbirliğinin geliştirilmesini istiyoruz.

ABD'nin elçiliği Kudüs'e taşımasını tanımıyoruz. ABD'nin adımı İsrail'i cesaretlendirmiştir. Bölgedeki itilafın çözülmesinde ara bulucu değil taraf olduğunu itiraf etmiştir. 60 Filistinlinin hayatını kaybetmesine 2 bin 500 kişinin yaralanmasına neden olan saldırılar bu politikanın bir sonucudur. Bu vahşeti bir kez de sizlerin önünde lanetliyorum.

İsrail güçlüyüm o zaman haklıyım diyerek bu adımları atmıştır. İsrail orada işgalcidir ve terör estirmeye devam etmektedir.

Birleşmiş Milletler harekete geçip İsrail'in zulmüne son vermelidir.

FETÖ ve PKK konusunda isim listelerini Sayın May'e verdim. Bunlar iade edilsin ki teröre karşı ortak mücadelemizi sürdürelim.

Cuma günü İslam İşbirliği Teşkilatı olarak sonuç bildirgesini yayınlayacağız. İsrail'in Kudüs'teki büyükelçimizle ilgili düşündüğü karar farklı olursa ona göre farklı adımlar atabiliriz.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in açıklamalarından satır başları

İsrail'den şiddeti durdurmasını istiyoruz. Gazze'deki olaylarla ilgili bağımsız ve şeffaf soruşturma yapılmalı.

Türkiye ile ticaret yüzde 50'den fazla ilerleme gösterdi. Biz AB'den çıktıktan sonra ticari ilişkilerimizi ele alacağız.

İngiltere ile Türkiye'nin milli muharip uçak projesi, derin ve kalıcı bir savunma ortaklığının başlangıcıdır.

Türkiye'yi 3.5 milyondan fazla Suriyeli'ye ev sahipliği yaparak gösterdiği olağanüstü cömertliğinden dolayı takdir ediyorum.

"AMERİKA, BÖYLE BİR KATLİAMA ZEMİN HAZIRLADI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İngiltere Başbakanı Theresa May ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Baş başa görüşmenin basına açık bölümünde May'a teşekkür eden Erdoğan, ekonomik ilişkilerde ticaret hacmini yükseltmeyi hedeflediklerini ve bu istikamette ilerlediklerini söyledi.

Savunma sanayinde İngiltere ile atılan adımlar olduğuna işaret eden Erdoğan, bölgesel sorunlara dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasıyla, bölge ciddi manada şu anda bir sıkıntının içerisine girmiş durumda." dedi.

Gazze'de şehitler ve 2 bini aşkın yaralı olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bütün bu katliamı İsrail gerçekleştirirken ne yazık ki Amerika da böyle bir katliama zemin hazırladı." değerlendirmesinde bulundu.

Bu konuların ikili ve heyetler arası görüşmelerde ele alınacağını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkileri çok önemsediğini ifade etti.

"BÖLGE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ ROLÜ VAR"

Başbakan May ise konuşmasında, Erdoğan ile konuşacakları çok fazla konu olduğunu dile getirerek, bunlardan birinin de Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret ilişkileri olduğunu bildirdi.

May, savunma ve güvenlik konularındaki iş birliği hususunda da istişarelerde bulunacaklarını ifade ederek, "Bölge güvenliği konusunda Türkiye'nin de çok önemli bir rolü var. Tabii Suriye'de DEAŞ'ın yenilmesi konusunun da çok önemli konulardan biri olduğunu düşünüyoruz. Bunu da ele alacağız. Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli olduğunun altını tekrar çizmek istiyoruz." şeklinde konuştu

Erdoğan ve May, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.