Hava Durumu

CV nasıl hazırlanır? En etkili özgeçmiş hazırlama yöntemleri nelerdir?

İş başvuru süreçlerinde en önemli hususlardan birisi de etkili bir CV hazırlayabilmektir. Özgeçmiş (CV) hazırlama sürecinde sağlam içerik yazarak bir sayfa A4 kağıdına kendinizi sığdırmalısınız ki, bu da sizi diğer adaylardan ayırsın. İşte etkili CV hazırlamak için detaylı bilgiler haberimizde....

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2018 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2018 14:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CV nasıl hazırlanır? En etkili özgeçmiş hazırlama yöntemleri nelerdir?

CV, Latin kökenli bir kelime olup Curriculum Vitae'nin kısaltılmış halidir. Curriculum Latince'de ''Koşu'', ''akış'' anlamlarına gelir. Vitea kelimesi ise yine Latince'de ''hayat'' anlamına gelir. Türkçe'de ''özgeçmiş'' olarak kullanılan bu terim, Latince'de ''yaşam koşusu'', ''yaşam akışı'' anlamlarına gelmektedir. CV kısaca profesyonel iş hayatına atılan adımda kullanılan iş tecrübelerinin, başarılarının, yetkinlik veya becerilerinin, kısacası bireyin kendine ait önemli bilgilerin tek bir A4 sayfası üzerinde yer aldığı bir evraktır. İş başvurularında CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar yer almaktadır. Peki CV içeriğinde hangi bilgiler yer almalıdır? CV hazırken nelere dikkat edilmelidir?

CV İÇERİĞİNDE HANGİ ANA BAŞLIKLAR YER ALMALIDIR?

İnsan Kaynaklarını etkileme sürecinde CV, göze hoş görünen, kısa ve öz bilgilerin yer aldığı, kendiniz dışında bilgilerin yer almadığı şekilde olması gerekmektedir. Çünkü İK üyeleri işe alım sürecinde CV değerlendirme süreleri 30 saniyeyi geçmez. Diğer adaylar arasından sıyrılmak için CV içeriğiniz kısa, öz ve etkileyici olmalıdır. Buna göre CV içeriğinde olması gereken ana başlıklar nedir?

İletişim Bilgileri

Kişisel Bilgiler

Kariyer Hedefi veya Çalışmak İstenilen Pozisyonlar

Eğitim Durumu

Yabancı Dil Bilgisi

İş Deneyimleri

Yeni Mezunsanız Kulüp Faaliyetleri veya Dahil Olduğunuz Projeler

Hobiler ve İş Hayatı Dışındaki Faaliyetler

Eğitimler/Sertifikalar

Kişisel Beceriler (Yetkinlikler; problem çözme, ekip yönetimi, iletişim becerisi vb.)

Referanslar

CV İÇERİĞİ NASIL OLMALIDIR?

CV oluştururken özgeçmişinizin sade olmasına dikkat etmelisiniz. Özgeçmişinizi okuyacak olan kişinin çok yoğun tempoda çalıştığını düşünmek gerekir. Bu nedenle özgeçmişiniz mümkünse tek sayfa olmalı, maksimum iki sayfayı geçmemelidir. Uzun bir özgeçmiş hazırlayarak işverene kitap okuyor hissi vermemelisiniz. Bunun yanında özgeçmişinizi 2,5-3 cm soldan, 2,5-3 cm sağdan yer bırakarak, çok sıkıştırmadan, rahat okunabilir puntolarla yazmalısınız. Yazı fontu olarak Arial, Times New Roman, Tahoma gibi rahat okunabilir fontları tercih etmelisiniz.

CV'nizin PDF formatında olmasına özen gösterin. Çünkü Microsoft Word ile hazırlamış olduğunuz CV'ler üzerinde değişiklik yapılabildiği için işveren tarafından, yanlışlıkla bazı bilgileri silinmesine, üzerinde değişiklik yapılmasına neden olabilir. Ayrıca işveren CV'nizin çıktısını almak isteyebilir, bu nedenle bilgisayar görüntüsüyle, yazıcı çıktısının aynı olmasına da dikkat etmelisiniz.

İnternet ortamında yer alan CV'ler yerine mümkünse kendiniz bir CV şablonu oluşturun. Çünkü bu şekilde hazırlanan ve İK üyelerinin ilk kez gördükleri format sizi diğer adaylardan önde tutacaktır.

ÖN YAZI NASIL YAZILIR?

Ön yazıda her şeyden önce imla kurallarına dikkat etmelisiniz.Çünkü hiçbir şey imla ve gramer hatalarıyla dolu olan bir ön yazı kadar ben kötüyüm diyemez. Ön yazı kısa, öz ve yalın bir dille yazılmalıdır. Ön yazıyı okuyacak kişi buna 20 saniyeden fazla vakit ayırmamalıdır. Yazdıklarınız ilk bakışta göze çarpan şeyler olmalıdır. Kendi özgeçmişinizin kısa özetini yazmak yerine işverenin ilgisi çekecek şeyler yazmalısınız. Mesela kariyer hedeflerinizden bahsedebilirsiniz. Başvurduğunuz pozisyonu neden istediğinizi yazabilir, ne kadar istekli olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Yani kısacası ön yazınızda hevesiniz, heyecanınız ve enerjiniz okuyucu tarafından hissedilmelidir.Ön yazınızın, özgeçmişten ziyade işverene yazılmış bir mektup olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle ön yazınızı belli bir isme yönelik yazmalısınız. Eğer ismi bilmiyorsanız insan kaynakları departmanına yönelik yazabilirsiniz. Kişiye hitaben yazılan bir önyazı, özgeçmişinize bir samimiyet katar. Bu da sizin açıdan avantaj oluşturur. Bu yüzden de olabildiğince dürüst ve içten olmaya özen gösterin. Klişeler kullanmaktan uzak durun ve özgünlüğünüzü koruyun.

FOTOGRAFINIZ!

CV hazırlarken bir fotograf olmazsa olmazıdır. Fotoğrafsız bir CV ciddi anlamda bir zaman kaybıdır. Peki CV'nize ekleyeceğiniz fotoğraf nasıl olmalıdır? Öncelikle kullanacağınız fotoğraf bir ciddiyete sahip olmalıdır. Sahilde, partide ya da cep telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafları kesinlikle koymayın. Erkek adaylar mümkünse kravatlı, takım elbiseli vesikalık bir fotoğrafı tercih etmelidir. Kadın adaylar ise yine resmiyete yakın bir kıyafetle, fazla makyajdan uzak sade fotoğrafları tercih etmelidirler. Fotoğraflarınızda arka planın belirgin olmamasına dikkat etmelisiniz. Yani fotoğrafın arka planı, sizden daha fazla dikkat çekmemelidir.

EĞİTİM BİLGİLERİNİZ!

Bir işveren veya İK üyesi için en önemli hususlardan bir tanesi de eğitim bilgilerinizdir. Hangi okulda okuduğunuz, okuduğunuz dönemde neler yaptığınız, aldığınız belgeler, okurken neler yaptığınız bir işveren tarafından oldukça fazla merak edilmektedir. Bu yüzden eğitim bilgilerinizi geçmişten günümüze kadar eksiksiz doldurmaya özen gösterin. Bunun yanında eğitim hayatınız, aldığınız belgeler, staj zamanınız veya staj döneminde neler yaptığınız kısa, açıklayıcı olmalı ve tarihleri yanlış doldurulmamalıdır.

İŞ TECRÜBELERİNİZ!

İş tecrübelerinizi yazarken de, eğitim bilgileriniz gibi güncelden geçmişe doğru, işe başlama ve işten ayrılma tarihlerinizi de belirtecek şekilde yazmalısınız. Ayrıca çalışmış olduğunuz pozisyonlarla ilgili kısa bilgiler vermeniz, işverenin mesleki açıdan sizin hakkınızda bir bilgiye sahip olmasına yardımcı olacaktır. Deneyim veya iş tecrübeleriniz malesef Cv'nizde en büyük etkenlerden biri olacaktır. Eğer kısa süreli işlerde çalıştıysanız, işten ayrılma sebeplerinizi kısa cümleler ile açıklayınız ve ayrılma sebebinizin sizden kaynaklı olmadığını belirtmeye çalışın.

REFERANSLARINIZ!

İş başvurularında CV sahibi tarafından pek önemsenmese de iş verenin veya İK üyelerinin en çok dikkat ettiği bölümler arasında yer alır. . Bu nedenle CV'nize muhakkak bir referans alanı oluşturunuz. Referanslarınız sizin işe alınma sürecinde etkisi büyük olacağından sıradan kişiler yerine bir kurum yöneticisi veya bir akademisyen olmasına özen gösterin. Referanslarınızı yazarken de kişiler hakkında mesleki bilgiler vermeyi unutmayınız. Aynı zamanda referanslarınızla ilgili iletişim bilgilerini verirken mümkünse sabit hatlı bir telefon numarasını ya da kurumsal mail adresini veriniz.

YABANCI DİL BİLGİNİZ!

CV hazırlarken yabancı dil bilginiz konusunda oldukça dürüst olun. Bulunduğunuz seviyeden daha yükseğini söylemeyin. Zira olası bir mülakatta işveren sizin yabancı dilinizi ölçmek isteyebilir. İşveren yabancı dil konusunda ısrarlı olmasa bile ortaya çıkacak olumsuz durumdan ötürü size işe almayabilir. Yabancı dil seviyenizi okuma, yazma ve konuşma şeklinde derecelendirin ve 1-10 arasında oluşturacağınız skalaya göre bir puanlama yapın. Hatta mümkünse bir yabancı dil sınavına girip seviyenizi ölçün. Şayet YDS TOEFL gibi kabul gören bir sınava girdiyseniz, puanınızı yazın. İşveren açısından yabancı dil bilginiz güvenilir bulunacaktır.

BİLGİSAYAR BİLGİNİZ!

Bilgisayar bilginiz kısmında başvuru pozisyonunun gerektirdiği programları yazmanız yeterli olacaktır. Muhasebe departmanında bir pozisyona başvuru yaparken, muhtemelen işveren sizin photoshop bilip bilmediğinizle ilgilenmeyecektir. Photoshop, Adobe illustrator ya da PHP biliyorum demek yerine, web tasarım konusunda deneyim sahibiyim gibi bir tanımlama yapmanız daha doğru olacaktır.

HOBİLERİNİZ!

Hobileriniz kısmı sizin için önemli olmayabilir fakat işveren tarafından kişilik analiziniz için son derece önemlidir. Çünkü bu kısım sizin hakkınızda küçük detaylar verecektir. Bu yüzden hobilerinizi yazarken genel ifadeler kullanmak yerine kendi cümlelerinizle gerçekten severek yaptığınız aktivitelerinizi yazın. Çünkü bu işveren tarafından fark edilecek ve sizin adınıza pozitif bakış kazandıracaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.